Cyrrus (Cyrrus)
Akcie v ČR  |  16.06.2022 13:02:10

Dividendová sezóna 2022 na pražské burze je téměř u konce

S příchodem června a blížícími se letními měsíci pomalu končí dividendová sezóna na Pražské burze. Letos poprvé v ní chybí tradičně oblíbený dividendový titul O2, který byl v loňském roce z burzy stažen skupinou PPF. Z hlavních titulů již dividendu vyplatily všechny banky, pojišťovna VIG i vývojář antivirových systémů Avast. Na dividendu od České zbrojovky, Kofoly, ČEZu a Philipa Morrise ČR si investoři ještě chvíli počkají.

Investoři letos z dividend profitovali méně

Ve srovnání s předchozími roky se jedná o mírně podprůměrný rok. Přestože dividendy v absolutních částkách u většiny společností na Pražské burze rostly, procentuální výnos je zejména z důvodu rostoucích cen akcií nižší než v minulosti. Například Komerční banka vyplatila 43,8 , což je oproti loňským 23,86 velmi dobré číslo. Investoři nicméně očekávali ještě větší částku – banka totiž drží zisk z covidových let, který by mohla vyplatit jako mimořádnou dividendu. Spekuluje se o ní již delší dobu, Komerční banka by ji mohla vyplatit ještě letos. V současnosti však žádný pevný termín není známý, a tak vůbec není jisté, jestli k výplatě dojde.

Dividenda navrhnutá managementem ČEZu činí v letošním roce 44 , což může pro mnohé dividendové investory vzhledem k cenám energií působit jako zklamání v porovnání s loňskými 52 . Nutno však dodat, že dividenda loni obsahovala peníze z odprodejů zahraničních aktiv a zvýšené ceny energie se do ní promítnuly zatím jen částečně – ve větší míře se promítnou až v dividendě v roce 2023. Ta je navržena v rozmezí 67–73 , což je oproti letošním 44 více než 50% nárůst.

Naopak oproti předcovidovým rokům se příliš neliší dividendy společností VIG a Erste, které je vyplácí v eurech. Podléhají tedy Rakouskému zdanění, které je oproti českému vyšší. Rozdíl ve zdanění lze získat zpět daňovou refundací, která ale představuje další dodatečné náklady. Akcie Avastu vyplácí dividendu pro změnu v dolarech, což představuje podobně jako u VIG a Erste měnové riziko.

Banka Moneta letos vyplatila dividendu 7 na akcii, což je oproti loňským 3 na akcii slušný nárůst. Banka původně směřovala svoji expanzi k dohodě s Air bank a se skupinou PPF, z té ale nedávno sešlo. Výše dividendy tak nebude transakcí ohrožena, ale nedá se čekat ani její výraznější nárůst pomocí zmíněného spojení s Air bank.

Vyplácení dividend ještě pokračuje

Akcie tabákového výrobce Philipa Morrise ČR vyplatí dividendu na konci května. I když se jedná o dlouhodobě vysokou dividendu na úrovni 10 % a více, letos bude procentuálně nižší (přes 7 %). Důvodem je citelný nárůst ceny akcie, která za poslední rok vzrostla o 23 %. Důsledkem tohoto nadprůměrného růstu je snížení dividendového výnosu v procentech, který pro tento rok činí 1 310 na akcii. Oproti loňským 1 260 je to mírné zlepšení. Jde však o průměrnou až mírně podprůměrnou hodnotu ve srovnání s předloňskou dividendou 1 560 a o rok předtím 1 600 .

Graf zobrazuje procentuální výši dividendy akcií ČEZu (žlutá), Komerční banky (zelená) a Phillipa Morrise ČR (bílá).

Česká zbrojovka loni dokončila nákup legendární americké firmy Colt a letos se přejmenovala na Colt CZ. Růst společnosti a úspěšnou akvizici dokazuje dividenda 25 , což je oproti loňským 7,5 výrazné zlepšení. Z hlediska dividendového růstu se tak jedná o nejúspěšnější akcii na Pražské burze. K výplatě dojde na začátku června.

Poslední firmou, která letos dividendu vyplatí, je Kofola. Ta by ji měla vyplácet až ke konci roku. Přesné datum zatím není stanoveno a není navržená ani výše dividendy. Pravděpodobně však bude podobná jako v předchozích letech – tedy 13,5 na akcii.

Nárok na zmíněné dividendy má každý, kdo držel akcie dané firmy v „rozhodný den“ – stanovený managementem společnosti jako ten poslední s nárokem na vyplacení dividendy. Po něm nastává „Ex-date“, při kterém cena akcie zpravidla poklesne o hodnotu dividendy a akcie se tento den obchodují již bez nároku na dividendu.

Většina dividend se na Pražské burze vyplácí jednou ročně, u akcie Avastu dvakrát za rok. Akcie této firmy se totiž obchodují i na Londýnské burze a pololetní výplata je tam zvyklostí. Naopak u akcií obchodovaných v USA je zase obvyklá čtvrtletní dividenda.

Filip Dvořáček 

Společnost CYRRUS, a.s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry a jednou z největších investičních společností v České republice. Mimo investičních služeb na míru každému investorovi nabízí CYRRUS i korporátní služby jako firemní poradenství, management emise dluhopisů vaší firmy, služby depozitáře fondů kvalifikovaných investorů nebo realizaci měnových konverzí a zahraničních plateb za výhodných podmínek.
V roce 2020 společnost oslavila výročí 25 let svého působení na kapitálových trzích.

Více informaci na: www.cyrrus.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688