cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)
Kryptoměny  |  09.06.2022 23:24:02

Burza Binance má opět potíže. O její fungování se znovu začala zajímat americká Komise pro cenné papíry (SEC)

Burza Binance má opět potíže

09.06.2022 / Crypto Kingdom

V minulosti bylo provozování kryptoměnové burzy a vlastně jakéhokoli krypto projektu z hlediska zákona velmi snadné. Pro toto odvětví neplatily prakticky žádné zákony a předpisy.

Současná situace je však značně odlišná a v různých jurisdikcích jsou zaváděny poměrně přísné předpisy. To způsobuje problémy nejen začínajícím firmám, ale i největším hráčům, jako je nejznámější kryptoměnová burza Binance. O její fungování se znovu začala zajímat americká Komise pro cenné papíry (SEC). Pokud bude odhalena nějaká nelegální činnost, mohlo by to mít značný negativní dopad na jejich domácí kryptoměnu Binance coin (BNB).

Nabízela Binance během ICO neregistrované cenné papíry?

Právě touto otázkou se v současné době začala zabývat americká Komise pro cenné papíry (SEC). Stejně jako mnoho jiných krypto projektů zahájila Binance svou činnost prostřednictvím ICO (Initial Coin Offering). V něm nabídla k veřejnému prodeji minci Binance (BNB), která byla vytvořena v roce 2017 jako token ERC-20 na blockchainu Ethereum. Počáteční nabídka 100 milionů tokenů za cenu 15 centů pomohla burze získat finanční prostředky ve výši 15 milionů dolarů. Peníze byly použity na vylepšení platformy, růst společnosti, marketing, školení zaměstnanců a další.

SEC se snaží zjistit, zda taková nabídka byla ve skutečnosti formou investiční smlouvy, která podléhá různým regulačním rámcům. Je to proto, že se investorům prodávají jako způsob financování společnosti s příslibem budoucích zisků. BNB od té doby přešla na vlastní blockchain a nyní se používá jako nativní mince burzy, se kterou lze přímo obchodovat, používat ji k nákupům a platbám.

Další kryptoměna Ripple (XRP) prochází velmi podobnou situací a probíhajícím sporem se SEC. V tomto případě však Komise pro cenné papíry a burzy ani po dlouhé době nepřišla s jasným závěrem, zda byly porušeny zákony. Je proto překvapivé, že se tato instituce pustila do dalšího téměř identického šetření. Podle mnoha odborníků plýtvají zdroji, které mohly být využity k dokončení vyšetřování XRP. Jejich případný úspěch by jim navíc poskytl silný precedens, který by pak mohli mnohem snáze aplikovat na další kryptoměny.

Praní špinavých peněz v hodnotě 2,3 miliardy dolarů

Aby toho nebylo málo, Binance zveřejnila speciální zprávu agentury Reuters, podle níž měla burza v letech 20172021 sloužit jako nástroj pro praní špinavých peněz. Agentura tvrdí, že burza zpracovávala transakce z různých hackerských útoků, podvodů a nelegálního prodeje drog. Za pět let tak zpracovala transakce v hodnotě přesahující 2 miliardy dolarů. Tyto údaje získala agentura Reuters rovněž ve spolupráci s analytickými společnostmi Chainalysis a Crystal Blockchain.

V reakci na tuto zprávu společnost Binance sdílela e-mailovou komunikaci s reportéry agentury Reuters, v níž uvedla, že zpráva je plná lží a je založena na velmi slabých argumentech. Dodali také, že agentura by neměla spoléhat na různé "zaručené úniky" informací, které mohou být motivovány pouze závistí a záměrem poškodit společnost. Společnost Binance se také brání tím, že její politika AML (proti praní špinavých peněz) patří k nejpřísnějším na trhu a že také pomáhá orgánům činným v trestním řízení řešit kybernetickou a finanční kriminalitu.

Problémy společnosti Binance ještě zdaleka neskončily

Kromě výše zmíněných obvinění toho má největší burza a její představitelé na krku mnohem více. Úřady také vyšetřují společnost Binance US, u které není jasné, zda je ve svých aktivitách tak oddělená od hlavní společnosti, jak tvrdí. Vyšetřovány jsou také dvě společnosti zabývající se tvorbou trhu, s nimiž je spojen zakladatel Binance Changpeng Zhao. Jako bonus navíc ministerstvo spravedlnosti, daňový úřad a CFTC vyšetřují společnost Binance kvůli údajné manipulaci s trhem.

Burza se k těmto tématům zatím nechce vyjadřovat, protože vyšetřování stále probíhá. Úřadům však údajně rádi poskytnou všechny potřebné informace. Představitelé Binance také uvedli, že pravděpodobně neexistuje žádná jiná burza, která by se více snažila splnit všechny požadavky regulačních orgánů po celém světě.

Problémem pro Binance je skutečně velké množství různých obvinění, a to i při absolutním respektování presumpce neviny. Binance je jednou z největších kryptoměnových burz na světě a její kryptoměna BNB je v současnosti na pátém místě s tržní kapitalizací přes 46 miliard dolarů. Pokud se některé z obvinění ukáže ve prospěch úřadů, může to mít za následek obrovské pokuty, zastavení činnosti v USA a především ztrátu důvěry klientů. Ani nemusíme rozebírat, jak by to ovlivnilo cenu BNB - dobrým příkladem je vývoj ceny XRP.

Zdroje: bitcoinist.com, decrypt.co, techstory.in, cryptonews.com.

CryptoKingdom.cz

Jsme mostem mezi starým a novým světem. Provedeme tě světem kryptoměn a ukážeme ti cestu k největší příležitosti 21. století.

Crypto Kingdom je největší kryptoměnová komunita na CZ/SK scéně. Pomohli jsme již několika tisícům začátečníků se v kryptoměnách zorientovat.

Připoj se k nám a my tě provedeme: https://start.cryptokingdom.tech






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688