Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  10.06.2022 07:31:52

Na kryptografickém trhu se objevil nový stablecoin USDD. Je nový Stablecoin Justina Suna jen klonem UST? (1. část)

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank

Minulý měsíc zasadil algoritmickým stablecoinům první direkt od doby, kdy vznikly, a kdy se hned masově rozšířily mezi uživatele a investory. Nicméně ani přes krach algoritmického stablecoinu TerraUSD (UST) a navázaného stabilizačního tokenu LUNA, se algoritmicky podporované stablecoiny nechystají alespoň v dohledné době vyklidit trh s kryptoměnami. Svědčí o tom i skutečnost, že takřka ve shodné době Justin Sun (zakladatel blockchainu Tron) ve spolupráci s Tron DAO (decentralizovanou autonomní organizací) představil světu nový algoritmický stablecoin, který pojmenoval USDD.

Co je USDD?

Tento nový algoritmický stablecoin velmi nápadně připomíná nedávno zkrachovalý stablecoin UST. USDD si stejně jako UST klade za cíl udržovat cenu těsně navázanou na americký dolar prostřednictvím algoritmu. Tento algoritmus má pomocí arbitráže motivovat investory k obchodování. Pro stabilizaci ceny se bude využívat nativní token blockchainu Tron (TRX), za který se bude vydávat samotný stablecoin USDD. Samotný proces vydávání, popřípadě mincí bude probíhat v poměru 1:1. Tzn., že v případě klesnutí ceny USDD pod jeden dolar, by mělo dojít ke spálení 1 USDD a investor by měl náhradou obdržet jednu minci TRX v hodnotě 1 USD. Spálením mince USDD se sníží jejich počet, potažmo jejich nabídka, což přiměje trh zareagovat opětovným zvýšením na požadovanou úroveň. V případě, že nastane opačná situace a cena za 1 USDD vzroste nad požadovaný peg, dojde ke spálení stabilizační mince TRX, přičemž investor obdrží náhradou jednu minci USDD. Díky větší nabídce mincí USDD v oběhu dochází k převisu nabídky nad poptávkou, což snižuje cenu tohoto stablecoinu nazpět k požadovanému pegu.

Tomu, že je poptávka po algoritmických stablecoinech stále aktuální, napovídají i data z webu Coinmarketcap, podle kterých činí tržní kapitalizace v době psaní tohoto článku 667,6 mil. USD (pondělí 6.6.2022; 14:00 h ECT). Stablecoin USDD spravuje společnost Tron DAO, která zároveň při vydávání nových mincí spravuje 30% úrokovou sazbu. Zároveň má Tron DAO za cíl nashromáždit hodnotu až 10 miliard USD jako rezervu pro případný výkyv, či útok na USDD a ochránit jej za pomocí této rezervy před hrozbou krachu. Rezervu chce vytvářet kombinací držby vlastních tokenů TRX, bitcoinů a jiných stablecoinů. Zakladatel projektu USDD, Justin Sun, tvrdí, že „se USDD zrodil z vize, aby byly stablecoiny v kryptografickém průmyslu stejně "decentralizované jako bitcoin". Prozatím tento stablecoin zdaleka nedosahuje tržní kapitalizace jiných stablecoinů, u kterých se bavíme o miliardových částkách, ale naznačuje to, že algoritmické stablecoiny nejsou odepsané a jsou stále poptávané mezi investory.

USDD vs. UST: podobnosti a rozdíly

USDD i UST jsou algoritmické stablecoiny, které nejsou kryté kolaterálem. Nedávný krach UST zasel mezi investory semínko pochybností ohledně fungování stabilizačních algoritmů. USDD se tak při svém uvedení dostal hned pod palbu kritiků, kteří upozorňují nato, že algoritmus a rámec těchto dvou stablecoinů jsou totožné – mincování USDD spalováním TRX a mincování TRX spalováním USDD. V případě UST docházelo k mincování UST spalováním LUNY a naopak mincování LUNY spalováním UST.

Také výše plánované rezervy pro případ hrozícího krachu je shodná. Tron DAO plánuje spravovat 10 mld. USD v kryptoměnách k obraně svého pegu, Luna Foundation Guard (LFG) také plánovala držet na obranu pegu 10 mld. USD v různých kryptoměnách (BTC, AVAX).


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Po 10:42  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)
04.04.2024  Objem obchodů s kryptem stoupl o třetinu na 1,1 miliardy Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688