Export (export.cz)
Ze světa  |  17.06.2022 08:19:24

Po mobilech je na řadě forenzní analýza hodinek i cloudů, říká šéf Compelsonu

PO MOBILECH JE NA ŘADĚ FORENZNÍ ANALÝZA HODINEK I CLOUDŮ, ŘÍKÁ ŠÉF COMPELSONU

Česká vývojářská firma Compelson patří mezi šest předních světových společností, které se zabývají forenzní analýzou mobilních telefonů. Její softwarový produkt, díky němuž je možné z mobilních telefonů „vytěžit“ maximum dat – včetně těch smazaných, využívají policisté, armáda i nezávislí vyšetřovatelé po celém světě. „Po mobilních telefonech se nyní zabýváme také získáváním dat z mobilních hodinek a cloudů,“ říká v rozhovoru pro MED Dušan Kožušník, který jako majitel Compelsonu řídí jeho vývoj i celou firmu.

Foto: Shutterstock

Považujete se za zakladatele celého oboru forenzní analýzy mobilů?

Byli jsme jedni z prvních, kteří se začali už v devadesátých letech tímto oborem zabývat. Kromě nás patří do světové špičky dalších pět firem – ze Spojených států, Izraele, Švédska, Ruska a nově i Jižní Koreje. My na trhu působíme nejdéle, kromě švédské firmy, která se ale předtím orientovala jiným směrem. Opravdu se tedy považujeme za zakladatele forenzní analýzy mobilů, protože jsme se jí začali seriózně věnovat jako první. Naše firma vznikla už roce 1991, původně jsme se zaměřovali na antivirové programy, pracoval u nás i současný šéf Avastu Ondřej Vlček. Už o pár let později jsme se ale vrhli na bezpečnost mobilů.

Proč je podle vás forenzní analýza mobilů tak důležitá?

Mobilní telefon dnes hraje obrovskou roli v lidské společnosti, je vlastně branou člověka. Téměř všichni lidé na planetě už mají mobil, i v chudé vesnici v Indii. Je také branou do matrixu, do digitálního světa, v němž se podávají daňová přiznání a lidé komunikují mezi sebou i se státem, s firmami. To je všechno fajn. V okamžiku, kdy se stane něco špatného a někdo spáchá zločin, už ale standardní metody vyšetřování nestačí. Nestačí otisk prstů a rozbor DNA, nestačí všechny ty metody, které se vyvíjely po staletí. Forenzní analýza mobilu zajišťuje vyšetřovatelům vstup do digitálního světa. Náš obor je ovšem mimořádně náročný. Zatímco většina softwarových firem vyvíjí pro zákazníka nějaký informační systém, naši vývojáři se například zabývají reverzním inženýrstvím, zpětnou analýzou.

Jaké jsou teď vaše další plány?

Jednou z našich příštích velkých věcí jsou chytré hodinky. Překvapuje mě, že naše konkurence se jimi téměř nezabývá. My máme v této oblasti velmi intenzivní vývoj. Nejdříve jsme nabídli dodávku celého kitu – hardwaru i softwaru – zaměřeného na forenzní analýzu Apple Watch, nyní už umíme získávat data také z Garminu, Samsung Watch i dalších hodinek. A dále jsme se zaměřili na cloudy. To jsou tedy dva úplně nové světy kromě mobilů.

Do cloudů se dostáváte také přes mobily?

Dříve jsme tam šli přes telefony, teď už se tam dokážeme dostat napřímo – díky reverznímu inženýrství. Musím ale zdůraznit, že cloudy vůbec nejsou naprogramované špatně. Nejsou děravé, není možné, aby si v nich mohl číst každý. To by byl samozřejmě průšvih.

Dušan Kožušník s manželkou Helenou, která se stará o rozvoj byznysových příležitostí Compelsonu. Foto: Libor Fojtík

U mobilních telefonů bylo v minulosti bezpečnostních chyb podstatně víc?

Je jich tam hodně dodnes, protože výrobci mobilů nejsou softwarové firmy. Cloudy jsou ale napsané bezpečně. Abychom je dokázali vyšetřit, potřebujeme znát jméno a heslo. To už je práce vyšetřovatelů, aby tyto údaje zjistili. Pak přichází na řadu náš softwarový nástroj. To je teď naše novinka, kterou se chystáme uvést na trh v blízké budoucnosti.

Patříte mezi přední české firmy, které se věnují kybernetické bezpečnosti. Čistě z technologického hlediska to ale může vypadat, že děláte pravý opak – snažíte se ochranu telefonů nebo jiných zařízení prolomit. I když v zájmu vyšetřování zločinů…

To je relevantní dotaz. Ve skutečnosti se ale s dalšími firmami, které se zabývají kybernetickou bezpečností, velmi dobře doplňujeme. Jsme vlastně poslední článek řetězce při potírání kybernetického zločinu. Telefon je totiž na rozdíl od počítačů personální. Telefon se nesdílí, počítač mnohdy ano. Právě díky informacím z telefonů je často možné prokázat, že za útokem stál konkrétní hacker. A z technologického hlediska jsme uprostřed. Tím, že máme zkušenosti s prolamováním telefonů, víme hodně také o jejich zabezpečení. Radíme tedy i těm, kteří se v policii nebo armádě naopak zabývají ochranou telefonů.

Když vám někdo řekne, že je vaše technologie v podstatě hackerská, vadí vám to?

Kdybych už měl použít tuto terminologii, zdůraznil bych, že jde o etický hacking. Důležité ale je, že my nikdy přímo nepracujeme s daty, které je možné díky našim technologiím získat. Nejsme hackeři, vytváříme nástroj, který využívá policie. Ani v naší laboratoři se nikomu do jeho mobilu nedostáváme, pokud u toho není soudní znalec s kulatým razítkem.

Data sami neanalyzujete, ale pokud vím, hodláte se více zaměřovat na vývoj softwaru pro jejich analýzu…

Analýza dat je budoucnost. Díky našim technologiím vyšetřovatelé získávají obrovské množství dat – potenciálních důkazů, které je nutné analyzovat. Lidí je ale všude na světě málo. Nejsou ani zámečníci, natož šikovní datoví analytici. Přitom je nutné hledat jehlu v kupce sena. Proto jsou pro nás obrovskou výzvou technologie, které umožní analýzu dat s využitím umělé inteligence, strojového učení. A také my hledáme lidi, kteří se budou vývojem takových technologií zabývat. Nikoliv běžné developery, ale nadšence, které baví náš způsob programování, reverzní inženýrství. Kromě toho nabízíme spolupráci výzkumníkům, univerzitám i firmám – právě na projektu analýzy dat. Už jsme navázali vztahy s Univerzitou Karlovou.

Foto: Libor Fojtík

Jakými konkrétními směry se nyní bude váš vývoj ubírat?

Strojové učení například umožní hledat ve fotkách zbraně, drogy, obličeje. Fotky je nutné kategorizovat, zúžit výběr, protože lidé dnes mají v mobilu tisíce, někdo i desetitisíce fotek. Dalším směrem je rozpoznání, analýza a porozumění textu – v různých jazycích. A také jde o to, aby tyto technologie zajišťovaly soukromí lidem, kteří ještě z ničeho obviněni nebyli. Vzpomínám si na někdejší diskuse ohledně skenerů lidí na letištích, které vás vysvlékly úplně donaha. Stávalo se, že si letištní personál vybíral pěkné dívky, nechal je procházet skenery a kochal se pohledem. Dneska už se na obrazovce objeví jenom hranatá silueta s ikonkami nebo kostičkami, které signalizují něco potenciálně podezřelého. Chtěli bychom, aby to podobně fungovalo při vyšetřování mobilu. Když je vše v pořádku a v telefonu nic divného není, objeví se jenom zelená kontrolka. Když zasvítí červená, bude to důvod k důkladnějšímu prozkoumání jeho obsahu. Je tady spousta práce pro chytré české hlavy.

I po více než třiceti letech zůstáváte jediným majitelem firmy. Neuvažujete o vstupu dalších investorů?

Nevylučuji to. Do budoucna se nebráním vůbec ničemu. Jen chci mít jistotu, že to v naší firmě bude fungovat, pulsovat, že se prostě dál budou dít věci. Zakladatelé Avastu se rozhodli, že nabídnou část firmy investorům, i když jim prosperovala, vydělávala. Podobně jako Bill Gates nebo Steve Jobs, kteří další investory také nutně nepotřebovali. Jejich firmy by dál slušně rostly i bez nových investic, ale takhle rostou ještě mnohem rychleji.

JAN ŽIŽKA

O exportní strategii Compelsonu se dočtete v nejnovějším čísle časopisu MED.

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688