mzv.cz (MZv ČR)
Evropská unie  |  08.06.2022 14:52:00

EU: První rozšíření a další otřes (1970–1979)

státy EU

První rozšíření a další otřes (1970–1979)

23.02.2009 / 20:54 | Aktualizováno: 08.06.2022 / 14:52

V roce 1973 došlo k prvnímu rozšíření Společenství. K původní šestce se připojilo Dánsko, Irsko a Spojené království Velké Británie a Severního Irska. V sedmdesátých letech lze pozorovat první snahy o zavedení společné měny. Nebyly úspěšné, nicméně členské státy zavedly pravidla pro stabilizaci směnných kurzů. Byla vytvořena Evropská rada, která nahradila dosavadní praxi neformálních setkání hlav členských států. V roce 1979 proběhly první přímé volby do Evropského parlamentu, který měl stále rostoucí pravomoci. Dříve byli poslanci delegováni národními parlamenty.

Po čtvrté arabsko-izraelské válce země Středního východu prudce zvýšily cenu ropy určené pro evropské země. To způsobilo vážné a dlouhotrvající ekonomické problémy, vlivem kterých se ukázalo, že i když neexistují cla, společný trh není ještě zdaleka vybudován. Ukázalo se, že rozdíly v technických a jiných normách a standardech týkajících se výrobků v jednotlivých státech mohou být využity k protekcionismu stejně dobře jako již zrušená cla. Z tohoto poznání vyplynulo následující úsilí EHS o harmonizaci těchto předpisů s cílem odstranit jakékoliv překážky volného pohybu zboží

Důležitý projev solidarity představovalo zřízení Evropského fondu pro regionální rozvoj v roce 1975. Sloužil k přesunu finančních prostředků z bohatých regionů do méně rozvinutých oblastí, k budování nových komunikací a k vytváření atraktivního prostředí pro investory, kteří do regionů přinesli pracovní příležitosti. (Nyní tvoří prostředky na podporu rozvoje regionů třetinu rozpočtu Evropské unie.)

Štědrá podpora společné zemědělské politiky (v roce 1979 na ni bylo vynaloženo 75 % rozpočtu EU) vedla k problémům s nadvýrobou mléka, másla a hovězího masa.

V sedmdesátých letech Společenství zintenzívnilo boj proti znečištění životního prostředí a byla přijata řada společných norem na jeho ochranu. Byl přijat princip, podle kterého za znečištění platí jeho původce.

Přes ekonomické nesnáze a po zkušenostech s nesnadnou integrací nových členských států do evropských struktur pokračovaly snahy o reformu. Bylo zřejmé, že je nezbytná reforma v oblasti měnové unie, zahraniční a bezpečnostní spolupráce, společné obrany, rozsahu pravomocí Evropského parlamentu a ve způsobu hlasování v Radě ministrů. Potíže vznikly právě s rozhodnutím o dalším směřování Společenství, zda půjde o mezistátní organizaci, nebo nadnárodní útvar, který by byl částečně nezávislý na vládách členských států. Na řešení některých těchto otázek si Společenství muselo počkat ještě víc než deset let.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688