Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.06.2022 22:12:30

Fed notně přitvrdil, ale stále optimisticky věří v měkké přistání (komentář analytika)

Trvalo to dlouhých 28 let, než byl Fed opět donucen k tomu zvýšit oficiální úrokovou sazbu o 75 bazických bodů. Na posledním zasedání se tak stalo, přičemž nová červnová prognóza věští, že show Fedu letos ani zdaleka nekončí. Ještě do konce tohoto roku by američtí centrální bankéři chtěli vidět hlavní sazbu Fedu v rozmezí 3,25-3,5 %, což představuje nárůst o dalších 175 bazických bodů. To je poměrně dost na to, že do Silvestra zbývají jen čtyři zasedání.

Samozřejmě, že Fed svými posledními kroky chtěl vyslat naprosto nezpochybnitelný signál o svém anti-inflačním odhodlání, které mu vrátí kredibilitu. Šéf Fedu Jay Powell dal během tiskové konference jasně najevo, že to, co dnes centrální bankéři naprosto kriticky sledují, jsou dlouhodobá inflační očekávání, a to nikoliv ta, která jsou zabudována ve výnosové křivce.

Konkrétně jde o dlouhodobá inflační očekávání domácností (od Univerzity v Michiganu) a očekávání sesbíraná od profesionálních (makro)analytiků. Pokud tato očekávání budou i příští měsíc tak vysoko jako dnes, pak je dost pravděpodobné, že i v červenci se dočkáme zvýšení sazeb o dalších 75 bazických bodů.

V opačném případě je možné, že bude na řadě spíše zvýšení “jen” o 50 bazických bodů, což byl asi nejvíce překvapivý vzkaz z tiskové konference po zasedání Fedu. Výnosová křivka totiž před zasedáním téměř najisto počítala s tím, že se zvýšení o 75 bodů zopakuje i v červenci. Podle Powella se však takové kroky nemají stát běžnou záležitostí.

Vedení Fedu si je každopádně jasně vědomo, že nastoupená anti-inflační kampaň nebude bezbolestným procesem. Jak J. Powell několikrát zdůraznil během své tiskovky - centrální banka jasně cílí na zpomalení poptávky, které zajistí ústup cenových tlaků, a tudíž i návrat inflace k dvouprocentnímu cíli.

Přitom Fed stále věří tomu, že se mu vše podaří zorganizovat “měkké přistání” ekonomiky, které si vyžádá zvýšení míry nezaměstnanosti maximálně o půl procentního bodu v horizontu dvou let. Takový scénář vypadá poměrně optimisticky. Bohužel šance, že se naplní, se zmenšuje každým dnem.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út   8:15  Česko v pasti NIMBYsmu ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   8:14  T. Holub preferuje snížení sazeb o 50bps ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   8:13  Přijde další zlepšení PMI v eurozóně, které pomůže euru? ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   8:12  MNB srazí sazby o dalších 50 bazických bodů ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   8:10  PMI a s nimi i důvěra evropských podnikatelů pozvolna sílí (Ranní zpráva z... Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688