Export (export.cz)
Ze světa  |  13.06.2022 16:25:52

Izraelští a čeští výzkumníci plánují spolupráci na projektu chytré krajiny

Izraelští výzkumníci mají zájem o spolupráci s českými vědci, kteří jsou zapojeni do projektu České zemědělské univerzity (ČZU) v Praze „Smart Landscape“ (Chytrá krajina). V projektu se angažuje zejména interdisciplinární Centrum pro vodu, půdu a krajinu při ČZU. Skládá se z jednotlivých úzce spolupracujících vědeckých týmů, které zkoumají napříč obory celou šíři problematiky klimatické změny a adaptace na ni. O možném zapojení jednali izraelští experti během cesty do Česka na přelomu května a června.

Izraelští vědci mimo jiné navštívili pilotní lokalitu Amálie nedaleko Lán. Foto: Velvyslanectví ČRTel Avivu

„Chytrá krajina“ (Smart Landscape) je unikátní projekt, který nemá ve střední Evropě obdoby. Spolupracuje na něm ČZU v Praze s partnery z řad českých a zahraničních výzkumných institucí, ministerstev i komerční sféry. Na projektu se tak podílí experti z řad klimatologů, hydrologů, pedologů a odborníků na vodní hospodářství, čištění vod, zemědělství, hydroledologii či hydromelioraci. Projekt „Chytrá krajina“ má tři hlavní fáze, které se odvíjí od rozdílných typů krajin. I. fázi představuje zemědělská krajina v blízkosti Lán, II. fázi lesní krajina poblíž Kostelce nad Černými lesy a III. fázi urbanizovaná krajina v rámci kampusu ČZU v Praze.

IZRAELŠTÍ EXPERTI NA PŮDU A ZAVLAŽOVÁNÍ

Mise do Česka se zúčastnilo devět izraelských expertů na problematiku zavlažování, půdy a environmentálních studií z prestižního zemědělského výzkumného institutu Volcani Research Center. Izraelský tým vedený Shmuelem Assoulinem přijel do České republiky na pozvání Petra Skleničky, rektora České zemědělské univerzity v Praze (ČZU). Incomingovou misi zaštítil náměstek ministra zemědělství Pavel Sekáč.

Izraelský tým složený z odborníků na oblast kapénkového zavlažování, půdní chemii, výživu rostlin, udržitelné zemědělství či analýzu dat ze satelitů a dronů (tzv. remote sensing) navštívil nejprve pilotní lokalitu Amálie, aby se přímo v terénu seznámil s I. fází projektu „Smart Landscape“. Lokalita Amálie se rozprostírá na ploše více než 500 hektarů v blízkosti Lán a zahrnuje soustavu uměle vybudovaných mokřadů, protierozních zábran a dalších různých opatření, která usměrňují povrchový odtok vody a v budoucnu umožní její optimální využití. V oblasti jsou nainstalovány desítky moderních měřidel a senzorů, jež sbírají důležitá data sloužící pro monitoring a další výzkum. Lokalitou Amálie provedli izraelskou delegaci společně s rektorem Skleničkou také Petr Máca a Václav Hradilek z katedry vodního hospodářství a environmentálního modelování i další výzkumníci z ČZU.

VOLCANI RESEARCH CENTER

Volcani Research Center je výzkumnou organizací izraelského ministerstva zemědělství s více než 200 výzkumnými týmy, které reprezentují více než 75 % veškerého izraelského zemědělského výzkumu.

Čeští a izraelští odborníci se setkali také v rámci společného ČZU-Volcani workshopu v prostorách rektorátu zemědělské univerzity v Suchdole, aby projednali konkrétní možnosti vzájemné výzkumné spolupráce. Workshop byl rozdělen do dvou tematických bloků. První z nich byl zaměřen na oblast vody a zavlažování, druhý na problematiku výzkumu půdy a udržitelného zemědělství. V každém bloku čeští a izraelští vědci přestavili 6 oblastí výzkumu, celkem tak bylo debatováno 12 odborných témat.

Incomingová mise izraelských výzkumníků byla realizována v rámci projektu na podporu ekonomické diplomacie PROPED s finanční podporou Ministerstva zemědělství ČR.

Delana Mikolášová, vědecká diplomatka, Velvyslanectví ČRTel Avivu



Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688