Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  14.06.2022 13:07:08

Prostor pro hladké přistání, podle JPMorgan akcie míří k novým maximům

Inflaci by měl tlumit opětovný posun směrem od zboží ke službám, ale nějaký čas ještě bude přestřelovat cíl Fedu ve výši 2 %. Ten má přitom bezesporu šanci dosáhnout hladkého přistání americké ekonomiky. Na Yahoo Finance to uvedla Sonali Pier z vedení investiční společnosti Pimco. Ta v základním scénáři nepočítá s recesí v letošním roce, „pak je nejistota vyšší.“

Fed podle expertky bezesporu chce snížit inflaci a je to nyní jeho priorita. Zároveň se však chce vyhnout tvrdému přistání. Akomodaci přitom již stahuje celá řada centrálních bank a to má dopad na globální hospodářství a trhy. Pier míní, že rozvahy amerického spotřebitele jsou stále silné i díky snížení jeho zadlužení. Z dlouhodobého investičního hlediska by pak podle expertky již investoři měli brát v úvahu to, jak moc vzrostly výnosy na obligacích a tudíž jak se tím změnila jejich atraktivita.

Proti predikcím recese stojí svým názorem i častý host investičních pořadů a stratég JPMorgan Marko Kolanovic. Ten se dokonce domnívá, že trhy a ekonomika by ustály i další růst cen ropy, která se může dostat i na 150 dolarů za barel. Šlo by ale o krátkodobý výkyv a pak by nastala „normalizace“ cen ropy. Kolanovic na CNBC také hovořil o síle amerického spotřebitele. Ta by sice nevydržela v případě, že by vysoké ceny ropy přetrvaly delší dobu, ale je schopná ustát přechodná maxima na popsaných hodnotách.

Stratég míní, že vysoké ceny ropy sebou na akciovém trhu přinesou zisky energetik, některé sektory ale budou naopak pod tlakem. Celkově ovšem míní, že na konci roku se budou americké akcie pohybovat na nových maximech a jak bylo řečeno, recesi stratég nevěští. Přicházející posilování akcií pak nebude nahrávat defenzivním sektorům. Vedle energetiky stratég věří akciím menších firem a také technologickým společnostem, které jsou citlivější na hospodářský cyklus.

V prvních pěti měsících přitom podle něj zejména institucionální investoři výrazně omezovali pozice na rizikových aktivech, což přispívalo k vysoké volatilitě na trzích, nyní by se měla situace obracet i na této rovině. Stratég byl tázán na slova šéfa Jamie Dimona, který před několika dny vzbudil pozornost svými ne právě optimistickými předpověďmi dalšího vývoje na trzích a v americké ekonomice. Kolanovic prostě odpověděl, že výzkumný tým JPMorgan recesi nečeká a z toho plyne doporučení, podle kterého by investoři neměli sedět na hotovosti v očekávání propadu hospodářské aktivity.

Zdroj: Yahoo Finance, CNBC


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688