Lidé (Lidé)
Lidé  |  16.06.2022 14:55:43

Mezinárodní odbornou společnost oční chirurgie poprvé povede lékař z východní Evropy. Do prezidentského křesla usedne česká kapacita Pavel Stodůlka

Světově uznávaný oční chirurg Pavel Stodůlka byl zvolen prezidentem Americko-evropské odborné společnosti očních chirurgů (AECOS). Funkci slavnostně převzal 12. června na sympoziu v belgických Antverpách. V čele prestižní oftalmologické organizace bude Stodůlka působit následující dva roky.

Společnost AECOS se věnuje vzdělávání a inovacím v oční chirurgii již více než 10 let. Mimo jiné pořádá i významné oftalmologické kongresy s mezinárodní účastí. Ty se pořádají vždy jedenkrát ročně v Evropě a dvakrát v USA. Společnost sdružuje špičkové oční chirurgy z univerzitních i privátních pracovišť, zástupce průmyslu, investory a významně přispívá k rozvoji oční chirurgie. Do jejího čela vůbec poprvé v její historii usedne lékař z postkomunistické části Evropy. „Zvolení do čela tak významné společnosti, která se podílí na rozvoji oční chirurgie a vzdělávání očních lékařů, je pro mě nesmírnou ctí a zároveň důkazem toho, že česká oční chirurgie je ve světě respektována i mezi těmi technologicky nejvyspělejšími zeměmi . Jedním z cílů mého působení ve funkci bude nejen předání zkušeností kolegům v rámci pořádaných kongresů, ale také načerpání nových poznatků a sledování nejnovějších trendů, technologií a postupů a jejich předání českým kolegům tak, aby se operace zraku staly pro pacienty ještě bezpečnější a komfortnější. Ve své funkci bych mimo jiné chtěl navázat a udržet vysokou kvalitu kongresů a vzdělávacích činností organizace,“ řekl Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini, který je členem i jiných významných českých a evropských společností, například Evropské společnosti kataraktových a refrakčních chirurgů (ESCRS).

Společnost mimo jiné uděluje granty pro výzkum a vývoj inovací v oční chirurgii. Pavel Stodůlka jako nový prezident AECOS vyhlásil v rámci kongresu v Antverpách výsledky minulého grantu, který se věnoval syndromu suchého oka. Taktéž vyhlásil vítěze pro letošní rok. Grant poslouží pro výzkum nové operační metody keratokonu. Mimo jiné zaznělo mnoho podnětných přednášek s tématy jako umělá inteligence či trendy v oftalmologii, nové lasery pro oční operace či postavení žen v oční chirurgii.

Prezidenta AECOS Europe volí evropský výbor, který má 17 členů, Pavel Stodůlka byl zvolen jasnou většinou. Pavel Stodůlka je výborný chirurg, inovátor a pravidelně přispívá do odborného programu kongresů AECOS. Ve svém čele tak budeme mít nejen skvělého specialistu, ale také poprvé prezidenta z postkomunistické části Evropy, která byla oddělena od zbytku Evropy a USA do pádu železné opony přesně před 30 lety. Přesto tato část Evropy historicky významně přispívala k vývoji medicíny,“ řekl po jeho zvolení německý oční chirurg a univerzitní profesor Burkhard Dick , MD, PhD.


Soukromá oční klinika Gemini rozvíjí dlouholetou tradici zlínské oční chirurgie. První klinika byla otevřena ve Zlíně v roce 2003 a v současnosti provozuje klinika v České republice deset pracovišť: ve Zlíně, v Průhonicích u Prahy, Praze-Krči, Českých Budějovicích, Ostravě, Vyškově, Brně, Novém Jičíně a Liberci. Jako jediná česká oční klinika otevřela pracoviště také ve Vídni. Vedle operací zbavujících pacienty potřeby nosit brýle a operací šedého zákalu se na klinikách provádějí i estetické zákroky, jako například plastika horních a dolních víček. V čele týmu operatérů stojí světově uznávaný oční chirurg prim. MUDr. Pavel Stodůlka, Ph.D., FEBOS-CR.

prim. MUDr. PAVEL STODŮLKA, Ph.D., FEBOS-CR
Studium medicíny na Univerzitě Palackého v Olomouci ukončil v roce 1989 s vyznamenáním a pochvalou rektora. V roce 2000 absolvoval postgraduální studium na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové s tématem disertace metoda LASIK, kterou v ČR zavedl. Zkušenosti s oční chirurgií sbíral i po světě, hlavně v Kanadě. Působil jako přednosta očního oddělení Baťovy nemocnice ve Zlíně. V roce 2003 založil soukromou oční kliniku Gemini – největší soukromou oční kliniku v Česku. Několik očních operací, například centraci vychýlené lidské čočky nebo implantaci presbyopické fakické čočky, provedl jako první oční chirurg na světě a řadu očních operací zavedl jako první v Česku. Vyvíjí nové lasery pro oční chirurgii, jako např. CAPSULaser. Přednáší na prestižních mezinárodních očních kongresech, vyučuje v kurzech pro zahraniční oční lékaře a byl zvolen prezidentem AECOS – Americko–evropského kongresu oční chirurgie. V roce 2019 si Pavel Stodůlka na své konto připsal další dvě světová prvenství – jako první oční chirurg na světě provedl operaci šedého zákalu novým femtomatrixovým laserem, který jako jediný disponuje robotickým ramenem a zároveň je nejrychlejším na světě. Druhým prvenstvím byla operace, takzvaná rotace lentikuly, která sníží astigmatismus oka pacienta (nesprávné zakřivení rohovky). Pravidelně se umisťuje v žebříčku nejoblíbenějších lékařů v Rakousku, v roce 2021 byl zvolen již potřetí. Jako první oční chirurg provedl laserovou operaci očí metodou CLEAR Česku a Rakousku.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688