Jaroslav Tupý (Purple Trading)
Okénko investora  |  14.06.2022 09:01:37

Film, který změnil obchodování s futures jednou provždy

Film, který změnil obchodování s futures jednou provždy

Filmů s tematikou finančních trhů bylo natočeno hodně. Pouze jeden měl však takový dopad, že vlivem něj došlo o mnoho let později k legislativní změně na komoditním futures trhu. O který film se jedná a na co si kvůli němu musí obchodníci dávat pozor, se dozvíte v tomto článku.


Holywood a fascinace finančními trhy

Tematika finančních trhů není Holywoodu cizí. Toto téma začalo lákat především v osmdesátých letech, kdy se začalo naplno ukazovat, že tržní kapitalismus válcuje centrální plánování východního bloku na plné čáře, což mělo za následek vzniku mnoha filmů z burzovního prostředí a zejména pak z proslulé Wall Street. Ostatně o několika z nich jsme se v minulosti rozepsali ve článku 10+ filmů s finanční tématikou. Pouze jeden z těchto filmů se však dokázal zapsat jak do paměti diváků, tak do stránek zákoníků.


Záměna (Trading Places) - sonda do světa obchodování komodit

Bratři Mortimer a Randolp Duke jsou znudění milirdáři vlastnící brokerskou firmu, která se zaobírá obchodováním komodit. Jednoho dne se na základě poněkud cynické sázky rozhodnou prohodit život mladého a slibného byznysmena Louise Winthorpa III (Dan Aykroyd) a pouličního floutka Billyho Raye Valentina (Eddie Murphy). Toho prvního chtějí dostat na samé dno, toho druhého odtud naopak povznést a naučit jej chodit ve světě finančních trhů.

Film je z dnešního pohledu jedinečnou sondou do fungování finančních trhů před jejich výraznou komputerizací. Kromě bravurních scén, kdy bratři Dukové vysvětlují Billymu Valentinovi, jak funguje obchodování komodit, tak můžeme nahlédnout také do zákulisí obchodování na New York Board of Trade, kde se komodity obchodují (stěžejní obchodní scény se zde skutečně natáčely). Převážná část děje a hlavní zápletka se poté točí kolem obchodování mraženého koncentrátu pomerančového džusu (dále jen FCOJ - Frozen concentrated orange juice), specificky kolem futures kontraktů této komodity.


Eddie Murphy rule

Zřídkakdy jsou na půdě kongresu referovány Holywoodské filmy. Ještě méně často k tomu pak dochází v momentě, kdy bývá projednávána legislativní změna. Přesně to se však v roce 2010 stalo, když Gary Gensley, ředitel komise pro obchodování s komoditními futures (Commodity Futures Trading Commission - CFTC) zmínil Záměnu, konkrétně jednu ze stěžejních scén celé zápletky, jakožto důvod pro úpravu legislativy.

Toto pravidlo, které oficiálně nese název “Článek 136 zákona o transparentnosti a odpovědnosti na Wall Street Dodd-Frankova zákona o reformě Wall Street a ochraně spotřebitele, podle článku 746” (obecně se však pro něj vžil název “the Eddie Murphy rule”) zakazuje zneužití interních vládních (insider) informací za účelem obchodování na komoditních trzích.

Spoilery nemá nikdo rád, a tak pokud jste tento film neviděli, nebudeme vám prozrazovat zápletku a rozuzlení finální scény celého filmu. Prozradíme jen, že v ní hraje důležitou roli shortování futures s již zmíněným FCOJ a že tato scéna bývá údajně často referována i samotnými obchodníky na newyorské burze.

Finální scéna filmu Trading Places
Finální scéna filmu, kvůli které vešel v platnost tzv. “Eddie Murphy rule” (zdroj IMDb.com)


Obchodování s futures mraženého džusu dnes

Přestože se dnes již s přeplněnými místnostmi plnými uřvaných mužů a žen v košilích, snažících se výhodně nakoupit a ještě výhodněji prodat, nesetkáme, obchodování FCOJ futures funguje stále. Místnosti a telefony se pouze vyměnily za obrazovky počítačů a obchodování se tak dneska může věnovat v podstatě kdokoliv.

Pokud máte zájem vyzkoušet si obchodování s CFD FCOJ futures, v Purple Trading jsme nedávno tento instrument zavedli do našich obchodník platforem. Stejně jako hrdinové Záměny tak můžete shortovat (ale i longovat) a potenciálně vydělávat na příznivých i nepříznivých situacích na trzích. Jen s tím rozdílem, že k tomu nebudete moci zneužít vládních informací, Eddie Murphy rule by vám to totiž nedovolilo.

Jaroslav Tupý

Na finančních trzích se pohybuji už přes 25 let. Původně jsem začínal jako futures obchodník pro různé zahraniční fondy a brokerské domy, ale i jako soukromý investor. O své zkušenosti jsem se také rád kdykoliv podělil, proto jsem postupem času začal pořádat vzdělávací tradingové semináře a externě přednášet na vysokých školách s ekonomickým zaměřením.




Purple Trading

Purple Trading je společnost s českými kořeny, která obchoduje s cennými papíry a je založena na čistém STP forex modelu s možností pasivního investování do ETF portfolií. Mimo český trh působí Purple Trading také v Itálii nebo Polsku.

Vizí společnosti je vybudovat silnou komunitu profitabilních a vzdělaných traderů a investorů. Každý klient má proto přístup do Purple Akademie, kde v rámci Purple Toolboxu nalezne celou řadu nástrojů, analýz a seminářů, na kterých spolupracuje například legenda české tradingové scény Jaroslav Tupý

Více na www.purple-trading.com/cs/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
18.04.2024  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)

Přečtěte si také:

23.09.2019Překonejte strach z učení cizího jazyka jednou provždy Orange Academy (Orange Academy)
20.11.2008Film+ změní logo a grafiku Strategie.cz (Strategie.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688