kraj-lbc.cz (Liberecký kraj)
Z regionů  |  10.06.2022 00:00:00

Liberec: Unikátní obrazy na výstavách ukáží zvířata, spisovatele i libereckou kulturu

10. 06. 2022
 

Unikátní výstava s názvem „Procesismus“ propojí navzájem liberecké kulturní instituce. Obrazy vznikly zcela novým způsobem, kdy trojice malířů malovala to, co jim radili diváci živého vysílání. Taková forma interaktivity je při vzniku obrazů světově jedinečná.

Malíři Václav Kovář, Adam Windsor a Jan Simandl malovali společně na jedno plátno po dobu 124 hodin nepřetržitě obraz, na kterém se podíleli návštěvníci galerie i diváci živého vysílání. Obraz vzbudil obrovský zájem mezi laickou i odbornou veřejností a je plný detailů, odkazů na liberecké reálie, kulturní spolky, kapely, stavby i místa v Liberci. Nyní trojice malířů představí čtyři takto jedinečné obrazy napříč libereckými institucemi. Postupně odhalí obraz o zvířatech v ZOO Liberec, obraz o spisovateli v Krajské vědecké knihovně v Liberci a rovněž také zmíněný obraz o liberecké kultuře v Oblastní galerii Liberec. Obraz s názvem Člověk, který se snaží popsat všechny lidské archetypy, zahájí na podzim místní divadelní sezónu.

Podpora kultury

Celou výstavu zahájí vernisáž obrazu U Jednoho stolu na Muzejní noci pod Ještědem v prostorách Oblastní galerie Liberec. Postupně pak v průběhu června a v září proběhnou vernisáže obrazů v dalších institucích. Celá výstava bude končit v říjnu letošního roku.

Výtvarníci nechtějí pouze své obrazy vystavit, ale i navázat na činnost a program jednotlivých institucí. Kupříkladu v ZOO Liberec připraví malíři hru, ve které se bude muset obraz Bez lidské stopy nejprve „vystopovat“ pomocí originálního grafického listu.

Po dobu vystavení obrazu U Jednoho stolu bude v Oblastní galerii Liberec vedle samotného díla vystaveno ještě i prázdné plátno, na kterém mohou návštěvníci galerie zanechat vzkaz, nebo načmárat, cokoli je napadne. Výtvarníci poté z tohoto plátna vytvoří nový obraz.

Václav Kovář, Adam Windsor a Jan Simandl začali obraz U Jednoho stolu tvořit v naší galerii během happeningu Namalujeme Liberec – řekni nám jak!“ uvedl ředitel Oblastní galerie Pavel Hlubuček. „Je proto logické, že výsledek tohoto jedinečného uměleckého procesu bude veřejnost moci zhlédnout opět v našich prostorách, a také nás těší, že budeme ve spolupráci pokračovat při oslavách našeho 70. výročí, které nás čeká v roce 2023.

Krajská vědecká knihovna v Liberci vystaví obraz s názvem Noční, který vypráví o spisovateli a jeho knihách, které mu v pokoji ožívají. Výtvarníci by rádi po dohodě s knihovnou iniciovali literární soutěž a nabídli se, že k vítěznému dílu vytvoří ilustrace.

Prostor knihovny sám o sobě vyzývá k novátorským aktivitám, vítáme proto možnost zapojení do tohoto unikátního projektu. Vernisáž obrazu v knihovně jsme doplnili o literární aspekt – součástí události bude též literární večer regionálních autorů, který jsme připravili ve spolupráci s Libereckým autorským kruhem“, doplňuje ředitelka knihovny Dana Petrýdesová.

Obraz s názvem Člověk bude představen až na konci léta při zahájení nové divadelní sezóny v Šaldově divadle. Vedle slavnostní vernisáže bude v Malém divadle uspořádán i koncert.

O obrazech

Vystavená díla vznikla improvizovanou malbou, kdy trojice malířů tvoří obrazy společně s diváky, kteří se procesu tvorby účastní online i fyzicky. „Funguje to tak, že do procesu vzniku obrazu může vstoupit kdokoli, kdo má zájem rozvíjet myšlenky obrazu,“ vysvětluje malíř Jan Simandl. Sám vznik obrazu je uměleckou performancí a spojením nápadů od všech účastníků v průběhu tvorby vznikají díla, která by jednotlivec, nebo i trojice sama nemohla vytvořit.

Výtvarníci tvrdí, že díky tomu mohou vznikat mnohovrstevnaté obrazy přesahující myšlení jednotlivce. Vystavit hodlají čtveřici obrazů: Bez lidské stopy, Noční, Člověk, a nakonec U jednoho stolu, který pojednává o kultuře v Liberci. Právě tu by malíři rádi podpořili právě svou výstavou.

Věříme, že návštěvníci, kteří uvidí první obraz, budou chtít vidět i ty další,“ říká k nápadu jeden ze tří malířů, Václav Kovář a ukazuje na plátno o rozměru 3 x 2,2 metru. „Je to největší rozměr, který vystěhujeme z atelieru, a to na milimetry.

Díla zobrazují různé výjevy, od krajiny plné zvířat, přes pohled do téměř prázdného pokoje až po skoro davové scény. „Nejdřív jsme si mysleli, že takhle už někdo maloval... ale ono ne! Zatím se nám nepodařilo najít nikoho, kdo by maloval obrazy tak jako my,“ dodal jeden z malířů, Adam Windsor.

Trojice se dala dohromady před dvěma lety v rámci projektu Nevzdělanci, který spojoval malíře – neakademiky. Upozornili na sebe právě specifickým přístupem ke vzniku obrazů a svérázným přístupem k tvorbě. První takto vzniklý obraz rozstříhali na deseticentimetrové kousky.

Lokace výstavy a termíny:

Oblastní galerie Liberec – od 10. června do 30. října 2022

Krajská vědecká knihovna v Liberci – od 16. června do 30. října 2022

Divadlo F. X. Šaldy Liberec – od 2. září do 30. října 2022

ZOO Liberec – od 5. července do 30. října 2022

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688