Patria (Patria Finance)
Dluhopisy  |  07.06.2022 18:06:00

Co o dalším vývoji monetární politiky říkají dluhopisové trhy?

Historie obvykle dává na naše otázky řadu odpovědí, tak tvoříme různé teorie, u nichž ale nakonec končíme stejně. A tak se zase obracíme k historii… V pátek a včera jsem tu prezentoval výstupy makroekonomického modelu (teorie) týkající se americké inflace a sazeb. Výrazně se lišily čistě v závislosti na tom, s jakými očekáváními pracovaly. A tak se zase co se týče dalšího vývoje sazeb obraťme k historii – Morgan Stanley poukazuje na docela zajímavou vazbu mezi sazbami Fedu a výnosy dvouletých obligací jako vedoucího indikátoru.

Následující graf ukazuje, že pokud začaly směrem dolů obracet výnosy dvouletých vládních dluhopisů, ke svému konci se blížil cyklus zvedání sazeb:

Co o dalším vývoji monetární politiky říkají dluhopisové trhy?
Zdroj: Twitter

U Morganů v grafu vyznačili rok 1994, kdy se dluhopisové trhy utrhly od sazeb a pak se k nim zase vrátily. Jinak řečeno, dvouleté obligace to přehnaly s očekáváním růstu sazeb a pak své očekávání relativně rychle korigovaly. V druhé polovině devadesátých let pak měly tendenci to učinit vícekrát. Ale jinak je zmíněná vazba docela pevná, výnosy dvouletých dluhopisů se zdají být alespoň při pohledu do zpětného zrcátka vedoucím indikátorem klíčových sazeb Fedu. Což dává smysl i z fundamentálního hlediska.

MS na konci žluté křivky vyznačil pár otazníků. Ty se mohou týkat jednak dalšího směru výnosů zmíněných dluhopisů a pak samozřejmě i oné vazby. Každopádně od počátku května do jeho konce výnosy poněkud korigovaly a i to mohlo být pro MS motivací k uvedenému grafu – k úvahám nad tím, zda tento vedoucí indikátor náhodou už (překvapivě) nenaznačuje konec zvedání sazeb. Přelom května a června a další dny ale přinesly opětovný růst výnosů a ty jsou nyní téměř na květnovém maximu. S evidentní implikací pro sazby v duchu uvedeného grafu.

Když už jsme u vazeb, či alespoň korelací s výnosy podívejme se ještě na druhý graf, zejména jeho spodní část. Ta vrchní ukazuje vývoj amerického akciového indexu SPX spolu s inflací a ta druhá plovoucí 120denní korelaci mezi akciemi a výnosy desetiletých dluhopisů. Teoretický rámec: Lepšící se ekonomický výhled zvedá ceny akcií, ceny dluhopisů ale klesají, výnosy tudíž rostou. Zrcadlový obrat platí u horšího výhledu a korelace mezi akciemi a výnosy je tedy pozitivní (obojí nahoru, či dolů).

Co o dalším vývoji monetární politiky říkají dluhopisové trhy?
Zdroj: Twitter

Z grafu vidíme, že po většinu času skutečně pozorujeme pozitivní korelaci. Vidět je ale také, že korelace se již nějaký čas snižuje a v minulosti byla i období, kdy dosahovala hluboko do záporu. V takové době pokles cen akcií doprovází pokles cen dluhopisů (růst jejich výnosů) a naopak. Fundamentálně dává takový mustr smysl třeba v době, kdy v ekonomice panují vyšší inflační tlaky spolu s negativními tlaky na růst.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688