ec.europa.eu (Evropská komise)
Dotace  |  09.06.2022 10:13:24

EU podpoří ukrajinské začínající podniky dvaceti miliony eur prostřednictvím Evropské rady pro inovace

Evropská komise zahájila ambiciózní opatření ve výši 20 milionů eur na podporu ukrajinského inovačního společenství. Prostřednictvím cílené změny pracovního programu Evropské rady pro inovace na rok 2022 podpoří nová iniciativa nejméně 200 ukrajinských začínajících podniků zabývajících se hlubokými technologiemi, z nichž každý může obdržet až 60 000 EUR. Kromě toho nabídne Evropská rada pro inovace nefinanční podporu, jako jsou poradenské služby pro podniky a navazování kontaktů. Tím se posílí schopnost ukrajinských inovačních subjektů spolupracovat s evropskými aktéry inovačního ekosystému, vstupovat na nové trhy a využívat evropské finanční nástroje.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová prohlásila: „I když teď Ukrajina bojuje proti ruské vojenské agresi, musí hledět dopředu. Země má činorodé prostředí začínajících podniků a velký potenciál pro inovativní podniky. Je velmi důležité zachovat tuto hospodářskou kapacitu a umožnit ukrajinským technologickým inovátorům růst a dále se integrovat do evropského inovačního ekosystému. Chceme, aby své působení rozšířili na evropské trhy i mimo ně.“

Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně pro Evropu připravenou na digitální věk, doplnila: „Naším cílem je mobilizovat veškeré možné zdroje a poskytnout Ukrajině podporu. Dnes vyzýváme evropské aktéry v oblasti inovací, jako jsou sdružení začínajících podniků, centra na podporu podnikání, podnikatelské inkubátory a akcelerátory, aby se k nám připojili a podpořili ukrajinskou komunitu podniků z oblasti hlubokých technologií, aby se staly silnějšími, odolnějšími a konkurenceschopnějšími.“

Komisařka pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež Marija Gabrielová v této souvislosti uvedla: „Před ruskou invazí měla Ukrajina živou technologickou scénu s více než 1 600 začínajícími podniky. Cílem nového opatření je tento pokrok zachovat, posílit vazby na evropský inovační ekosystém a zajistit, aby ukrajinské začínající podniky měly dobré předpoklady k tomu, stát se motorem obnovy ukrajinského hospodářství.“

Podpora ve výši 20 milionů EUR bude vyplacena prostřednictvím soutěžní výzvy k předkládání návrhů pro celoevropskou síť sdružení začínajících podniků, která podpoří ukrajinské zúčastněné strany z oblasti inovací. Bude také zajištěna součinnost s příslušnými iniciativami EU, jako je síť Enterprise Europe Network. Soutěžní výzvou, která bude zahájena 23. června, usiluje Evropská rada pro inovace o zajištění kontinuity činnosti ukrajinských technologických společností a o podporu jejich růstu. Tato akce může pomoci připravit ukrajinské začínající podniky na úspěšné soutěžení o získání finančních prostředků od Evropské rady pro inovace v budoucnu. Evropská rada pro inovace může financovat začínající podniky až do výše 17,5 milionu EUR v kombinaci grantů a kapitálových investic a může přilákat další soukromé investice až do výše trojnásobku částky investované z veřejných prostředků.

Kromě toho po ratifikaci ze strany Ukrajiny dnes vstoupila v platnost dohoda o přidružení Ukrajiny k programu Horizont Evropa a programu Euratomu pro výzkum a odbornou přípravu. Dohoda byla podepsána dne 12. října 2021 u příležitosti summitu EU-Ukrajina. Evropští a ukrajinští výzkumní pracovníci a inovátoři, univerzity, podniky, včetně malých a středních podniků, mají nyní všechny příležitosti ke spolupráci za rovných podmínek s cílem dosáhnout společných cílů a řešit zásadní výzvy. S ohledem na pokračující ruskou agresi proti Ukrajině a na závazek EU nabídnout konkrétní prostředky podpory ukrajinskému výzkumnému a inovačnímu společenství se Ukrajina bude účastnit programu Horizont Evropa a programu Euratomu, aniž by musela v letech 2021 a 2022 finančně přispívat. Její odpuštěný příspěvek byl odhadnut na přibližně 20 milionů EUR.

Tato podpora doplňuje probíhající iniciativy „Evropský výzkumný prostor pro Ukrajinu“ (ERA4Ukraine), Horizon4Ukraine a ERV pro Ukrajinu, jakož i zvláštní stipendijní program ve výši 25 milionů EUR v rámci akce „Marie Curie-Skłodowska“ (MSCA) pro vysídlené výzkumné pracovníky z Ukrajiny.

Souvislosti

V únoru 2022 přijala Komise roční pracovní program Evropské rady pro inovace, který v roce 2022 otevřel možnosti financování v hodnotě více než 1,7 miliardy EUR. Evropská rada pro inovace, jež zahájila činnost v březnu 2021 jako významná novinka v rámci programu Horizont Evropa, má na období 20212027 celkový rozpočet ve výši více než 10 miliard EUR. Za účelem mobilizace veškerých možných zdrojů a poskytnutí podpory, která může pomoci Ukrajině v této obtížné době, byl pracovní program rady pozměněn a byla vyhlášena dodatečná výzva k předkládání návrhů zaměřená na ukrajinskou komunitu v oblasti hlubokých technologií, která má silný potenciál pro vytváření průlomových inovací. V posledních letech ukrajinská scéna začínajících podniků trvale roste a stále více přispívá k ukrajinskému hospodářskému růstu. Tato akce by měla posílit ukrajinské technologické ekosystémy a podpořit inovativní řešení pro obnovu ukrajinského hospodářství a infrastruktury po válce.

Vztahy mezi EU a Ukrajinou v oblasti výzkumu a inovací byly navázány v roce 2002, kdy Evropské společenství a Ukrajina podepsaly dohodu o vědeckotechnické spolupráci. V roce 2015 se Ukrajina plně zapojila do programu Horizont 2020, programu EU pro výzkum a inovace (20142020), přičemž 170 ukrajinských subjektů obdrželo finanční prostředky EU ve výši téměř 46 milionů EUR a prokázalo vedoucí postavení v oblasti inovací a excelenci v oblasti mobility výzkumných pracovníků, jakož i dopravy a energetiky. V roce 2016 Ukrajina a EU rovněž uzavřely dohodu o přidružení země k programu Euratomu pro výzkum a odbornou přípravu. Cílem programu Euratomu pro výzkum a odbornou přípravu je zlepšit úroveň jaderné bezpečnosti a radiační ochrany. Dne 10. května 2022 oznámila Komise zahájení nového programu MSCA4Ukraine v rámci akcí „Marie Curie-Skłodowska“ (MSCA). S celkovým rozpočtem ve výši 25 milionů EUR umožní nový program ukrajinským vědcům pokračovat v práci v Evropě a v zemích přidružených k programu Horizont Evropa, což pomůže chránit ukrajinský systém výzkumu a inovací a svobodu vědeckého výzkumu obecně.

Další informace

Pracovní program Evropské rady pro inovace na rok 2022

Činnost Evropské rady pro inovace pro Ukrajinu – informativní přehled

Evropská rada pro inovace – zpráva o dopadu za rok 2021

Portál pro financování a nabídková řízení

ERA4Ukraine

Mezinárodní spolupráce v oblasti výzkumu a inovací – Ukrajina

Horizont Evropa

Euratom

Globální přístup Evropy ke spolupráci v oblasti výzkumu a inovací

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688