Akcenta (AKCENTA CZ)
Makroekonomika  |  08.06.2022 15:40:00

Nové složení bankovní rady ČNB oficiálně potvrzeno. Koruna reaguje posílením.

Miroslav Novák
Miroslav Novák

8. 6. 2022

Hádanka ohledně nového složení bankovní rady ČNB byla dnes oficiálně rozluštěna. Novou viceguvernérkou byla jmenována E. Zamrazilová. Novou členkou rady se stala K. Kubelková a novým členem J. Frait. Znovu tak do funkce nebyl zvolen ani viceguvernér T. Nidetzký ani V. Benda.

Dopad na kurz koruny byl tentokráte menší, než tomu bylo při jmenování A. Michla guvernérem 11. května. Koruna v návaznosti na nové složení bankovní rady vůči euru obratem posílila o více jak 10 haléřů, což svědčí o tom, že obavy finančního trhu byly částečně zažehnány. K posílení koruně mohl nepřímo pomoci i explicitní výrok prezidenta M. Zemana ohledně zapojení devizových rezerv jako měnověpolitického nástroje v boji s inflací.

Ohledně toho, jak moc bankovní rada na červnovém zasedání zvýší úrokové sazby, tak bude dále rozhodovat výše a struktura květnové spotřebitelské inflace, která bude publikována již zítra.

Co očekávat od nového složení bankovní rady? Vzhledem k tomu, že žádný z nově jmenovaných centrálních bankéřů veřejně neprezentoval názor na měnovou politiku a výši úrokových sazeb, tak o dalších krocích bankovní rady zatím lze jen spekulovat. Zároveň lze však předpokládat, že nová trojice nebude hantýrkou měnové politiky zastávat příliš jestřábí postoj.

S úrokovými sazbami přes léto pravděpodobně nová bankovní rada hýbat nebude. Nadcházející guvernér A. Michl totiž avizoval, že navrhne stabilitu sazeb po určité období. Ještě současná bankovní rada se navíc dostala s úrokovými sazbami natolik vysoko, že další zvyšování sazeb již nemusí být potřeba. Vždy je však lepší nechat si prostor na obě strany a v tomto směru tak může být závazek sazby nezvyšovat zbytečně svazující.

Neméně důležité bude to, jak se nová bankovní rada bude většinově stavět k případnému slabšímu kurzu koruny a k devizovým intervencím. A. Michl není příliš nakloněn devizovým intervencím, avšak O. Dědek, který v posledním roce hlasoval proti zvyšování sazeb, se intervencím na podporu korunu nebrání. Z pohledu devizových intervencí je zajímavé připomenout, že E. Zamrazilová byla tou centrální bankéřkou, která v listopadu 2013 nepodpořila kurzový závazek a vymezovala se proti němu.

AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 46 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688