Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
08.06.2022 17:40:39

Počasí: Moravu a Slezsko zasáhnou ve čtvrtek bouřky

 

Přinášíme krátkou zprávu po aktualizovaných výstupech modelu ALADIN, že se na Moravě a ve Slezsku objeví ve čtvrtek bouřky, které mohou být lokálně i velmi silné. Celkově se bude jednat o lokální záležitost, na samotném východě Česka by ale bouřek mělo být během odpoledne a večera dost. Proudění postupuje prakticky přesně od jihu, dokonce až lehce od jihovýchodu a je teplé a vlhké. Zároveň nad naším územím úřaduje studená fronta, která setrvává na stejném místě. 

Podle modelu ALADIN se objeví bouřky s lokálně velmi vysokými srážkovými úhrny. Pokud se strefí více bouřkových buněk za sebou do jednoho místa, nejsou vyloučeny přívalové povodně na potocích a malých řekách. Český hydrometeorologický ústav už vydal varování s nízkým stupněm nebezpečí, po nových výstupech modelů je však možné, že výstrahu povýší. Lokálně by mohlo spadnout až 60 mm vody. Opakujeme, že bouřky budou velmi lokální, zatímco někde spadne spousta vody, jinde nemusí kapnout. 

V rámci jednotlivých jader bouřkových buněk se také může objevit krupobití. Jedná se o situaci, kdy může na jednom místě spadnout docela dost naštěstí převážně malých krup. Kroupy se pak mohou na zemi akumulovat. Jak se přesně situace vyvine, uvidíme zítra. Východní kraje by měly být na pozoru.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty