Jan Béreš (Ušetřeno.cz)
Finanční rady  |  07.06.2022 12:05:35

Zdražení u ČEZu: Podívejte se, jak vám porostou účty

Už pár týdnů je to oficiální, domácnosti, které mají smlouvu u Čezu s vázanou smlouvou, se mohou příští rok dočkat šokujícího vyúčtování. Roční faktura může být dražší o 80 až 170 %. Navíc dobré ceníky u konkurence postupně končí a budou se přibližovat na stejnou úroveň.

Příklady zdražování 

Domácnost č.1 – základní odběr panelákového typu (D02d, 1x25A, spotřeba 2MWh) – zde by roční fakturace u starších ceníků bývala kolem 12 tisíc korun. S ceníky platnými od července bude mezi 20 až 24 tisíc.

Domácnost č.2 – odběr na ohřev vody (D25d, 3x25A, spotřeba 2,5 MWh VT a 1,5 MWh NT) – tady roční vyúčtování ukazovalo cenu kolem 20 tisíce korun. Po zdražení se cena vyšplhá na 37 až 44 tisíc korun.

Domácnost č.3 – topení elektřinou tepelným čerpadlem (D57d, 3x25A, spotřeba 1 MWh VT a 10 MWh NT) – tato domácnost platila kolem 40 tisíc korun. Díky novým ceníkům bude faktura nové mezi 87 až 109 tisíci korun.

Na čem ještě záleží?  

Záleží na délce smlouvy, kterou máte s dodavatelem uzavřenou. Staré smlouvy ČEZu fungovaly tak, že na jak dlouho byla smlouva sjednána, tak o stejnou délku se prodlužuje. Prolongace je ale do aktuálního ceníku, čili komu se prodlouží smlouva po 1.7.2022, bude se muset připravit na vyšší fakturu.

Kapitola sama o sobě jsou smlouvy na dobu neurčitou, v tuto chvíli je to asi nejlevnější ceník, který můžete u Čezu získat. Ty navíc dle slov tiskového mluvčího nemají v plánu zdražovat. Plány se však mohou kdykoliv změnit. Z vlastní praxe si pamatuji, že cenáky na DN Čez zdražoval od roku 2018 vždy jednou za 9 až 15 měsíců. Dnes to tedy v plánu není, ale uvidíme jestli se to nedostane do plánu na podzim nebo na přelomu roku. Přeci jen cena stále stoupá a jednou ty zásoby levně nakoupené elektřiny dojdou a bude se muset nakoupit na další roky dopředu. Dávám tomu 6 maximálně 9 měsíců a i ceníky na DN už nebudou kolem 3000 Kč za MWh bez DPH, ale minimálně na dvojnásobku, né-li trojnásobku.

Pokud jste tedy do dnes změnu dodavatele neřešili a to ať už z jakéhokoliv důvodu, měli by jste nad tím začít uvažovat. Stejně jako u zdraví, tak i u energií bude dobrá prevence. Máte několik možností jak se na chování trhu připravit, záleží jen na vás kolik času tomu chcete obětovat. Pokud si budete chtít dělat vše sami, pak vám to zabere několik hodin na internetových stránkách dodavatelů, hledání ceníků a následně si spočítat, který je nejvýhodnější.

Zde máte ale riziko, že daný produkt může být od dodavatele jiný než co má stránkách, nebo Vám ho ani nenabídne. Jednodušší a rychlejší cesta může být srovnání dodavatelů na srovnávači, zde si můžete nechat poradit a na cokoliv se k dodavatelům a jejich smlouvám zeptat. Finální rozhodnutí je každopádně vždy na vás.

   

Jan Béreš

Jan Béreš

V Ušetřenu začínal jako energetický expert, který domácnostem a firmám radil ohledně změny dodavatele a možných úspor. V roce 2020 postoupil na pozici energetického analytika, který sleduje vývoj na trhu a vztah současných burzovních cen energií na domácnosti. Je citován Českou televizí. Nově začal také publikovat komentáře na serveru Kurzy.cz, kde chce přibližovat složitý energetický svět běžným lidem. Jeho hlavním koníčkem je rodina a výlety s ní. Je nadšeným filmovým fanouškem, v některých filmech vystupoval jako komparzista.

Ušetřeno.cz

Pomáháme lidem vybrat si správně

Šetříme jim tak čas, peníze i starosti.

U nás si porovnají všechny produkty a služby – od hypoték, přes dodavatele energií či pojištění až po mobilní tarify a jednoduše a rychle vyberou, co je pro ně nejvýhodnější. My jsme jim k ruce, když si neví rady a potřebují něco vysvětlit. Také za ně dokážeme spoustu věcí zařídit. Je to radost a dává nám to obrovský smysl. Děláme to srdcem a férově.

Obě naše společnosti Ušetřeno.cz s.r.o. a Ušetřeno s.r.o. jsou součástí skupiny ČSOB.

Více na www.usetreno.cz/.

10.06. 21:49  Komedie (TomasJedno)
10.06. 13:12  Ach ta cestina….. (Mrazík)
08.06. 16:47  Komedie (Miroslav)
08.06. 09:57  Ach ta cestina….. (Hlisnice)
08.06. 06:56  Energoharakiri (Jaroslav Vlček)

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Út 13:15  Rozšiřujeme nabídku ETF: AI, Indie, obrana a další Marek Pokorný (Portu)
Út   8:00  Před koupí nemovitosti pečlivě kontrolujte rezervační smlouvu Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Po 11:39  Jak vybrat správný rekvalifikační kurz: Průvodce pro začátečníky Tereza Drbohlavová (RekvalifikacniKurzy.cz)
Po 11:09  Jak kombinovat rekvalifikační kurzy s plným pracovním úvazkem? Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)
Po   0:00  Invalidní důchod lze získat na jakoukoliv nemoc Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688