skoda-auto.cz (Škoda auto)
Z regionů  |  07.06.2022 16:40:33

Za podpory Nadačního fondu ŠKODA AUTO byla zahájena výstavba mostu přes Jizeru a nábřežní cyklostezky

cyklotrasa přes Jizeru

Slavnostního okamžiku se zúčastnili Johannes Neft, člen představenstva ŠKODA AUTO za oblast Technického vývoje, Michael Oeljeklaus, člen představenstva ŠKODA AUTO za oblast Výroby a logistiky a Jaroslav Povšík, předseda Podnikové rady Odborů KOVO a místopředseda dozorčí rady ŠKODA AUTO. Nadační fond ŠKODA AUTO zastupovali člen správní rady Martin Hrdlička a ředitel fondu Ladislav Kučera, město Mladá Boleslav reprezentoval první náměstek primátora Jiří Bouška, ceremonii sledovali i další pozvaní hosté.

Maren Gräf, členka představenstva společnosti ŠKODA AUTO za oblast Lidé a kultura, při zahájení výstavby uvedla: „Tento projekt je dalším příkladem efektivní a úzké spolupráce mezi soukromým a veřejným sektorem i v oblasti udržitelnosti. Most přispívá k tomu, aby se Mladá Boleslav stala přívětivějším městem pro cyklisty i pěší, a tím podporuje také atraktivitu regionu. Přesně s tímto cílem jsme před několika lety založili Nadační fond. Jde o jasný závazek vůči domovskému městu automobilky ŠKODA a naši společenskou odpovědnost vůči lidem, kteří zde žijí.“

Jaroslav Povšík, předseda Podnikové rady Odborů KOVO a místopředseda dozorčí rady ŠKODA AUTO, řekl: “Na začátku myšlenky vzniku nové lávky a nábřežní cyklostezky stáli naši zaměstnanci, kteří chtěli bezpečnější a rychlejší cestu do práce nebo zpět domů. Díky nim a velkorysému příspěvku Nadačního fondu ŠKODA AUTO se podařilo přesvědčit mladoboleslavskou radnici k realizaci celého projektu. Beru to ale jen jako začátek polidštění celé lokality kolem Jizery směrem k bývalé Akumě. Těším se, že za několik let budeme stát o několik set metrů dále a zahajovat stavbu tzv. povodňového parku, který zvýší rekreační funkci Jizery a škodovákům i jejich rodinám přinese další příležitost kvalitního trávení volného času.”

Raduan Nwelati, primátor Mladé Boleslavi a senátor Parlamentu České republiky, ocenil pomoc společnosti ŠKODA AUTO a řekl: „Nová lávka přes Jizeru pro pěší a cyklisty se řadí mezi nejvýznamnější projekty, které v tomto období realizujeme. Těžko by se nám to podařilo bez zdrojů z Evropské unie a bez příspěvku Nadačního fondu ŠKODA AUTO, za což velmi děkuji.“

Jiří Bouška, první náměstek primátora Mladé Boleslavi, jej doplnil: „Jsem rád, že se nám daří získávat finanční prostředky, které prospívají rozvoji celého regionu. V tomto období investujeme okolo 700 milionů z Integrovaného plánu rozvoje území a těší mě, že se můžeme opřít také o Nadační fond ŠKODA AUTO a pokračujeme v dlouhodobé a úspěšné spolupráci s automobilkou.“

Délka budovaného přemostění řeky Jizery činí 196 metrů včetně předpolí a celkový návrh je citlivě zasazen do stávající krajiny, využívá místní architektury a zahrnuje i rekultivaci přilehlé oblasti. Orientaci mostu ovlivnily trasy původních cest, které jsou v terénu stále patrné. Autoři návrhu pod vedením architekta Josefa Pleskota také zohlednili možnosti využití již existujících staveb, jako jsou podpory a náspy, aby se řece nebránilo ve volném toku v případě vysokého stavu vody, protože okolní břehy lze v případě hrozících záplav využít k přirozenému rozlití řeky.

S tím počítá i další rozvoj celé lokality podél řeky Jizery, jehož součástí je její revitalizace do budoucího pásu městské a veřejné zeleně. Území bude zahrnovat také připravovaný park Tří císařů, na jihu je vymezeno soutokem Jizery s Klenicí. Celým parkem bude procházet nábřežní cyklostezka. Park bude mít dvě úrovně – nižší kolem koryta řeky je navržena k zaplavení v případě hrozící povodně a bude podle toho krajinářsky řešená, výše umístěné území bude obklopovat cyklostezku a svým charakterem lákat k odpočinku nebo aktivnímu trávení volného času.

Při výstavbě se bude dbát i na zachování stávajících hodnot celého území – zůstanou zde části porostů dřevin, slepých ramen, dynamického biotopu i mostních pilířů bývalé železnice jako připomínky historického odkazu tohoto místa s pestrou průmyslovou tradicí.

Součástí plánů je také příprava cyklostezek a jejich napojení na místní i dálkové trasy. V jižní části má vzniknout další lávka přes Klenici, která umožní pokračovat směrem k parku Štěpánka, plaveckému stadionu, na nádraží a do širšího centra města. Stezka se stane součástí dlouhodobého projektu Greenway Jizera, jehož cílem je vytvoření bezpečného a atraktivního koridoru podél řeky, který zajistí nejen místní sportovní vyžití například na bruslích, ale naváže na dálkové turistické trasy pro snadné a ekologické spojení pěšky, na kole či lodí se vzdálenějšími regiony, jako jsou Jizerské hory, západní část Krkonoš, Český ráj, Polabí či Praha.

ŠKODA AUTO se bude podílet i na dalších projektech, které pomohou zlepšit infrastrukturu v regionu Mladoboleslavska a usnadní dopravu místních obyvatel na kolech či pěšky: cyklistických mostech přes D10 u Kosmonos a v Mnichově Hradišti.

Podpora ekologické dopravy a projektů pro místní občany patří mezi priority společenské odpovědnosti automobilky ŠKODA AUTO. Firma takto například iniciovala zavedení sdílených kol v Mladé Boleslavi a okolních městech. Jen v samotné Mladé Boleslavi je zaregistrováno přes 8 500 aktivních uživatelů, kteří dosud ujeli více než 275 000 kilometrů. Ve srovnání s jízdou automobilem to znamená úsporu téměř 33 tun emisí CO2.

 Za podpory Nadačního fondu ŠKODA AUTO byla zahájena výstavba mostu přes Jizeru a nábřežní cyklostezky

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688