ec.europa.eu (Evropská komise)
Dotace  |  08.06.2022 12:05:42

Sedm zemí získalo 2,4 miliardy eur z Modernizačního fondu na urychlení ekologické transformace

Z Modernizačního fondu byla dnes sedmi zemím poskytnuta celková částka 2,4 miliardy eur, která jim má pomoci modernizovat jejich energetické soustavy, snížit emise skleníkových plynů v energetice, průmyslu a dopravě a splnit jejich cíle v oblasti klimatu a energetiky vytyčené pro rok 2030. Investice byly potvrzeny v Rumunsku (1391,6 milionu eur), Česku (520 milionů eur), Polsku (244,2 milionu eur), Litvě (85 milionů eur), Maďarsku (74,3 milionu eur), na Slovensku (49,5 milionu eur) a v Chorvatsku (40 milionů eur). Uvolněním uvedené sumy je završen třetí investiční cyklus Modernizačního fondu. Ve srovnání s předchozími investičními cykly je poskytnuté financování výrazně vyšší.

Modernizační fond je aktivním nástrojem evropské solidarity. Prostřednictvím příjmů ze systému pro obchodování s emisemi dosahuje konkrétních výsledků v praxi – přijímajícím zemím pomáhá snižovat emise skleníkových plynů v klíčových odvětvích a dosahovat klimatické neutrality. Tuto významnou finanční injekci lze navíc využít k odstartování projektů, které nám pomohou urychlit energetickou transformaci v reakci na ruskou invazi Ukrajiny,“ vysvětluje výkonný místopředseda Evropské komise Frans Timmermans.

Viceprezident Evropské investiční banky Ambroise Fayolle pak dodává: „Modernizační fond podporuje země EU, kterých se energetická transformace dotýká nejsilněji, a pomáhá tak zajistit financování klimatických opatření tam, kde je nejvíce zapotřebí. V tomto posledním cyklu vyplácení byla z fondu uvolněna částka 2,4 miliardy eur na podporu 45 investičních návrhů, která přijímajícím členským státům pomůže modernizovat jejich energetické soustavy a zlepšit energetickou účinnost. Evropská investiční banka coby „klimatická“ banka EU s potěšením spolupracuje s Evropskou komisí a členskými státy na implementaci Modernizačního fondu, který je klíčovým nástrojem k urychlení přechodu EU na čistou energii a k podpoře provádění nedávno prezentované strategie RePowerEU.“ 

Modernizační fond podporuje 45 investičních návrhů v oblasti výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, modernizace energetických sítí, energetické účinnosti v odvětví energetiky, v průmyslu, budovách a dopravě a nahrazování uhlí ve výrobě nízkouhlíkovým palivem. Příklady investic, které fond podporuje:

Co se týče příštího cyklu vyplácení, přijímající členské státy musí investiční návrhy na potenciální podporu z Modernizačního fondu předložit do 16. srpna 2022, půjde-li o neprioritní návrhy (tj. investice mimo prioritní oblasti fondu), a do 13. září 2022, půjde-li o prioritní návrhy (tj. investice spadající do prioritních oblastí).

Souvislosti

Modernizační fond je financován z příjmů z dražeb emisních povolenek v rámci systému EU pro obchodování s emisemi a jeho cílem je podpořit deset zemí EU s nižšími příjmy při přechodu na klimatickou neutralitu modernizací jejich elektrárenství a širších energetických systémů, zvyšováním energetické účinnosti a usnadněním spravedlivé transformace. Příjemci podpory jsou tyto státy: Bulharsko, Česko, Estonsko, Chorvatsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko a Slovensko.

Modernizační fond podporuje investice do výroby a využívání elektřiny z obnovitelných zdrojů, energetické účinnosti, skladování energie, modernizace energetických soustav (včetně dálkového vytápění, potrubí a sítí) a spravedlivé transformace v regionech závislých na uhlíku.

V prvním roce jeho fungování byla z Modernizačního fondu poskytnuta částka 898,43 milionu eur osmi přijímajícím zemím. Tyto prostředky jim mají pomoci modernizovat jejich energetické soustavy, snížit emise skleníkových plynů v energetice, průmyslu, dopravě a zemědělství a podpořit je v plnění cílů, které si vytyčily v oblasti klimatu a energetiky pro rok 2030.

Modernizační fond doplňuje další evropské nástroje financování, jako jsou např. politika soudržnosti nebo Fond pro spravedlivou transformaci. Fond mobilizuje významné zdroje, které mohou přijímajícím členským státům pomoci podpořit investice v souladu s plánem REPowerEU a balíčkem Fit for 55.

Za činnost fondu odpovídají přijímající členské státy, které úzce spolupracují s Evropskou komisí a Evropskou investiční bankou (EIB). 

Další informace 

Internetové stránky Modernizačního fondu

Přijatá rozhodnutí o vyplacení

Potvrzení prioritních návrhů

Doporučení týkající se neprioritních návrhů

Seznam potvrzených a doporučených investičních návrhů

Realizace Zelené dohody pro Evropu

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688