Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  07.06.2022 11:22:08

ČEZ (Koupit, 12m cíl = 1 393 CZK): Vysoké ceny elektřiny, skokový nárůst hospodaření (Analýza společnosti)

Investiční doporučení: Pro akcie společnosti ČEZ vydáváme doporučení Koupit s novou cílovou cenu 1 393 CZK (doporučení i cílová cena byly dosud v revizi).

Inflace energetických komodit, zejména plynu, znamenají podstatný růst cen elektřiny. To se samozřejmě pozitivně projeví na hospodaření ČEZu. Vliv bude patrný zejména v následujících dvou letech, kdy odhadujeme vysoký růst zisku EBITDA. Podíl jaderných elektráren na výrobě bude kolem 60 %. Jedná se o  bezemisní produkci, která má velmi nízké fixní náklady a přímo tak benefituje z růstu cen elektřiny. Vzhledem k tomu, že generují nejvyšší marže, předpokládáme jejich maximální využití. Spolu s uzavíráním uhelných elektráren se tím sníží celková emisní intenzita. Je to důležité také pro „zelenou“ cestu ČEZu. V prostředí vysokých cen emisních povolenek je to jedna z výhod, které se ČEZ může těšit a která zvýší ziskovost výrobního portfolia. Investice by měly v následujících letech směřovat hlavně do distribuce, obnovitelných zdrojů a ESCO sektoru.

ČEZ aktualizoval svou dividendovou politiku a nově bude vyplácet 60 – 80 % upraveného čistého zisku (předchozí podíl byl 80 – 100 %). Letos by měli akcionáři schválit výplatu 44 CZK na akcii. Tato výplata bude ještě zahrnovat podíl z prodaných bulharských aktiv, což se v dalších letech nebude opakovat. Nicméně vzhledem k očekávanému prudkému nárůstu hospodaření v dalších letech vyskočí dividenda na 74 CZK a 153 CZK a lehce tak předchozí úrovně překoná. Hrubý výnos by se přehoupnul nad 10 %.       

Ocenění akcií jsme provedli na základě modelu diskontovaného volného cash flow. Fair value jsme odhadli na úrovni 1 393 CZK. Ve srovnání se současnou tržní cenou nabízí naše nová fair value 18,2 % potenciál růstu. ČEZ naše fair value oceňuje na P/E 14,9x a EV/EBITDA 9,3x. Medián západoevropských utilit je 14,2x (celá Evropa 10,8x) a EV/EBITDA 8,2x (7,8x). Velmi dobré výsledky hospodaření pak reflektují forwardové ukazatele, zejména od 2023, které naznačují značný diskont vůči konkurenci. ČEZ momentálně nabízí 3,8 % dividendový výnos, což je pod mediánem konkurence (5,1 %, resp. 4,6 %).
Autor: Bohumil Trampota,Kevin Tran Nguyen

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688