plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  09.06.2022 00:00:00

Historický víkend přenese Plzeň do doby Jana Lucemburského 10.6.-12.6.

Historický víkend přenese Plzeň do doby Jana Lucemburského

Plzeň o tomto víkendu po dvouleté odmlce opět ožije historickým programem, Nadace 700 let města Plzně totiž pořádá Historický víkend. Tradiční plzeňskou akci, která vždy přiláká do ulic města nejen mnoho skupin historického šermu, rytíře, potulné hudebníky, kejklíře nebo strašidla, ale také tisíce Plzeňanů a návštěvníků, kteří si návrat Plzně do dávné historie nenechají ujít. Třídenní akce začíná v pátek 10. června v 17 hodin, skončí v neděli 12. června v 15 hodin. Program se odehraje na třech místech – na náměstí Republiky vyroste hlavní scéna, další budou u morového sloupu a v Mlýnské strouze.

Akce vrátí město hlouběji do minulosti, do časů vlády Jana Lucemburského, který si Plzeňanů velmi cenil. Město bylo předmětem panovníkova zájmu, dochovala se řada privilegií a listin, které král Plzni vystavil. V roce 1320 obnovil a potvrdil Jan Lucemburský veškerá privilegia udělená Václavem II., zakladatelem města. Historický víkend nabídne také dobu zásnub české princezny Markéty Lucemburské s vévodou Jindřichem Dolnobavorským.

Ilustrační grafika

Ilustrační grafika

Kromě hlavní a vedlejší scény na náměstí Republiky je opět připravena oblíbená interaktivní dětská scéna v Proluce, včetně kuličkové dráhy. Program se odehraje i v Mlýnské strouze. Ta bude táborem rytířů a jejich družin, nabídne občerstvení, kovárnu, dokonce i lazebnu. Skupiny historického šermu představí jezdecké dovednosti, dravé ptactvo a psí smečku. Na všech scénách se bude šermovat, tančit, kejklovat a zpívat. Návštěvníci oslav si mohou projít dobové tržiště nebo pohádkovou cestu začínající na náměstí.

V jednotlivých programech vystoupí šermířské skupiny Gotika, Invictum, Lorika, Morgana von Maxberg, Servus Bellum, taneční skupina Gloria, hudebně doprovodí Dei Gratia, Elthin, Miritis, Strašlivá Podívaná, dále vystoupí kejklíř Jéňa Truhlář, psář – Canisterapie Bohumil Stránský, sokolník Pavel Řehka, jízda Plzeňského landfrýdu. Návštěvníci uvidí řemesla Gabréta, Lazebnu u ledové kádě Václava IV., vlajkovou show Milites nebo ohňovou show v podání skupiny Hell Fire.

Tradiční součástí Historického víkendu bude sobotní Vejšlap plzeňských strašidel, kterému předchází jejich rej na náměstí za doprovodu Strašlivé podívané a také ocenění těch nejzajímavějších masek. Strašidla jsou fenoménem akce a Plzeň dokonce drží rekord v jejich počtu na jednom místě, a to z roku 2009, kdy se jich v Plzni potkalo 4 402. Po sobotním reji a průvodu strašidel a hlavním večerním představení následuje takzvaný pyromuzikál ze střechy budovy České pojišťovny na náměstí Republiky.

Historický víkend je jednou z nejnavštěvovanějších akcí v Plzni, letos jde již o šestadvacátý ročník. Bohatý program pro malé i velké v letošním roce realizují společně s Nadací 700 let města Plzně Plzeňští – spolek šermířů a přátel historie. Přístupný je zdarma.

Více informací k programu je na:
https://akce.plzen.eu

Editace textu: Eva Kriegerová


Zveřejněno: 9. 6. 2022, Martin Pecuch

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688