plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  09.06.2022 12:38:38

Plzeň prezentovala chytré technologie na konferenci City For The Future v Budapešti. Do Plzně zavítal český velvyslanec v Maďarsku

Plzeň prezentovala chytré technologie na konferenci City For The Future v Budapešti. Do Plzně zavítal český velvyslanec v Maďarsku

Ukázat řešení pro chytrá a udržitelná města v praxi a simulovat fungující chytré město, které vůbec nepředstavuje vzdálenou budoucnost. To bylo cílem konference City For The Future v Budapešti, která se uskutečnila na konci května. Za město Plzeň se jí zúčastnil radní města Plzně pro oblast Smart Cities a podporu podnikání Vlastimil Gola společně se Správou informačních technologií města Plzně v čele s ředitelem Luďkem Šantorou a jejich drony. Z Plzně se do Budapeště vydaly také tři startupové firmy. Představení českých řešení pro chytrá města patří tradičně ke společným aktivitám zahraniční kanceláře CzechTrade Maďarsko a Velvyslanectví České republiky v Budapešti od roku 2018. Právě na základě setkání na konferenci přijel do Plzně velvyslanec České republiky v Maďarsku Tibor Bial, kterého přijal primátor města Plzně Pavel Šindelář. Cílem návštěvy bylo zjištění možné spolupráce mezi západočeskou metropolí a Maďarskem, se kterým zatím město nemá žádný partnerský vztah.

Fotografie: V. Slámová

Fotografie: V. Slámová

Akci City For The Future v Budapešti navštívili obchodníci nejen z Maďarska, ale i z dalších zemí v regionu. Registrovaných bylo přes 400 osob. Na české straně měly svůj výstavní stánek například firmy Asio, AG Data, Future Farming, Hestego, Liko-S, Moram CZ, Munipolis, Škoda Transportation, T-mapy, Vision Craft, World from Space či Záchranka. Spolu s nimi zde měla stánek i exportní aliance fungující pod agenturou CzechTrade – Prvky pro Smart City v rámci níž se prezentovala řešení českých firem Data From Sky, EV Expert, HF Servis a Bikehub. Na akci byl i stánek města Plzeň s plzeňskými startupy Amitia-ai, Jalud Embedded a Timi Creation. Správa informačních technologií města Plzně ukázala drony. „Prezentovali jsme především využití našich dronů pro integrovaný záchranný systém, ale také jejich komerční využití, kdy provádíme inspekce například mostů či hal,“ řekl Tomáš Ryba, pilot Úseku drony Správy informačních technologií města Plzně.

Fotografie: V. Slámová

Cílem bylo seznámit účastníky s technologiemi v praxi a simulovat fungující chytré město dnes od 29 českých, maďarských a slovenských vystavovatelů (z toho jich bylo 20 českých). K vidění tak byla řešení pro inteligentní dopravu, včetně chytrých parkovacích systémů, nové designové relaxační a prezentační prvky pro města a obce, čistírny odpadních vod, zařízení a aplikace pro monitoring čistoty ovzduší, technika pro zvýšení bezpečnosti ve městech s integrovanou záchrannou aplikací, vybavení pro technické služby měst a obcí, aquaponické systémy a mnoho dalších prvků po rozvoj a udržitelnost chytrých měst. Termín konání prezentace nebyl vybrán náhodně. Navazuje na setkání maďarského sdružení měst a obcí, které do Budapešti přivedlo na 150 delegátů. Akci navštívil například primátor města Budapešť, zástupci města Debrecín nebo univerzity Óbuda.

Český velvyslanec v Maďarsku navštívil Plzeň

V pondělí 6. června přivítal v Plzni českého velvyslance v Maďarsku Tibora Biala primátor města Pavel Šindelář společně s radní pro oblast školství Lucií Kantorovou a radním pro oblast Smart Cities a podporu podnikání Vlastimilem Golou. Český velvyslanec byl na pracovní cestě ve své zemi z důvodu návštěvy nové prezidentky Maďarska Katalin Novákové.

Foto: M. Pecuch

Foto: M. Pecuch

Cílem setkání byly možné oblasti spolupráce mezi Plzní a Maďarskem. O spolupráci se hovořilo v oblastech Smart City, školství a případného navázání partnerství s Györem. Tibor Bial řekl, že Plzeň je průkopníkem ve smart technologiích a že je důležitá spolupráce regionální, tedy Čech a Maďarska. Zájem by mělo Maďarsko již nyní v oblasti školství. Radní Lucie Kantorová připomněla, že Plzeň je na špici v Evropě v oblasti zavádění virtuální reality do výuky a připomněla nové technologické centrum v Bolevecké základní škole, kam pozvala maďarskou stranu. Primátor Pavel Šindelář vyzdvihl propracovaný systém vzdělávání v technologií od útlého věku až po střední školy v městském Centru robotiky.

Text: Adriana Jarošová

Fotogalerie

Český velvyslanec v Maďarsku navštívil PlzeňČeský velvyslanec v Maďarsku navštívil PlzeňČeský velvyslanec v Maďarsku navštívil PlzeňČeský velvyslanec v Maďarsku navštívil PlzeňČeský velvyslanec v Maďarsku navštívil PlzeňČeský velvyslanec v Maďarsku navštívil PlzeňČeský velvyslanec v Maďarsku navštívil PlzeňČeský velvyslanec v Maďarsku navštívil PlzeňČeský velvyslanec v Maďarsku navštívil Plzeň

Zveřejněno: 9. 6. 2022, Martin Pecuch

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688