Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  07.06.2022 16:19:58

Propouštění v Tesle, problémy v Číně a pád jejích akcií

Akcie Tesly mají za sebou další prudké oslabení a Elon Musk hovoří o „superšpatném pocitu z ekonomiky“. Craig Irwin z Roth Capital k tomu na CNBC uvedl, že Teslapřehled o tom, jak se právě vyvíjí poptávka po elektromobilech a jaký je o ně zájem. Dlouhodobý výhled se z hlediska poptávky podle experta moc nezmění, lidé budou elektromobily kupovat. „Ale trhy si budou procházet určitými turbulencemi.“

Ohledně Tesly se nyní hovoří i o komentářích Elona Muska týkajících se propouštění. Irwing míní, že může jít o špatnou zprávu u Tesly a propuštěných zaměstnanců, pro celé odvětví ale platí opak. Lidé z Tesly jsou totiž podle něj většinou vysoce kvalifikovaní a motivovaní. Pokud tedy bude 10 000 bývalých zaměstnanců Tesly hledat nové zaměstnání, promítne se to do stavu celého odvětví.

Dan Ives z Wedbush Securities ve vztahu k prohlášení Elona Muska na CNBC uvedl, že podle něj jde do značné míry o odraz vývoje v Číně. Včetně její politiky nulového covidu, která vede k opakovanému uzavírání ekonomiky a doléhá na řadu firem. Globální poptávka po elektromobilech ale podle experta stále převyšuje nabídku. V případě Tesly pak rozdíl odhaduje na 30 %.

Akcie Tesly od počátku roku oslabují téměř o třetinu. Jsou již zprávy podobné té o snižování počtu zaměstnanců plně odraženy v ceně akcie, nebo ne? Ives na tuto otázku odpověděl, že podle něj v podstatě ano. Včetně efektu, který má snížená výroba v Číně. Musk také podle experta výrazně změnil celkový tón od chvíle, kdy poprvé nabídl odkup v Twitteru. Nyní zní skeptičtěji, ale většina tohoto negativního příběhu včetně „čínské frustrace“ by již v ceně akcií Tesly měla být odražena.

Hlavní ekonom společnosti Glassdoor Daniel Zhao pak na Yahoo Finance komentoval vývoj týkající se velkých technologických firem. Podle něj na straně zaměstnanosti nejsou známky nějakého ochlazení a „obrázek je dost zdravý“. Znatelný je jen růst obav o ztrátu pracovního místa. Platí to i o americkém pracovním trhu celkově, vyjednávací síla je podle experta stále vychýlena směrem k zaměstnancům i přesto, že Fed zvedá sazby a snaží se ochladit ekonomický růst.

Zdroj: CNBC, Yahoo Finance


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688