Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.06.2022 13:59:06

Současné ceny ropy jsou opět lékem samy na sebe, říká šéf Chevronu

Současný ropný cyklus se liší od těch předchozích v tom, že během pandemie poptávka zkolabovala nevídaným způsobem. Pak zase přišlo prudké zvednutí ekonomické aktivity a poptávky po ropě a doposud není znát, že by poptávka slábla. Pro Bloomberg to uvedl ředitel společnosti Chevron Mike Wirth. Jak vidí další vývoj na ropném trhu?

„Zatím není moc známek slábnoucí poptávky, ta se přitom v našem odvětví obvykle hýbe rychleji než nabídka, a to směrem nahoru i dolů,“ uvedl ředitel. V současném prostředí je přitom jeho firma motivována k maximální možné těžbě, v prvním čtvrtletí ji meziročně zvýšila o 10 %. Další zvyšování ale vyžaduje určitý čas, není možné skokově.

Během pandemie došlo k uzavírání kapacit a to se projevilo i na firmách, které poskytují velkým ropným společnostem své služby. Z odvětví tak odešla řada lidí, rozebrána byla některá zařízení a „to vše se nyní musí zase otočit“. Chevron podle jeho ředitele „stále plánuje růst, ale na to se musí stát mnoho věcí.“



Současné ceny ropy podle Wirtha neovlivňují investiční rozhodování jeho společnosti. To stojí na dlouhodobých predikcích poptávky a nabídky v odvětví. Chevron se přitom na straně kapitálových investic drží své disciplíny, což mimo jiné znamená, že nemění svá rozhodnutí v této oblasti kvůli tomu, že ceny ropy leží právě výš, než byly před rokem. „Vždycky to byl cyklický byznys a my se snažíme odhadovat, jaký bude vývoj napříč celým cyklem,“ dodal Wirth.

Ředitel zmínil současné nákladové tlaky, kterým odvětví a jeho firma čelí. Ohledně nedostatku rafinérských kapacit pak Wirth uvedl, že když on začínal, bylo v USA asi 250 rafinérií, nyní jich je přibližně polovina. Na globální úrovni se projevuje i situace v Číně, která zastavila export rafinérských produktů a svůj vliv má samozřejmě i situace kolem Ruska.

Postavit novou rafinérii stojí miliardy dolarů a celý proces trvá několik let. Taková investice nebyla v USA podle experta podniknuta od sedmdesátých let. A on sám se podle svých slov domnívá, že „v USA již nebude další rafinérie postavena nikdy“. Celkově ale podle něj i zde funguje pravidlo: „Na vysoké ceny jsou nejlepším lékem právě vysoké ceny.“ Jinak řečeno, i zde by měly vysoké ceny vést k růstu kapacit a vyšší produkce by následně měla ceny táhnout dolů. Wirth míní, že problémem mohou být intervence, trhy je třeba „nechat fungovat“ a ony si s nedostatkem poradí.

Zdroj: Bloomberg, Youtube

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688