Jiří Ščobák (Zlatá minca)
Makroekonomika  |  15.06.2022 12:27:30, aktualizováno 12:48:21

Danuše Nerudová a Pavel Macko o poválečné prosperitě Ukrajiny a EÚ - VIDEO

Diskutují:
Danuše Nerudová, ekonomka, bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně, v súčasnosti kandidát na prezidenta ČR,
Pavel Macko, generál, v minulosti nejvýše postavený Slovák ve strukturách NATO.

Uslyšíte odpovědi na otázky:
Více lidí, včetně slovenské prezidentky Zuzany Čaputové, dnes hovoří o budoucí prosperitě Ukrajiny - je to už podle vás téma? Co musí splnit Ukrajina, aby se stala plnohodnotným členem EU? Jaké jsou možné scénáře obnovy na Ukrajině? Máme strategii pro Ukrajinu a strategii pro Rusko? Proč by měla být součástí strategie EÚ společná obrana a surovinová bezpečnost? Existují indicie, že se už začíná plánovat a připravovat obnova? Existuje analýza, že na budoucím rozvoji Ukrajiny bude nejvíce prosperovat EÚ - souhlasíte? Uchopte svou křišťálovou kouli: Co se podle vás v budoucnu ekonomicky nejvíce změní? Je aktuální situace šancí začít dělat v budoucnu něco lepšího? Zvládnou naši a evropští politici aktuální situaci?

Danuše Nerudová: 6. dubna jste přednášela pro studenty Mendelovy univerzity v Brně o ekonomickém pohledu na válku na Ukrajině - změnil se od té doby váš pohled? Měla by ČR přijmout euro? Jak by měla ČR postupovat, aby české firmy na obnově Ukrajiny úspěšně participovaly? Danuše Nerudová: Dva dny před začátkem války jste se vyjádřila pro Forbes o podpoře Ukrajiny: "Je čas jednat a postavit se za to správně, i když nás to bude bolet." Stanete-li se prezidentkou, budete uvažovat a jednat stejně? Proč bude východ Slovenska prosperovat z prosperity Ukrajiny? Pavel Macko: Pět dní před začátkem války jste na svém blogu napsal: "Bez našich svobod by Putinův režim nemohl budovat páté kolony a šířit masovou propagandu přímo uvnitř ostatních zemí." Není na čase s dezinformacemi bojovat efektivně? Věříte číslům ruských ztrát, které aktuálně Ukrajina uvádí? Bude Rusko kolonií Číny, EÚ nebo ho čeká rozpad?



Očekáváte, že budou ČR a SR po válce prosperovat? Mimo jiné i jako země geograficky blízké Ukrajině?

Danuše Nerudová:
Máme vybudované ekonomické vztahy s Ukrajinou, máme blízké jazyky, celá řada našich společností vlastní byznys na Ukrajině, proto to pro země východní Evropy bude určitě obrovská příležitost. Myslím si, že v poválečné obnově Ukrajiny můžeme hrát zásadní roli zprostředkovatele se západními zeměmi Evropské unie. Je jen na nás, jak tuto příležitost využijeme.

Pavel Macko:
Jednoznačne áno. To, či využijeme tento potenciál, bude samozrejme závisieť aj od nás. Dám jednoduchý príklad. Prihraničné oblasti Rakúska boli menej rozvinuté a na okraji záujmu. S rastom Slovenska si výrazne pomohli aj okolité mestá a obce na rakúskej strane hraníc. Dnes dokonca niektoré firmy na západnom Slovensku poskytujú prácu aj vysoko kvalifikovaným Rakúšanom. Úspech priťahuje a nabaľuje na seba ďalší úspech a rast. Platí to pre rozvoj regiónov vo vnútri štátu a o to viac pri cezhraničnom rozvoji. Prosperujúca Ukrajina je veľká šanca aj na rozvoj našich zaostalých regiónov,  kde sa benefity nášho členstva v EÚ okrem investícií z niektorých fondov príliš neprejavili. Okresy v okolí hraníc môžu získať nový impulz pre svoj rozvoj.

Existují indicie, že se již začíná plánovat a připravovat obnova?

Danuše Nerudová:
Osobně vidím problém. Myslím, že Evropa v tuto chvíli nemá strategickou představu, jaké by měla mít vztahy s Ruskem. Uvalili jsme ekonomické sankce, ale zároveň jsme neřekli, co bude impulzem pro ukončení těchto sankcí - neřekli jsme, co považujeme za impulz pro jejich ukončení. Je to úplně stažení se Ruska z Ukrajiny? Je to stažení se i z Krymu? Uvalili jsme sankce, ale nemáme strategii, do kdy je budeme uvalovat a co bude impulzem pro jejich ukončení. Nevíme, zda chceme, aby vedle nás vzniklo něco co bude vypadat jako druhá KLDR, nevíme jestli chceme, aby se Rusko stalo kolony Číny, což reálně hrozí, protože Čína velmi ráda nakupuje suroviny, velmi ráda je nakupuje levně a podobně, jako je nakupovala v Africe, tak, pokud to bude trvat příliš dlouho, bude nakupovat i v Rusku. Nevíme, jestli máme nějaký zájem hrát podobnou roli, jakou hrály západní mocnosti v době studené války - to znamená snažit se nabízet druhou realitu ruským občanům.  Když nemáme tuto strategii, potom nemáme ani základní strategii pro diplomatické řešení aktuálního konfliktu a možnou budoucí obnovy Ukrajiny.

Pavel Macko:
Aj z diskusií na práve skončenom Globsec Forum 2022 som nadobudol tento dojem. Veľa sa hovorilo o potrebe obdoby Marshallovho plánu pre Ukrajinu. Aj keď tu si dovolím poznamenať, že doba a  podmienky sú už iné a Ukrajina bude potrebovať oveľa komplexnejší plán obnovy ako už spomínaný prvý Plán obnovy Európy. V každom prípade sa o tomto už vedú nielen akademické diskusie, ale verím, že sa začali aj seriózne analýzy. Nie každý je z toho asi nadšený, ale ako celok by sme si určite pomohli. To, že prezident Zelenský a ukrajinský predstavitelia toľko zdôrazňujú potrebu čo najrýchlejšieho   udelenia štatútu kandidátskej krajiny nie je náhodné. Prakticky to neznamená ešte vôbec nič. Ukrajina bude musieť splniť všetky kritériá členstva a aproximovať legislatívu, ale je to jasný maják pre ukrajinskú spoločnosť, ktorá je v ťažkej situácii a na historickej križovatke. Vedomie, že sa pripravuje prísne podmienený, ale realistický plán obnovy, môže byť nakoniec kľúčovým morálnym faktorom, ktorý rozhodne túto vojnu.

Je aktuální situace šancí začít dělat něco lépe?

Danuše Nerudová:
Pevně věřím že se Česká republika poučí, především v vlasti energetické bezpečnosti a diverzifikace, protože v ní nám zhruba před deseti lety ujel vlak. Pro energetickou bezpečnost jsme v praxi nedělali nic, naopak jsme budovali závislost na Rusku. Jsem pevně přesvědčena a doufám, že to bude pro nás velkým poučením.
Pro mě je dalším velkým poučením že EÚ je schopna se reformovat, že je schopná se transformoval z role regulátora do role lídra, který může mít místo ve světové politice. Je pro mě poučením, že jednotnost EÚ v době krize existuje a že se EÚ může vrátit na pozice, které ztratila. Protože na těchto pozicích je aktuálně bohužel Čína.

Pavel Macko:
Je to existenčná nevyhnutnosť. My vstupujeme do novej epochy. Čelíme viacerým existenčným hrozbám, ako klimatické zmeny, zmeny bezpečnostné, posun ťažiska globálnych silových a ekonomických pomerov, čoraz antagonistickejšie súperenie mocností. K tomu treba prirátať aj spoločenské zmeny, demografické zmeny a výrazný dopad rozvoja technológií a nástup umelej inteligencie. My si nemôžeme dovoliť pokračovať ako doteraz, bez dlhodobej vízie a zahľadení do seba. Nemôžeme si dovoliť ani prístup, aký sme predviedli pri vypracovaní a schvaľovaní Plánu obnovy v súvislosti s dopadmi pandémie Covid-19.

Zlatá minca

Soutěž finančních produktů Zlatá minca se koná na Slovensku od roku 2005 (v ČR není). Vyhlašuje nejlepší produkty slovenských bank, pojišťoven a fondů, výsledky jsou publikovány na www.zlataminca.sk. Od léta 2020 se realizují jednou týdně nekomerční, diskusní webináře na ekonomická a finanční témata. Pozvání přijalo již mnoho desítek finančních a ekonomických expertů, diskuse trvají nejčastěji do jedné hodiny.

Kromě toho pro slovenský trh existuje diskusní facebooková skupina Fórum Zlatá minca (o finančných produktoch), ve které se může kdokoli nekomerčně poradit. Je největší skupinou o financích na slovenském Facebooku.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688