plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  08.06.2022 15:14:31

Světová unie loutkového divadla jedná v Plzni, důležité metropoli loutkářství

Světová unie loutkového divadla jedná v Plzni, důležité metropoli loutkářství

Plzeň, jedno z nejdůležitějších loutkářských měst světa, hostí v těchto dnech zasedání exekutivního výboru Světové unie loutkového divadla UNIMA. Členy z Maďarska, Německa, Kanady, Argentiny, Francie i dalších zemí přivítali na radnici primátor Pavel Šindelář a náměstkyně Eliška Bartáková. Město poskytlo výboru zázemí ve svém reprezentativním Sále Luďka Pika. Zasedání se koná během 34. ročníku Mezinárodního festivalu loutkového a alternativního divadla Skupova Plzeň 2022, jenž v krajské metropoli odstartoval 4. června a potrvá do 12. června. Výbor této nejstarší profesní divadelní organizace (založené v roce 1929 v Praze) se schází vždy jednou ročně a pro festival je toto setkání skvělou příležitostí, jak představit českou tvorbu světu. Do Plzně se sjeli významní tvůrci, ředitelé festivalů i akademické veličiny, které mohou následně nést zprávu o aktuální české loutkářské tvorbě do světa.

Přivítání na plzeňské radnici (foto: M. Pecuch)

Přivítání na plzeňské radnici (foto: M. Pecuch)

„Je mi velkou ctí, že město Plzeň může hostit zasedání UNIMA v rámci Skupovy Plzně, o to větší, že si letos připomínáme i významná výročí velkých loutkářů – Josefa Skupy a Jiřího Trnky.  Věřím, že se mnou budete souhlasit, že po mnoha a mnoha měsících je vítané a správné, že se zasedání výboru, jako je ten váš, může konečně dít na osobní úrovni, nejen v on-line prostředí. I když je dnes v Plzni deštivo, přeji vám, aby se vám zde líbilo a měli jste na naše město příjemné vzpomínky,“ řekl přítomným primátor Plzně Pavel Šindelář.

Náměstkyně Eliška Bartáková představila výboru Plzeň jako město s bohatou loutkářskou a divadelní tradicí i jako Evropské hlavní město kultury 2015. „Je pro nás velká čest, že zde můžeme přivítat zástupce loutkářů z celého světa. Loutkové divadlo má v českých zemích dlouhou historii, jež se nepřetržitě vyvíjí přes 200 let. Právě v našem městě byly položeny základy profesionálního českého loutkářství ve 20. století, a to zejména díky profesoru Josefu Skupovi. Ten byl v roce 1933 zvolen na 4. světovém loutkářském kongresu v Lublani předsedou UNIMY. Symbolicky se tak UNIMA vrací dnešním dnem opět do Plzně. Přeji vám krásný pobyt v metropoli západních Čech a bohaté zážitky z 34. ročníku mezinárodního festivalu Skupova Plzeň,“ uvedla Eliška Bartáková.

Víceprezidentka UNIMY Anette Dabs potvrdila, že členové výboru se navzájem neviděli už tři roky. „Jsme velmi nadšení z prostředí, ve kterém se nyní nacházíme. Nedokážeme vyjádřit, jak velká je naše radost, že tu můžeme být, děkujeme za vaše velkorysé pozvání, nebereme to jako samozřejmost. Zároveň jsme velmi natěšení, až prozkoumáme vaše město, mnozí z nás se i zúčastní skvělého programu, který připravil festivalový ředitel Jakub Hora,“ uvedla. Jakub Hora je ředitelem Divadla ALFA, které pořádá Skupovu Plzeň.

Generální tajemník UNIMY Dimitri Jageneau označil Plzeň za jedno z nejdůležitějších měst pro loutkářské divadlo. „Jsme rádi, že se můžeme stát součástí historie festivalu Skupova Plzeň a pokračovat v tradici mistrů loutkářství Josefa Skupy a Jiřího Trnky. Jsem velmi vděčný za tuto příležitost pro UNIMU být zde, děkuji městu i Divadlu ALFA, že se tu můžeme fyzicky setkat. Tento rok je nejenom rokem krizí, ale i rokem obnovy a já věřím, že bude prostor pro nové projekty, pro nové plány loutkářského divadla a že najdeme způsob, jak skrze loutkové divadlo šířit ve světě mír,“ uvedl.

Text: Eva Barborková

Fotogalerie

Plzeň hostí v těchto dnech zasedání exekutivního výboru Světové unie loutkového divadlaPlzeň hostí v těchto dnech zasedání exekutivního výboru Světové unie loutkového divadlaPlzeň hostí v těchto dnech zasedání exekutivního výboru Světové unie loutkového divadlaPlzeň hostí v těchto dnech zasedání exekutivního výboru Světové unie loutkového divadlaPlzeň hostí v těchto dnech zasedání exekutivního výboru Světové unie loutkového divadlaPlzeň hostí v těchto dnech zasedání exekutivního výboru Světové unie loutkového divadla

Zveřejněno: 8. 6. 2022, Martin Pecuch

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688