Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Z regionů  |  09.06.2022 13:00:55

Středočeský kraj chce prostřednictvím dotačního programu zvýšit nabídku obecních bytů

Rada Středočeského kraje dnes projednala možnost vyhlášení nového programu ze Středočeského Fondu na podporu obecního bydlení. Dotační program počítá s podporou vytvoření nových obecních bytů z nebytových prostor, které jsou ve vlastnictví obce. Dotace by tak byla poskytována na rekonstrukce, modernizace nebo vestavby stávajících objektů, případně rekonstrukci bytového prostoru, který není možné v současné době k bydlení užívat. Na podporu by mělo být vyhrazeno 5 milionů korun.

Žadatelem o dotaci může být obec do 2000 obyvatel, přičemž maximální výše dotace je v Programu stanovena ve výši 4000 Kč/m2 do maximální výměry 50 m2 na jednu bytovou jednotku. Maximální celková výměra, na kterou může být dotace v rámci jedné žádosti poskytnuta, je stanovena na 200 m2. „Díky dotaci mohou obce své nebytové prostory zrekonstruovat a vytvořit tak nové byty, které povedou k větší nabídce obecního bydlení. Současně mohou dotace využít na rekonstrukce bytů, které nejsou v současné době k bydlení uzpůsobeny. Tento program dále rozšiřuje již existující krajskou podporu vzniku dostupného bydlení v obcích,“ vysvětluje náměstek pro oblast financí, dotací a inovací Věslav Michalik.

Dle Programu bude k žádosti o dotaci nutné přiložit položkový rozpočet, výpis z katastru nemovitostí a v případě, že se projekt týká rekonstrukce bytového prostoru, také vyjádření stavebního úřadu, že v současné době není možné uvedený prostor užívat k bydlení. Do jednoho roku od podpisu smlouvy bude příjemce povinen doručit na krajský úřad dokument stavebního úřadu schvalující realizaci projektu, informaci o způsobu provedení veřejné zakázky a smlouvu o dílo s dodavatelem. Realizace projektu musí být ukončena do dvou let od uzavření smlouvy o poskytnutí dotace.

Po ukončení realizace projektu bude mezi poskytovatelem a příjemcem dotace uzavřena smlouva o zákazu zcizení a zatížení nemovitosti, na základě které se příjemce zaváže bez předchozího písemného souhlasu poskytovatele nezatížit nemovitost pořízenou či zhodnocenou s účastí dotace jakýmkoli právem třetí osoby a nepřevést své vlastnické právo k nemovitosti na jakoukoliv třetí osobu.

O schválení dotačního programu budou rozhodovat zastupitelé.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688