europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Evropská unie  |  10.06.2022 18:31:19

Opatření v oblasti klimatu, Ukrajina, Cena LUX - Článek - Shrnutí pléna

Klimatická opatření


Ve středu Parlament schválil svou vyjednávací pozici k revizi řady zákonů týkajících se emisí – známé též jako balíček Fit for 55. Konkrétní opatření zahrnují nulové emise pro osobní automobily a dodávky v roce 2035 a vyšší ambice pro ukládání uhlíku v sektoru využívání půdy a lesnictví. Tato legislativa má EU pomoci splnit její závazek snížit emise o 55 % do roku 2030 a do roku 2050 dosáhnout klimatické neutrality. Poslanci podpořili také přísnější cíle pro snižování emisí v mezinárodním letectví a přísnější národní cíle pro jednotlivé země EU.

Opatření týkající se poplatků za uhlík – včetně změn v systému EU pro obchodování s emisemi, nové uhlíkové daně z dovozu a fondu na pomoc těm, kteří jsou postiženi energetickou a mobilitní chudobou – byly vráceny zpět do výboru k dalšímu projednání.

Reforma EU


Poslanci ve čtvrtek vyzvali k zahájení procesu změn zakládajících smluv EU. Mělo by se tak stát v reakci na návrhy lidí z celé EU vzešlé z Konference o budoucnosti Evropy. Závěrečná zpráva konference zahrnuje mimo jiné návrh na ukončení jednomyslného hlasování v Radě ve většině oblastí a rozšíření pravomocí EU v oblasti zdraví a energie. Poslanci dále požadovali, aby Parlament získal právo navrhovat nové právní předpisy. To je v současnosti vyhrazeno pouze Evropské komisi, zatímco Rada i Parlament diponují jen nepřímým právem iniciativy.

Rozprava o Ukrajině


Předseda ukrajinské Nejvyšší rady (parlamentu) Ruslan Stefančuk vystoupil ve středu ve Štrasburku v Evropském parlamentu. Vyzval EU, aby Ukrajině udělila status kandidátské země, a poděkoval Parlamentu za silnou podporu jeho zemi.

Cena diváků LUX


Snímek Quo vadis, Aida? vyhrál Cenu diváků LUX 2022. Prezidentka Roberta Metsolaová ve středu při předávání ceny bosenské režisérce Jasmile Žbanićové řekla: „Tento film je silným voláním po spravedlnosti pro ženy a matky ze Srebrenice, které byly svědky krutého zabití více než 8 000 milovaných.

Polsko a otázka právního státu


Parlament vyjádřil vážné znepokojení nad tím, že Komise nedávno dala zelenou polskému plánu obnovy ve výši 35,4 miliardy eur. Poslanci vyzvali Radu, aby jej neschvalovala, dokud nebudou splněny podmínky, jako je dodržování hodnot EU, právního státu a nezávislost soudnictví.

Irský premiér v Evropském parlamentu


Během středeční debaty s irským premiérem Micheálem Martinem europoslanci opětovně příslíbili svou podporu Irsku při řešení důsledků brexitu. Martin zdůraznil, jak důležitou roli hraje EU při prosazování demokracie, míru a bezpečnosti v Evropě. Premiér vystoupil na plenárním zasedání v rámci This is Europe (Tohle je Evropa), série zvláštních debat, kde evropští političtí lídři diskutují o EU a její budoucnosti.

Turecko


V úterý europoslanci varovali Turecko, že v posledních dvou letech země konstantně upouštěla od svých závazků vůči hodnotám a standardům EU, čímž ohrozila svou cestu ke členství v EU.

Europol


Parlament souhlasil s udělením větších pravomocí Europolu, aby napomáhal policejní a justiční spolupráci při vyšetřování trestných činů a usnadnil spolupráci mezi vnitrostátními orgány, a to zejména celními orgány a orgány hraniční kontroly.

Nucené práce


Poslanci ve čtvrtek vyzvali k zákazu dovozu produktů vyrobených nucenou prací. Úřady by podle nich měly používat ukazatele Mezinárodní organizace práce (ILO), jako je omezení pohybu, zadržování dokladů totožnosti a dluhové otroctví, aby určily, zda výrobní závod, dovozce, přepravce nebo společnost využívá nucenou práci.

Společná zemědělská politika (SZP)


Parlament v pondělí oslavil 60. výročí SZP. Vzhledem k tomu, že příští rok vstoupí v platnost nová a posílená SZP a válka na Ukrajině podtrhla potřebu potravinové bezpečnosti, zemědělství zůstává základní evropskou politikou.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688