Euroskop (euroskop.cz)
Investice  |  09.06.2022 18:08:19

Budoucnost čipů v Evropě? Investice firmy Intel do vývoje a výroby polovodičů v EU

Výroba polovodičů je v současné době omezena především na oblast Asie a USA. Vzhledem k jejich přetrvávajícím nedostatečným dodávkám, které evropským společnostem způsobují ztráty v řádu miliard eur, se Evropská unie se snaží tuto závislost na Asii a Spojených státech omezit. K této snaze o vyšší technologickou nezávislost EU může výrazně přispět plánovaná investice společnosti Intel, která se chystá v regionu vytvořit kompletní výzkumný, vývojový a výrobní řetězec.

Americká společnost Intel, která je největším světovým výrobcem polovodičových obvodů a dalších zařízení, představila na jaře letošního roku plán investovat v Evropské unii až 80 mld. eur. Celou operaci by měla zahájit investice 17 mld. eur do dvou tzv. mega factories, které by měly vzniknout v německém Magdeburgu. Následovat by měla stavba vývojového centra ve Francii a slévačských a výrobních pracovišť v Irsku, Itálii, Polsku a Španělsku.

Zahájení výstavby první z továren je očekáváno již v polovině příštího roku. Produkce polovodičů by měla začít v roce 2027. Zahájení výroby čipů v takto velkém měřítku má potenciál nejenom zvýšit postavení EU v technologické oblasti, ale i zlepšit celkovou odolnost globálního čipového odvětví. Investice firmy Intel tak je v souladu se záměrem EU, která by chtěla do roku 2030 zčtyřnásobit produkci čipů v regionu a dosáhnout tak 20 % podílu na světové výrobě.

Počáteční investice v Německu by měly vytvořit až 7000 pracovních míst ve výstavbě a následně 3000 specializovaných pozic v samotném vývoji a produkci. Plánované německé pracoviště společnosti Intel se nazývá Silicon Junction a mělo by propojovat ostatní inovační a výrobní centra napříč celým regionem. Další tisíce nových míst by měly vytvořit i projekty v ostatních zemích.

V irském Leixlipu plánuje společnost Intel rozšíření kapacity svého zařízení na výrobu polovodičových destiček, které v současné době zaměstnává více než 4500 osob. Intel se chystá zdvojnásobit výrobní prostory zařízení, což umožní zahájení výroby s použitím nové technologie Intel 4.

Aktivní je Intel také v Itálii, kde již zahájil jednání o výstavbě nejmodernějšího výrobního zařízení. Tato továrna s možnou investicí až 4,5 miliardy eur by byla jediným zařízením svého druhu v Evropě s potenciálem vytvořit přibližně 1500 pracovních míst přímo pro Intel a dalších 3500 u dodavatelů a partnerů. Zahájení provozu je plánováno na období mezi lety 2025 až 2027.

Autorka: Kristina Hubáčková, Euroskop.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688