Mladá Boleslav (mb-net.cz)
Z regionů  |  08.06.2022 12:03:50

Boleslavské školství zvládá uprchlickou krizi

Mladá Boleslav od počátku vypuknutí válečného konfliktu na Ukrajině aktivně řeší pomoc Ukrajině a ukrajinským občanům, kteří do našeho města přicházejí. V rámci České republiky jsme byli mezi prvními, kteří se zaměřili na co nejrychlejší a nejefektivnější integraci dětí a dospělých, založené především na intenzivní výuce českého jazyka v kurzech češtiny. Je to totiž cesta, jak efektivně pomoci a zároveň v žádném případě neohrozit kvalitu vzdělávání boleslavských školáků.
Ukrajinské děti mají na Kolibě improvizovanou školu Foto: Šárka Charousková
Ukrajinské děti mají na Kolibě improvizovanou školu Foto: Šárka Charousková

Výuka probíhala nejdříve pouze v prostorách bývalého hotelu Koliba/Stefanie, postupně však byla rozšiřována i na další místa. Děti jsou rozděleny do tříd podle věku a ve všech třídách jsou pravidelně testovány. Cílem výuky je jejich schopnost se domluvit a být v bezpečí, což zahrnuje umět se postarat o své potřeby.
Ve škole je docházka pro děti povinná, pokud se dítě po dobu jednoho týdne bez udání důvodu na výuku nedostaví, je vyřazeno, a jeho místo dostane další zájemce v řadě.
V květnu bylo v evidenci vzdělávacího centra na Kolibě 78 dětí předškolního věku a 412 dětí školního věku. Od března však Kolibou prošlo přes 600 dětí.
Už od začátku dubna byli na základě znalostních testů a pohovorů s lektory vybírány děti, které byly schopné zařadit se do běžných tříd zdejších základních škol, ve čtyřech vlnách jich bylo umístěno celkem 93. Prioritou zůstává, aby toto zvýšení počtu nebylo na újmu kvality vzdělávací činnosti školy a byly splněny podmínky bezpečnosti a ochrany zdraví. Tento krok nikterak neovlivnil ani zápisy českých dětí.
Běžné zápisy do boleslavských mateřských škol se uskutečnily 4. května a přišlo k nim celkem 478 dětí, z čehož jich bylo 425 přijato. Nepřijaty byly děti, které do prosince 2022 nedosáhly věku 3 let.
K zápisům do městských základních škol přišlo celkem 559 žáků spadajících do školských obvodů boleslavských škol, přičemž z nich 92 podalo žádost o odklad. Od školního roku 2022-2023 tak bude chodit do boleslavských škol 467 prvňáčků.
V rámci platné legislativy v tomto týdnu boleslavské školy realizují zvláštní zápis pro ukrajinské děti. Pro děti narozené od 1. 9. 2016 do 31. 8. 2019 s ukrajinským občanstvím přicházející do ČR v souvislosti s ozbrojeným konfliktem byl stanoven termín zápisu do mateřské školy pro školní rok 2022/23 v Mladé Boleslavi na 6. června. Pro děti a žáky základních škol je stanoven termín zvláštního zápisu do základních škol v Mladé Boleslavi na 8. června (14:00-18:00).
Město v tuto chvíli pracuje s několika variantami řešení, které budou vycházet z počtu dětí a žáků, kteří se dostaví k zvláštním zápisům, nicméně tato řešení nepočítají s navyšováním počtu dětí ve třídách nad 30 žáků v základních školách a 25 dětí ve třídách mateřských škol.
Aktuálně je v procesu zřízení odloučeného pracoviště při 3. ZŠ, kdy by v budově bývalého sídla střední školy Hermes vznikly třídy pro ukrajinské děti. Po přechodném období dvou let se počítá s případnou integrací dětí do českých tříd a zároveň by do té doby měla být postavena budova nové základní školy. Co se týká dětí do mateřských škol, město má v tuto chvíli volné kapacity na stávajících mateřských školách (především jde o novou školku na Michalovicích).
Zveřejnil: Šárka Charousková
Vytvořeno / změněno: 8.6.2022 / 8.6.2022

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688