Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  16.06.2022 17:21:47

Odkotvení akcií a inflačních očekávání

Průzkumu názorů, popřípadě sentimentům, se ve svých úvahách moc nevěnuji, ale dnes udělám výjimku. BofA se totiž v rámci svého průzkumu mezi investory ptala i na to, kde je podle nich hranice, při které by Fed „aktivoval“ pomyslnou put opci na akciích. Jednodušeji řečeno, kam až by musely klesnout americké akcie na to, aby jejich pokles nějakým výraznějším způsobem ovlivnil americkou monetární politiku tak, že by akcie podpořila a zastavila jejich pokles. Kde ta hranice tedy je? A co mnohem důležitější věci, jako třeba inflační očekávání?

Index SPX je nyní na cca 3790 bodech. V květnu se většina tázaných v uvedeném průzkumu domnívala, že Fed by reagoval ve chvíli, kdy by se index dostal na 3 500 bodů. V červnu se mínění posunulo níže – někam pod oněch 3 500 bodů. A těžko říci, proč se někdo domnívá, že hranice je nad 4 000 body, protože index je pod ní a Fed nijak nereaguje (nepřekvapivě). Zajímavé pak je, že možnosti neobsahují něco jako „žádná taková opce (alespoň nyní) neexistuje“.

01
Zdroj: Twitter

Detailně jsem se tu oné údajné put opci od Fedu věnoval na počátku týdne. Přejděme proto dál - druhý dnešní graf ukazuje vývoj inflačních očekávání u amerických spotřebitelů. O významu očekávání a sebenaplňujících se proroctvích jsem tu v poslední době také párkrát psal, dobré je, že tento graf se zaměřuje na spotřebitele. Tedy ne na tržní očekávání, protože právě spotřebitel může být ten, u nějž jsou očekávání nejdůležitější. Z obrázku vidíme, že nyní americké domácnosti v delším horizontu čekají inflaci kolem 3,3 %, od roku 2000 jde o téměř rekord:

02
Zdroj: Twitter

Graf už tak trochu vybízí k úvahám o odkotvení inflačních očekávání, což by pro Fed mělo být samozřejmě neporovnatelně významnější téma, než „odkotvení“ akcií od svých dosavadních zisků. Přesněji řečeno, odkotvení by znamenalo, že Fed by pokles akcií i vítal, protože přispívá k utahování finančních podmínek a „dělá tak práci“ za centrální banku.

Za povšimnutí může stát, že v pokrizových letech se ona očekávání soustavně držela znatelně nad skutečnou inflací. A připomenu i svůj nedávný článek, ve kterém jsem poukazoval na model Johna Cochraneho. Ten generuje výrazně jiném výstupy ohledně dalšího vývoje inflace čistě v závislosti na tom, jak jsou tvořena očekávání. V jednom extrému na „racionální“ bázi, v druhém čistě adaptivně – co vidíme v minulosti extrapolujeme do budoucnosti. V prvním případě ekonomovi vychází, že Fedu by stačilo zvyšovat sazby tak, jak o tom doposud hovořil, druhý případ je jiné kafe. Když se dívám na výše uvedený graf, tak se z něj ona adaptivita dá vypozorovat. Ale je to jen dojem.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:56  Akciové trhy rostou i druhý den v týdnu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:29  Moneta: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688