Export (export.cz)
Ze světa  |  15.06.2022 12:05:43

Paříž plánuje v centru klidové zóny s omezenou dopravou

Francouzská metropole se stejně jako řada dalších velkých měst potýká s problémy souvisejícími s nárůstem individuální automobilové dopravy. Pařížský magistrát proto navrhl v centru města vytvořit klidové zóny. Omezení dopravy může představovat poptávku po digitálních řešeních a aplikacích, které umožní efektivní vymáhání a kontrolu, ale také například i po alternativních způsobech dopravy nezatěžujících životní prostředí.

Ilustrační foto Shutterstock

Zóna se má rozprostírat v prvních čtyřech centrálních pařížských obvodech a částech 5., 6. a 7. obvodu. Snahou je omezit ekologickou zátěž (představuje až 50 % celkového dopravního provozu v centru města), znečištění ovzduší v centru města a řešit problém nedostatku parkovacích míst.

Klidové zóny v centru města, známé také jako zóny s dopravním omezením, již existují v několika francouzských městech a evropských metropolích, jako je Madrid, Milán a Řím. Mezi jejich hlavní cíle patří obnovit rovnováhu veřejného prostoru ve prospěch chodců, cyklistů a uživatelů veřejné dopravy, snížení počtu a rychlosti motorových vozidel v dané oblasti za účelem zvýšení bezpečnosti pěší a cyklistické dopravy a usnadnění pohybu místních obyvatel, obchodníků a veřejných služeb.

Omezení vjezdu a parkování v klidové zóně se nebude týkat osob s bydlištěm nebo pracovištěm v dané oblasti, vozů taxislužby a digitálních přepravních platforem, vozů zásobování, ale také jízd soukromých osob za účelem návštěvy obchodů, nákupních center, kin a galerií, pokud budou mít u sebe příslušné potvrzení, kterým může být například účtenka nebo parkovací lístek.  Omezení se také nebude vztahovat na vozidla služeb veřejného zájmu, lékařské služby, městské hromadné dopravy a řady dalších. Naopak tranzitní doprava, tedy průjezd zónou bez zastavení, bude zakázána.

Strážníky má nahradit digitální technologie

Dodržování pravidel nové zóny budou zajišťovat namátkové kontroly prováděné při výjezdu ze zóny strážníky městské policie, které by postupně měla nahradit účinná a právně zabezpečená technologická řešení a digitální aplikace.

Projekt klidové zóny je aktuálně ve fázi dopadové studie. Letos na podzim je plánováno spuštění veřejné konzultace, která umožní Pařížanům, obyvatelům širšího regionu Île-de-France a dalším zainteresovaným subjektům, jako jsou policejní prefektura a dopravní podnik města Paříž, k projektu vyjádřit své připomínky a náměty. Poté by mělo dojít k zahájení prací, které budou obnášet mimo jiné i zavedení obousměrného provozu na jednom z nejznámějších pařížských bulvárů Saint-Germain. Finální spuštění klidové zóny je pak naplánováno na začátek roku 2024.

Zuzana Gamrotová, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Paříži

Linda Bartoncová, stážistka, Velvyslanectví ČR v Paříži


 

Díky našim firmám o nás ví celý svět

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688