Jaroslav Tupý (Purple Trading)
Okénko investora  |  14.06.2022 00:09:18

Dva instrumenty jako stvořené pro efektivní hedging

Aktuální vývoj na trzích, ovlivněný vysokou inflací a válkou na Ukrajině, trhům moc nepřeje. Nervozita na trzích podle indexu VIX bude nadále stoupat a akciové indexy jako SP500 se momentálně vydávají přesně opačným směrem. Věděli jste ale, že právě tyto 2 zmíněné ukazatele lze nyní v Purple Trading obchodovat a získat tak poměrně efektivní hedgovací nástroj?


Co je to hedging?

Jedná se o způsob zmírnění potenciálních rizik, který využívají profesionální obchodníci, i tzv. velcí hráči jako banky, investiční fondy, apod. Hedging lze chápat jako jakousi strategii, kdy obchodník drží pozice na aktivech/kontraktech, jejichž cenový vývoj se vůči sobě chová značně invertně.

Jak už to u pojištění, kterým je v přeneseném slova smyslu i hedging, bývá, není to zadarmo. Investovat do dvou protichůdných instrumentů snižuje výsledný potenciální zisk, avšak výhody, které s sebou hedging přináší, za to stojí.

Obchodníci, využívající hedgingu, tak dokážou u svých otevřených pozic snižovat rizika, vyplývající z nepříznivých cenových vývojů a odhadnout přesnou hodnotu maximální ztráty, které dosáhnou v případě špatného cenového vývoje.

Podívejte se na záznam webináře věnovaný hedgingu


Jak hedging funguje?

Princip není až tak složitý. Dejme tomu, že se dnes akcie XYZ obchoduje za 100USD, obchodník jí za tuto cenu nakoupí. Jako ochranu před možným budoucím cenovým propadem se pak rozhodne koupit půlroční put opci. Cena půl roční put opce je 10USD a její strike cena je 85USD (tj. cena, za kterou může obchodník své akcie kdykoliv během půl roční expirace put opce prodat).

Scénář č. 1 - cena akcie poroste

Pokud se akcie ke konci expirace opce bude obchodovat za více než 85USD, například za 115USD, tak obchodník opci neuplatní a přijde pouze o 10USD. A vzhledem k tomu, že si tedy ponechal své akcie, které se nyní prodávají za 115USD, tak jeho čistý zisk po odečtení ceny nevyužité opce činí 105USD (115-10). Jak vidíte, zde je názorná ukázka toho, jak investiční zajištění snižuje zisk.

Scénář č. 2 - cena akcie se propadne

Naopak v případě, že se cena dané akcie do expirace opce propadne například na hodnotu 60USD, tak obchodník uplatní svou opci, která mu dává právo prodat jeho akcie za 85USD. Čili celková ztráta bude činit 25USD (85-60), namísto 40USD (100-60), kdyby nebyl obchodník opčně zajištěn.

 

Nyní u Purple Trading: Hedge skrze S&P500 a VIX index

Pokud obchodujete CFD kontrakty, máte nyní u Purple Trading jedinečnou příležitost přijít si na efektivní hedgovací nástroj. CFD futures symboly ve formě VIX indexu a S&P500, které nyní nově najdete v našich MT4 platformách, mají mezi sebou značně invertní vztah, což lze právě za těmito účely využít. Ostatně ne nadarmo jsou tyto indexy právě za tímto účelem hojně využívány.

 

S&P 500

S&P500 představuje akciový index, jehož hodnotu tvoří největší akciové korporace USA. Každá společnost, která je do tohoto indexu zařazena, však přispívá k jeho finální hodnotě jiným poměrem, jelikož v tomto indexu jsou akcie vyváženy podle tržní kapitalizace jednotlivých společnosti. Přečtete si více o S&P500 jakožto futures instrumentu.


Půlroční vývoj ceny S&P500

Graf č.1: Půlroční vývoj ceny S&P500 (všimněte si patrně inverzního vztahu s grafem VIX níže; zdroj: Googlefinance.com)


VIX

Naproti tomu, Index VIX, též známý jako Index volatility, či strachu, je mezi zkušenými obchodníky považován za jednu z nejlepších alternativ, jak se do jisté míry pojistit proti nejistotě a s tím často i souvisejícího poklesu akciového indexu S&P 500, jakožto aktiva, z jehož opčních volatilit je VIX vypočítáván. Přečtěte si více o VIX indexu jakožto futures instrumentu.

Volatilita = Kolísavost, oscilace, demonstruje výši a rychlost cenových změn

Půlroční vývoj ceny VIX
Graf č. 2: Půlroční vývoj ceny VIX (všimněte si patrně inverzního vztahu s grafem SP500 výše)

K čemu dochází, když VIX roste?

Jak bylo řečeno, VIX je takzvaným indexem strachu, protože vychází z volatility, o které je známo, že v období nejistoty roste (obchodníci při nejistotě zvýšeně prodávají/nakupují, čímž se cena rozpohybovává). Naopak pokud je na trzích klid, tak se obvykle volatilita drží velmi nízko a cena se mění pozvolně.

Navíc k tomu obvykle platí, že pokud se na americký akciový trh dostaví nejistota, pak se zdejší trhy nejen rozpohybovávají (roste hodnota VIX), ale také většinou mají akcie díky tomu tendenci klesat. To je také důvod (invertní vývoj VIX vůči S&P500), proč se velmi často obchodníci zabezpečují skrze index VIX proti nečekaným poklesům S&P500.

 

Mějte své zisky pojištěné efektivním hedgingem!

Zjistěte více o CFD futures VIX indexu

Jaroslav Tupý

Na finančních trzích se pohybuji už přes 25 let. Původně jsem začínal jako futures obchodník pro různé zahraniční fondy a brokerské domy, ale i jako soukromý investor. O své zkušenosti jsem se také rád kdykoliv podělil, proto jsem postupem času začal pořádat vzdělávací tradingové semináře a externě přednášet na vysokých školách s ekonomickým zaměřením.




Purple Trading

Purple Trading je společnost s českými kořeny, která obchoduje s cennými papíry a je založena na čistém STP forex modelu s možností pasivního investování do ETF portfolií. Mimo český trh působí Purple Trading také v Itálii nebo Polsku.

Vizí společnosti je vybudovat silnou komunitu profitabilních a vzdělaných traderů a investorů. Každý klient má proto přístup do Purple Akademie, kde v rámci Purple Toolboxu nalezne celou řadu nástrojů, analýz a seminářů, na kterých spolupracuje například legenda české tradingové scény Jaroslav Tupý

Více na www.purple-trading.com/cs/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Čt   9:26  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)
St 15:53  Válečný scénář: Bude benzín za 45 Kč? Petr Lajsek (Purple Trading)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688