ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  14.06.2022 00:00:00

Komise představuje pokyny pro přístup k zaměstnání, odborné přípravě a vzdělávání dospělých pro osoby prchající před válkou - Ukrajina

Od vypuknutí ruské nevyprovokované války proti Ukrajině a jejímu civilnímu obyvatelstvu uprchlo z této země do EU více než 7 milionů lidí. Na trh práce v EU dosud vstoupil jen relativně malý počet osob v produktivním věku, i když se očekává, že počet lidí, kteří o to budou mít zájem, vzroste.

Rychlá a účinná integrace na trh práce je důležitá nejen pro hostitelské komunity, ale také pro lidi, kteří uprchli před válkou, aby mohli znovu začít žít, rozvíjet své dovednosti a nakonec podpořit obnovu Ukrajiny.

Je nezbytné sledovat a uznávat jejich kompetence a formální kvalifikace, aby se jim usnadnil vstup na trh práce a aby se zajistilo, že najdou práci, která bude jejich kompetencím odpovídat. Zlepšování stávajících a získávání nových dovedností je navíc nezbytné pro úspěšné zapojení na trhu práce a ve společnosti.

  • V dnešních pokynech se: popisují opatření, která mohou členské státy přijmout na základě dosavadních zkušeností a osvědčených postupů a v návaznosti na předchozí opatření na úrovni EU s cílem
    1. integrovat osoby přicházející z Ukrajiny na trhu práce a
    2. podporovat jejich přístup k odbornému vzdělávání a přípravě a ke vzdělávání dospělých,
  • uvádí několik konkrétních příkladů projektů financovaných EU, které mohou sloužit jako inspirace pro iniciativy členských států v této oblasti a pomoci zajistit, aby členské státy co nejlépe využívaly podporu dostupnou na úrovni EU.

Pokyny se vztahují jak na osoby, které mají nárok na dočasnou ochranu podle směrnice o dočasné ochraně, tak na osoby, které mají nárok na odpovídající ochranu podle vnitrostátního práva.

Přístup k pracovním místům a odborné přípravě

V rámci dnešních pokynů Komise vyzývá členské státy, aby:

  • poskytly informace o podpoře, která se nabízí lidem prchajícím před ruskou válkou proti Ukrajině, jako je profesní poradenství, konzultační služby a ochrana před diskriminací. To doplňuje stávající zákonnou povinnost informovat lidi o jejich právech,
  • podporovaly integraci osob požívajících dočasné ochrany nebo případně odpovídající ochrany podle vnitrostátního práva na trhu práce, zejména tím, že budou:
  1. vybízet osoby přicházející do EU, aby se zaregistrovaly na místních úřadech práce;
  2. zohledňovat potřeby lidí prchajících před válkou v rámci činnosti vnitrostátních orgánů a služeb zaměstnanosti (např. věnovat zvláštní pozornost přístupu žen na trh práce a přístupu k péči o děti a školnímu vzdělávání; zaměstnávat osoby v odvětvích s nedostatkem pracovníků nebo tam, kde by mohly podporovat ostatní osoby přicházející z Ukrajiny);
  3. poskytovat podporu zaměstnavatelům, kteří zaměstnávají lidi prchající před válkou, příspěvky na zakládání startupů a
  4. otevírat programy na podporu podnikání pro nově příchozí.
  • zajistily co nejširší přístup na trh práce, např. řešením rizika vykořisťování a nehlášené práce, zajištěním spolupráce mezi různými subjekty, jako jsou donucovací orgány a inspektoráty práce; nevyužíváním možnosti podle směrnice o dočasné ochraně upřednostnit státní příslušníky EU a jiné osoby v přístupu na trh práce; zajištěním toho, aby opatření vždy zohledňovala i situaci osob se zdravotním postižením.

Uznání stávajících dovedností a investice do nových dovedností

V rámci dnešních pokynů Komise vyzývá členské státy, aby:

  • zajistily, aby kompetence a kvalifikace mohly být rychle posouzeny, vyhodnoceny a uznány bez ohledu na to, zda jsou k dispozici příslušné doklady. To může zahrnovat podporu při přípravě životopisů, testování dovedností a získávání chybějících kvalifikací,
  • vytvářely příležitosti pro cílené další vzdělávání a rekvalifikaci a/nebo pro co nejrychlejší získání praktických pracovních zkušeností. To vyžaduje úzkou spolupráci s poskytovateli vzdělávání a odborné přípravy, sociálními partnery a soukromým sektorem, aby se zajistilo, že tyto příležitosti budou odpovídat potřebám na trhu práce a zaplňovat nedostatky v oblasti dovedností,
  • zajistily rychlý přístup k počátečnímu odbornému vzdělávání a přípravě, včetně učňovské přípravy, a prozkoumaly možnosti prodloužení stávajících pobytů ukrajinských účastníků odborného vzdělávání, což je obzvláště důležité pro mladé lidi,
  • umožnily dospělým, kteří prchají před ruskou agresivní válkou proti Ukrajině, přístup ke všeobecnému vzdělávání, mimo jiné prostřednictvím vzdělávání druhé šance, jakož i zápis do vysokoškolských institucí.

Komise zpřístupnila v ukrajinském jazyce řadu nástrojů v rámci platformy Europass. To umožní ukrajinsky hovořícím uživatelům vytvářet životopisy, testovat si digitální dovednosti, zasílat přihlášky a hledat nabídky pracovních míst a odborného vzdělávání v celé EU. Kromě toho bude brzy k dispozici ukrajinský překlad evropské vícejazyčné klasifikace dovedností, kompetencí a povolání (ESCO).

Podpora z fondů EU

Finanční prostředky EU mohou podpořit opatření členských států, jejichž cílem je zajistit přístup na trh práce, odborné vzdělávání a přípravu a vzdělávání dospělých. To zahrnuje financování z Evropského sociálního fondu (ESF), Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR), Fondu evropské pomoci nejchudším osobám (FEAD) a Azylového, migračního a integračního fondu (AMIF). Pomoci může též Program InvestEU, Nástroj pro technickou podporu a Erasmus+.

Dnes představené pokyny uvádějí několik konkrétních příkladů projektů podporujících integraci na trhu práce financovaných ze strany EU:

Další kroky

Vybízíme členské státy k tomu, aby pokračovaly ve svém úsilí o podporu osob prchajících před ruskou agresivní válkou proti Ukrajině a usnadnily jejich začlenění na trh práce, mimo jiné co nejlepším využitím podpory dostupné na úrovni EU. Komise je připravena dále spolupracovat s vnitrostátními orgány a dalšími příslušnými zúčastněnými stranami a bude i nadále poskytovat pokyny s ohledem na další vývoj situace.

Souvislosti

Výrazem vstřícnosti EU vůči těm, kdo prchají před ruskou agresivní válkou, byla jednomyslná aktivace – poprvé v historii – směrnice EU o dočasné ochraně, která příjemcům poskytuje okamžitý bezpečný status charakterizovaný přístupem k povolení k pobytu, bydlení, školám, zdravotní péči a zaměstnání. Podle této směrnice mají lidé prchající před válkou právo na přístup na trh práce, na vzdělávací příležitosti pro dospělé a na odborné vzdělávání a přípravu a praktické zkušenosti na pracovišti. Ve sdělení o přijímání osob prchajících před válkou na Ukrajině ze dne 23. března se členské státy vyzývají, aby rozšířily přístup na trh práce EU na osoby požívající ochrany podle vnitrostátního práva. Dnešní sdělení vyzývá členské státy, aby na osoby požívající odpovídající ochrany podle vnitrostátního práva rozšířily rovněž přístup k odbornému vzdělávání a přípravě a vzdělávání dospělých. Přiměřená ochrana je alternativou k dočasné ochraně, kterou mohou členské státy nabídnout státním příslušníkům třetích zemí, kteří oprávněně pobývali na Ukrajině a uprchli z důvodu ruské agrese vůči této zemi.

Nové pokyny doplňují řadu různých opatření, která již byla na úrovni EU přijata na podporu osob prchajících před ruskou invazí na Ukrajinu, z nichž mnohé Komise nastínila ve svém březnovém sdělení. Komise zejména předložila operační pokyny na podporu členských států při uplatňování směrnice o dočasné ochraně, doporučení na pomoc odborně kvalifikovaným uprchlíkům při přístupu k pracovním místům v EU a plán o deseti bodech pro silnější evropskou koordinaci při přijímání osob prchajících před válkou proti Ukrajině. Kromě toho existují různé iniciativy, které usnadňují členským státům plné využívání dostupných finančních prostředků EU, zejména nařízení o „Akci v rámci politiky soudržnosti na podporu uprchlíků v Evropě“ (CARE). EU již poskytla členským státům zálohové platby ve výši 3,5 miliardy EUR na podporu osob prchajících před válkou.

Další informace

Sdělení o pokynech pro přístup na trh práce, odborné vzdělávání a vzdělávání dospělých osob prchajících před ruskou invazí na Ukrajinu.

Internetové stránky – Solidarita EU s Ukrajinou

Internetové stránky – Informace pro lidi prchající před válkou na Ukrajině

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688