mzp.cz (MŽP)
Životní prostředí  |  08.06.2022 02:00:00

Ministryně Hubáčková jednala s německou spolkovou ministryní životního prostředí o českém předsednictví EU

Ministryně Hubáčková jednala s německou spolkovou ministryní životního prostředí o českém předsednictví EU

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU) se setkala se svou německou kolegyní, Spolková ministryně pro životní prostředí, ochranu přírody, jadernou bezpečnost a ochranu spotřebitele Stefi Lemke (strana Zelených). Ministryně jednaly především o spolupráci obou zemí během českého předsednictví v Radě EU, dále o aktuální problematice sucha, adaptačních opatření a řešení ochrany klimatu. Právě adaptace na změnu klimatu je tématem, kde se ministryně shodly na potřebě úzké spolupráce v budoucnu. Dotkly se také tématu ochrany Labe a mezivládní dohody o splavnosti Labe. Setkání se uskutečnilo v Dessau, rodném městě ministryně Lemke.

„Priority českého předsednictví vláda představí v polovině června, nicméně je jasné, že vzhledem k ruské agresi na Ukrajině mezi ně bude patřit řešení uprchlické krize, energetická bezpečnost a také strategická odolnost evropské ekonomiky,“ přibližuje ministryně životního prostředí Anna Hubáčková.

Z pohledu životního prostředí bude hlavní prioritou následujících měsíců jednání o legislativním balíčku "Fit for 55". S tím souvisí i obecně téma ochrany klimatu, kdy bude českým úkolem během předsednictví příprava a koordinace pozic EU během zasedání smluvních stran Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu, které proběhne v listopadu v Egyptě. Další velmi důležitou oblastí, které se bude české předsednictví věnovat jak na EU, tak i na globální úrovni, je ochrana a obnova biodiverzity. Německá strana také ocenila připravované aktivity v oblasti ochrany ovzduší a snižování tzv. světelného smogu.

Česká republika spolupracuje se Spolkovu republikou Německo dlouhodobě na ochraně hraničních vod, a to i v Mezinárodní komisi pro ochranu Labe. Celková délka státních hranic České republiky se sousedními státy je 2 290 km, z toho je 738 km označováno za tzv. mokrou hranici což je oblast, která je tvořená z více než 30 procent vodními toky a vodními plochami. Právě s ohledem na délku hraničních vod je přirozené, že ČR věnuje značnou pozornost této spolupráci.

Německá ministryně životního prostředí Lemke se také během rozhovorů zajímala o aktuální stav projednávání Mezinárodní dohody o splavnosti Labe, jejíž návrh předkládá Ministerstvo dopravy. Ratifikaci této dohody aktuálně projednává Poslanecká sněmovna.

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail: tiskove@mzp.cz

Ministryně Hubáčková jednala s německou spolkovou ministryní životního prostředí o českém předsednictví EU

Ministryně Hubáčková jednala s německou spolkovou ministryní životního prostředí o českém předsednictví EU

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU) se setkala se svou německou kolegyní, Spolková ministryně pro životní prostředí, ochranu přírody, jadernou bezpečnost a ochranu spotřebitele Stefi Lemke (strana Zelených). Ministryně jednaly především o spolupráci obou zemí během českého ...

Raketový růst zájmu o NZÚ, oproti minulým letům se zčtyřnásobil. V kurzu je fotovoltaika i výměny kotlů

Raketový růst zájmu o NZÚ, oproti minulým letům se zčtyřnásobil. V kurzu je fotovoltaika i výměny kotlů

Program Nová zelená úsporám, financovaný z Národního plánu obnovy, pomáhá dlouhodobě snižovat náklady na energie. Aktuální růst cen energií výrazně zvyšuje i zájem o dotace na úsporná opatření, jen za prvních pět měsíců tohoto roku požádalo o dotace více lidí než za celý loňský rok. Ministerstvo ...

Český projekt Život pro kuřičku získal cenu Evropské komise LIFE Awards 2022

Český projekt Život pro kuřičku získal cenu Evropské komise LIFE Awards 2022

Český projekt Život pro kuřičku (http://www.kuricka.cz/) získal ocenění Best LIFE Nature Projects v rámci kategorie příroda spolu s projekty z Řecka, Bulharska a Irska. Život pro kuřičku, který vede Botanický ústav AV ČR a partnery jsou Ministerstvo životního prostředí a ZO ČSOP Vlašim, se stal ...

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688