Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Cestování  |  09.06.2022 09:58:21

Proč lidé ze zámoří tolik necestují do Evropy? Bojí se covidu-19, vysokých nákladů a dlouhých málo četných letů, méně pak války na Ukrajině

Cestování je pro Čechy stále omezené - Rakousko, Řecko, Tunisko i Finsko ještě přitvrdí

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Proč lidé ze zámoří tolik necestují do Evropy? Bojí se covidu-19, vysokých nákladů a dlouhých málo četných letů. Méně pak války na Ukrajině

(Praha, 9. 6. 2022) Válka na Ukrajině nemá hlavní vliv na cesty do Evropy ze vzdálených destinací. Vyplývá to z nejnovějšího barometru k cestování na dlouhé vzdálenosti Evropské cestovní komise (ETC). Podle něj jsou překážkami dlouhých výprav za letní dovolenou či výlety zejména obavy z covid-19 a vysoké náklady. Roli hraje také nedostatek a dlouho trvající letecké spojení.

Chuť cestovat do Evropy zkoumala ETC na šesti trzích – v Brazílii, Kanadě, Číně, Japonsku, Rusku a ve Spojených státech amerických (USA). Činí tak pravidelně jednou za čtyři měsíce. Výsledky mimo jiné ukázaly, že záměr cestovat na dlouhé vzdálenosti stále nedosahuje úrovně před pandemií. I když se meziročně chuť mírně zlepšila, nadále zůstává slabá. Jediný trh, kde se meziročně zvýšil cestovatelský sentiment, je Brazílie.

„Většina účastníků šetření ETC uvedla, že i když rusko-ukrajinský konflikt vytvořil nové výzvy pro evropský cestovní sektor, na náladu většiny zkoumaných vzdálených trhů měla válka omezený vliv. S výjimkou Číny a Ruska,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget a dodává: Cestovní záměr většiny (76 %), respondentů konflikt neovlivnil. Za hlavní překážky cest na dlouhé vzdálenosti během letošního léta obyvatelé zkoumaných destinací považují covid-19, vysoké náklady a nedostatek pohodlí.“

Prezident ETC Luís Araújo v komentáři k výsledkům barometru říká: „ETC s potěšením vidí, že se nálada na dálkové cestování postupně zlepšuje, stejně jako se svět zotavuje z pandemie – i když se tak děje pomalým tempem. A je povzbudivé, že se pokračující konflikt na Ukrajině nestal dalším odstrašujícím prostředkem pro mezinárodní cesty do Evropy.“

Roli hrají i letecké spoje. ETC zjistilo, že si víc než polovina Američanů, kteří chtějí v létě cestovat do Evropy, ještě nezarezervovalo letenky. A rezervace učinilo jen 30 % Kanaďanů. Význam tak budou mít last minute objednávky, což je dáno právě geopolitickou situací i faktem, že leteckých spojů je stále ještě méně než před covidem. Lidé obecně vítají spíš přímé lety bez přestupů.

Obnova a další rozvoj dálkových linek obecně patří mezi priority Letiště Praha. Od 27. května je, díky společnosti Delta Air Lines, cestujícím k dispozici spojení PrahaNew York/JFK, které bylo před rokem 2019 jedno z nejvíce atraktivních. V nabídce jsou lety s denní frekvencí do 5. září. Rychlost obnovy a nabízenou kapacitu dopravců negativně ovlivňují i další faktory, zejména nedostatečný počet letadel a posádek po covidové krizi. I přes tuto skutečnost ale jednáme s dopravci o co nejrychlejší obnově přímých letů z USA a Kanady,“ říká ředitel leteckého obchodu Letiště Praha Jaroslav Filip.

Přes výše uvedené zůstává Evropa podle ETC nadále bezpečnou a atraktivní destinací pro cestování. Důsledky války na Ukrajině však – stejně jako rostoucí životní náklady a výdaje spojené s cestováním – brání oživení sektoru.

„I proto je letos naprosto zásadní propagace Evropy samozřejmě včetně České republiky a obnovení mezinárodní mobility. Tomu odpovídá i mezinárodní kampaň agentury CzechTourism Přijeďte zažít tradiční i nové, která je aktuálně nasazena ve 14 zemích světa podle bonity. Pozitivní roli hraje také fakt, že Česká republika nedávno potvrdila pozici v TOP 10 nejbezpečnějších zemí světa ,“ říká ředitel marketingu a zahraničních zastoupení České centrály cestovního ruchu – CzechTourism František Reismüller.

Kompletní výsledky barometru ETC o cestování na dlouhé vzdálenosti jsou k dispozici na https://etc-corporate.org/reports/long-haul-travel-barometer-2-2022 .



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688