Patria (Patria Finance)
Investice  |  09.06.2022 10:44:37

Do roku 2024 stagflace, poté budou centrální banky muset opět uvolňovat, domnívá se investor Dalio

Na tento a příští rok se očekávají scénáře vývoje ekonomiky, které jsou horší než březnový scénář Evropské centrální banky. V roce 2024 očekává investor Ray Dalio, že centrální banky po celém světě budou muset úrokové sazby už snižovat, aby stagflace dále neomezovala jejich ekonomiky. To ostatně naceňují také trhy s futures.

Nejpesimističtější březnový scénář ECB ohledně dopadu ruské invaze na Ukrajinu nyní může být příliš optimistický. Nové projekce OECD počítají s růstem ekonomiky v eurozóně o pouhých 1,6 % v příštím roce a s inflací na úrovni 4,6 %, částečně kvůli rozhodnutí Evropské unie uvalit omezení na dovoz ruské ropy. A to je horší než zmíněný černý scénář ECB zveřejněný krátce po vypuknutí války.

Inflace, která podle OECD letos dosáhne v průměru 7 %, „zatěžuje spotřebu domácností a zvyšuje nejistotu,“ uvedla organizace. "Vzhledem k tomu, že ruské ropné embargo bude od roku 2023 tlačit ceny ropy nahoru, očekává se, že růst v roce 2023 zůstane utlumený a inflace bude klesat jen postupně."

03

ECB představí své nové prognózy ve čtvrtek, kdy proběhne další zasedání banky. V březnu uvedla, že „závažný“ scénář s vyššími cenami energií a silnějším zásahem do ekonomické důvěry oproti základnímu scénáři stále počítá s růstem ekonomiky eurozóny o 2,3 % v příštím roce. Ekonomové oslovení agenturou Bloomberg předpovídají, že výhled ECB na ekonomickou expanzi bude revidován níže a že inflace zůstane vyšší.

OECD je také pesimističtější než Evropská komise, která minulý měsíc představila svou nejnovější prognózu, která očekává růst v příštím roce na úrovni 2,3 % a zpomalení inflace na 2,7 %.

V prvním čtvrtletí rostla ekonomika eurozóny o 0,6 % ve srovnání s předchozím odhadem 0,3 %, uvedl ve středu Eurostat. Tomu napomohla bilance zahraničního obchodu a změny stavu zásob.

01

Rozhodující je, že v roce 2024 se odhaduje růst spotřebitelských cen o 2 %, což je v souladu s cílem ECB. Zakladatel hedgeového fondu, miliardář Ray Dalio předpovídá, že právě v roce 2024 dojde k obratu, kdy centrální banky po celém světě budou muset úrokové sazby už snižovat, aby stagflace dále neomezovala jejich ekonomiky, uvedl investor pro list Australian Financial Review.

"Věříme, že jsme v režimu utahování, který může způsobit korekce nebo poklesy mnoha finančních aktiv," řekl Dalio, zakladatel Bridgewater Associates, v rozhovoru pro uvedený list. "Způsobí to velké problémy a donutí to centrální banky, aby opět zvolňovaly, pravděpodobně někdy okolo příštích prezidentských voleb v roce 2024."

Trhy podle futures rovněž naceňují snížení sazeb v USA a také v dalších rozvinutých ekonomikách včetně Spojeného království za zhruba dva roky. V současné době se ale velká část pozornosti soustřeďuje na rychlost utahování. "Je to situace strukturální inflace, která způsobí stagflaci," uvedl Dalio pro AFR.

Světová banka tento týden varovala, že i když se nakonec podaří odvrátit globální recesi, může stagflace trvat několik let. Také snížila své prognózy globálního růstu a uvedla, že světová ekonomika může vstoupit do období stagflace připomínající 70. léta.

Zdroj: Bloomberg, Eurostat

 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 10:59  GER: Také IFO naznačuje zlepšení Research (Česká spořitelna)
Čt 10:56  CZE: Nálada se zlepšila Research (Česká spořitelna)
Čt 10:51  OPAP: Dnes se koná valná hromada akcionářů Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688