Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  10.06.2022 06:47:03

Inflace v květnu zřejmě překonala 15 % (Ranní zpráva z finančního trhu)

Dnes budou zveřejněny květnové spotřebitelské ceny v ČR a USA. U nás podle našeho odhadu ceny nadále rostly svižným tempem 1,4 % m/m, což by zároveň znamenalo, že meziroční inflace vystoupala na 15,5 %. V Americe sice již meziroční inflace lehce zpomaluje, i tak ale inflační tlaky a poptávka zůstávají robustní, což je konzistentní s pokračujícím růstem úrokových sazeb. Trhy budou také vstřebávat dozvuky včerejšího zasedání ECB, které sice zásadní překvapení nepřineslo, potvrdilo však, že se éra záporných měnověpolitických sazeb v eurozóně chýlí ke konci.

Více: ČR - inflace v květnu dále roste o 1,8% m/m a 16% meziročně 

Závěr týdne přinese květnovou inflaci

Inflace v ČR podle našeho odhadu v květnu dále rostla s přispěním všech jejích komponent. Meziměsíčně se spotřebitelské ceny pravděpodobně zvýšily v průměru o 1,4 % po předchozím růstu o 1,8 %. Po sezonním očištění byl pokles meziměsíční dynamiky mírnější, a to z 1,7 % v dubnu na 1,5 % v květnu. Ve svižném meziměsíčním růstu v květnu pokračovaly ceny potravin. Po mírném dubnovém poklesu se zvýšily také ceny u čerpacích stanic v návaznosti na opětovné zdražení surové ropy. Vysoké velkoobchodní ceny elektřiny a plynu se postupně propisují do cen pro konečné spotřebitele, což by mělo nadále tlačit směrem vzhůru regulované ceny. Drahé energie vytváří tlak i na jádrovou inflaci. Domácí poptávka navíc zůstává, i přes první známky ochlazení, robustní. V meziměsíčním vyjádření tak jádrová inflace byla podle nás stále výrazná a pohybovala se nad 1 %. V souhrnu očekáváme, že celková meziroční inflace znovu zrychlila z dubnových 14,2 % na 15,5 % v květnu. ČNB ve své poslední prognóze očekávala květnovou inflaci ve výši 14,9 % y/y. Již dubnová inflace ale prognózu centrální banky překvapila o 0,4 pb vyšší hodnotou, a je tak velmi pravděpodobné, že i tentokrát data odhad ČNB překonají (při stejném m/m růstu cen v květnu by prognóza ČNB se znalostí dubnových dat implikovala inflaci ve výši 15,3 % y/y).

Květnové spotřebitelské ceny budou ve středu pozornosti i v USA. Inflace sice již v zámoří v meziročním vyjádření lehce zpomalila, v květnu podle našeho odhadu na 8 %, meziměsíční růst cen však stále zůstává výrazný (0,6 %), což podpoří Fed v dalším zvyšování sazeb. K meziměsíční inflaci v květnu pravděpodobně přispěly jak rostoucí ceny pohonných hmot, tak i potraviny, auta a rovněž v posledních měsících svižně rostoucí ceny související s cestováním.

ECB potvrdila, že v červenci začne zvyšovat úrokové sazby

ECB včera podle očekávání ponechala úrokové sazby na stávající úrovni a potvrdila, že k 1. červenci ukončí program nákupu aktiv (APP). Na příštím zasedání 21. července také pravděpodobně zahájí cyklus zvyšování úrokových sazeb, a to „hikem“ o 25 bb. Pokračovat v tom bude i v září, k čemuž ECB navíc dodává, že by se mohlo jednat i o větší krok než standardních 25 bb, v případě že data budou potvrzovat současný výhled. Trend postupného utahování měnové politiky by měl dle prohlášení centrální banky pokračovat i poté. Snižování bilance, zdá se, prozatím není součástí nástrojů zpřísňování, což by podle nás mohlo vést k nutnosti ještě výraznějšího zvýšení sazeb, pokud mzdy zrychlí (prognóza jejich růstu byla revidována na více než 4 % v letošním i příštím roce) a/nebo jádrová inflace bude nadále překvapovat směrem vzhůru. Nová makroekonomická prognóza ECB pro letošní rok přináší revizi inflace z předchozích 5,1 % na 6,8 %, naopak ekonomický růst eurozóny byl v letošním i příštím roce snížen. I tak ale na tiskové konferenci prezidentka Lagardeová uvedla, že rizika inflační prognózy jsou stále vychýlena směrem vzhůru. Euro k americkému dolaru včera nakonec ztratilo zhruba 0,7 % (1,065 USD/EUR), přestože eurová tržní výnosová křivka vzrostla o přibližně 5-15 bb, zatímco americké sazby se zvýšily zhruba v polovičním rozsahu. Trhy dnes ráno očekávaly na letošních čtyřech zbývajících zasedáních ECB růst úrokových sazeb v souhrnu o 1,5 pb, což odpovídá i našemu aktualizovanému výhledu.

Nová bankovní rada ČNB zatím na trh uklidnění nepřinesla. Koruna ve středu svůj mírný zisk, který inkasovala po jmenování nových tuzemských centrálních bankéřů, nakonec neudržela, když se vrátila do blízkosti 24,70 CZK/EUR a poblíž této úrovně se obchodovala i po celý včerejšek. Relativně nízká volatilita kurzu zřejmě souvisí s přetrvávající přítomností ČNB na trhu. Stále se totiž nedá hovořit o ústupu nejistoty. Nejen, že neznáme konkrétní plány nových členů bankovní rady na boj s inflací, nová data navíc celkově vyznívají opět o něco více proinflačně, než bylo očekáváno, což by volalo po výraznější reakci ČNB. Tu by se zprvu rada v novém složení mohla vzhledem k opatrnější většině zdráhat doručit. I proto zřejmě finanční trhy začaly zaceňovat větší nárůst domácích měnověpolitických sazeb pro červnové zasedání, které bude poslední v současném „jestřábím“ složení bankovní rady. Zároveň dochází k posunu prvního očekávaného snížení sazeb do druhého čtvrtletí 2023. Dnes ráno trhy většinově očekávaly na červnovém zasedání nárůst základní sazby ČNB přibližně o jeden procentní bod. Potenciál sázky ještě zvýšit má navíc dnešní zveřejnění květnové inflace.

Autor: Jaromír Gec

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688