mzcr.cz (MZ ČR)
Ze světa  |  14.06.2022 17:31:01

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek jednal v Lucemburku o sdílení zdravotních dat v EU, o nákupu vakcín a představil priority českého předsednictví

Lepší kontrola pacientů nad svými zdravotními daty, zlepšení přeshraniční péče i využití dat pacientů ve výzkumu. To vše má přinést návrh Komise ohledně Evropského prostoru pro zdravotní data, o kterém v Lucemburku jednali ministři zdravotnictví EU. Odpolední jednání bylo ve znamení budoucí strategie nákupu vakcín. Česko zastupoval ministr Vlastimil Válek, který zároveň představil priority českého předsednictví v oblasti zdravotnictví.

Účinnější, dostupnější a odolnější zdravotní péče a lepší kvalita života. To by ve finále mohl přinést návrh Komise ohledně evropského prostoru pro zdravotní data, který má umožnit pacientům snadnější přístup a kontrolu nad jejich zdravotními údaji. V další fázi by pak elektronická evidence mohla přispět k lepšímu poskytování péče napříč EU a také přinést nové možnosti v oblasti výzkumu, inovací a plánování.

„Očekávané přínosy pro občany, zdravotnické systémy i evropský průmysl jsou zřetelné a sdílí je i Česko. Krize způsobená pandemií covid-19 vyvolala zájem o využívání digitálních technologií, vzpomeňme například úspěch EU digitálního certifikátu. Vznik evropského prostoru má potenciál posunout využívání zdravotních dat na novou úroveň. Zároveň se ale musíme zamyslet nad praktickou stránkou, včetně ochrany a sdílení údajů,“ sdělil ministr Válek.

Ministr v Lucemburku jednal také o posílení globální role EU, budoucí vakcinační strategii nákupu vakcín či o posílení globální role EU v oblasti zdravotnictví. Na závěr jednání také převzal pomyslný klíč k předsednictví od své francouzské kolegyně Brigitte Bourguignon.

„Poděkoval jsem francouzské kolegyni za její práci v oblasti zdravotnictví i v této velmi nepříznivé době. Předsednictví je pro nás výzva a my samozřejmě chceme navázat na agendy započaté za francouzského předsednictví,“ uvedl Vlastimil Válek.

Ministr zdravotnictví také představil hlavní priority českého předsednictví v oblasti zdravotnictví. Hlavní důraz je připraven klást na problematiku onkologie, dostupnosti léčiv pro vzácná onemocnění, očkování a globální zdraví. Neopomenul ani válku na Ukrajině

„Jsem přesvědčen, že námi zvolená témata jsou aktuální pro všechny země EU. Čeká nás intenzivní období, ale vím, že jsme na naše předsednictví dobře připraveni. Doufám, že naše úsilí povede ke společným řešením a že dokážeme posunout stav evropského zdravotnictví o krok dopředu,“ doplnil ministr Válek. 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688