Cyrrus (Cyrrus)
Investice  |  13.06.2022 10:10:06

Na trzích převažují rizika: opět vévodí utahování politiky, dále také slabší růst a covid v Číně - SPX i SXXP během minulého týdne klesaly, oslabuje krypto

  • SPX i SXXP během minulého týdne klesaly
  • SPX předvedl nejvýraznější týdenní pokles od ledna
  • ECB na konci června ukončí APP a v červenci přistoupí k hiku o 25 bps, v září pravděpodobně o 50 bps
  • Výnosy italských vládních bondů (BTP) nejvýše od začátku 2014 – obavy z fragmentace EMU
  • Na trzích převažují rizika: opět vévodí utahování politiky, dále také slabší růst a covid v Číně
  • Fed zvedne sazby o 50 bps a aktualizuje dot plot, jumbo-hike o 75 bps nepravděpodobný
  • Trh čeká, že v tempu +50 bps zasedání bude Fed pokračovat do konce roku
  • Pod vlivem širší averze k riziku oslabuje krypto, bitcoin okolo $26k

Výhled

Futures zelené i asijské indexy červené – Fed a lockdowny v Číně

Trhy

Během minulého týdne burzy citelně oslabily. S&P 500 odepsal 5,1 %, což představuje nevýznamnější týdenní pokles od ledna. Volatilita zůstává zvýšená (VIX na 28). Klíčovým faktorem během minulého týdne bylo americké CPI, které vyžaduje důraznější akci ze strany Fedu. Trh se tak začíná opět obávat, že centrální banky budou muset udělat více, než investoři v tuto chvíli zaceňují, aby dokázaly zkrotit inflaci. Rizika zůstávají dále asymetricky nakloněna směrem dolů. Kromě utahování měnové politiky se investoři obávají, jak na burzy dopadne synchronizované zpomalení globálního ekonomického růstu. Stále více burziánů i ekonomů začíná pochybovat, zda dokáží centrální banky zpomalit inflaci bez toho, aniž by spustily recesi. K nervozitě přispívají i nové lockdowny v Šanghaji. Přestože v posledních týdnech došlo k uvolnění, jde vidět, že v boji s covidem čínské autority prozatím nezvítězily. V následujících týdnech tak nejspíše budeme svědky pokračování zvýšené volatility. Stále platí, že pro uklidnění trhů musí investoři vidět, že inflace vyvrcholila a nachází se na sestupné trajektorii. To se prozatím nekoná.

Fed

Ve středu by měla FOMC opět zvednout úroky o 50 bps. Do rozhodování Fedu se promítne i poslední inflační report, který popřel tezi o vyvrcholení růstu cen v USA. CPI rostlo tempem 8,6 %, zatímco trh očekával pouze 8,3 %. Zároveň květnová statistika překonala dosavadní březnový report – inflace tedy prozatím není na ústupu. Růst cen byl poměrně plošný. Proto někteří investoři nevylučují ani jumbo-hike ve výši 75 bps. Osobně se k takovému scénáři nepřikláním. Nicméně vývoj cen znamená, že současné tempo 50 bps / zasedání bude takřka s jistotou pokračovat i po červenci. Trh v tuto chvíli zaceňuje hiky o půl procentního bodu na všech následujících zasedáních (dohromady 5). Úroky se tak letos vyšplhají na tři procenta – podle trhu 3,125 % - 3.25 %. Fed taktéž zveřejní aktualizovanou prognózu sazeb, tzv. dot plot. Aktualizuje se kvartálně. Na středečním zasedání dojde k přiblížení dot plotu tržnímu pricingu. Výnos desetiletého amerického vládního bondu (UST) se vyšplhal na 3,17 %, jde o letošní maximum. Na zasedání budou důležité komentáře – zejména, jak vnímají představitelé FOMC ekonomiku, zda stále věří hladkému přistání nebo jak výrazně nad úroveň neutrálních sazeb chtějí úroky posunout.

Krypto

S ohledem na širší averzi k riziku ztrácí i bitcoin, jehož cena v tuto chvíli dosahuje cca $25k. Kurz nejznámější kryptoměny se tak nachází na nejnižší úrovni od prosince 2020. Tentokrát jsou hlavním faktorem výprodeje na trzích rizikových aktiv – nikoliv faktory specifické pro krypto, které odstartovaly předchozí poklesy.

ECB

ECB dle očekávání ukončí ke 30.6. program nákupu aktiv a de facto před-oznámila, že na červencovém zasedání zvedne sazby o 25 bodů. Centrální banka však vyloučila, že by v červenci přistoupila ke zvýšení o 50 bodů – Lagardeová takový krok ospravedlňuje tím, že se s úroky nehýbalo nahoru 11 let a nepřímo přiznává, že se obává reakce trhů. K dalším hikům ECB přistoupí v září, kdy bude k dispozici aktualizovaná ekonomická i inflační prognóza. Pokud se inflační výhled nezlepší sáhne v září rada guvernérů k razantnějšímu zvýšení sazeb. Jelikož dramatické zlepšení inflační projekce zůstává velmi nepravděpodobné, lze tyto výroky chápat tak, že hike o 50 bps je v září prakticky jistý. ECB by měla zvedat úroky i na dalších zasedáních (říjen a prosinec) – intenzita pohybů bude záviset na příchozích makrodatech. Přestože ECB zmínila, že má k dispozici nástroje, které pomohou zabránit hrozící fragmentaci eurozóny, výnosy periferních evropských vládních bondů prudce rostou. Výnos desetiletého italského vládního bondu se v reakci na zasedání vystoupal až na 3,75 %. Nachází se tak na nejvyšších hodnotách od začátku roku 2014. Euro proti dolaru nejdříve posilovalo, své zisky však odevzdává – roli hraje fakt, že Lagardeová během konference pohřbila šance na hike o 50 bps v červenci. Proti koruně jednotná evropská měna spíše přešlapuje na místě.

Společnost CYRRUS, a.s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry a jednou z největších investičních společností v České republice. Mimo investičních služeb na míru každému investorovi nabízí CYRRUS i korporátní služby jako firemní poradenství, management emise dluhopisů vaší firmy, služby depozitáře fondů kvalifikovaných investorů nebo realizaci měnových konverzí a zahraničních plateb za výhodných podmínek.
V roce 2020 společnost oslavila výročí 25 let svého působení na kapitálových trzích.

Více informaci na: www.cyrrus.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688