Patria (Patria Finance)
Komodity  |  07.06.2022 09:04:00

Komodity jako politický nástroj - Rozbřesk

Minimálně od dob šoků sedmdesátých let minulého století se ropa právem považuje za mocnou geopolitickou zbraň. V současnosti v důsledku ruského napadení Ukrajiny pozorujeme v Evropě variaci na toto téma zejména v podobě plynu, u kterého nad námi visí hrozba (v některých případech se již jak známo naplnila) odstřižení či alespoň přiškrcení dodávek prakticky v libovolném okamžiku. Nejistota spojená s dodávkami se však netýká zdaleka jen energetických komodit a ještě zásadněji než na nás dopadá na chudé země.

V poslední době se například stále častěji objevují zprávy, že Rusko nejen že blokuje vývoz pšenice z Ukrajiny, ale jaksi si i část zásob přivlastnilo poté, co dobylo ukrajinské sklady. Americká vláda prý asi od poloviny května upozorňuje, že plavidla pod ruskou vlajkou opouštějí černomořské přístavy s nákladem zcizené ukrajinské pšenice. To staví vlády zejména chudších zemí do nezáviděníhodné situace, protože na jedné straně stojí tlak bohatého Západu na dodržování sankcí, zatímco na straně druhé zcela reálná potřeba zajistit pro své obyvatele dostatek potravin (je asi možné si tipnout, jaká varianta nakonec zvítězí). Celkové vyvážené množství každopádně zůstává malé a hlavním problém zkrátka je, že významná část globálních zásob pšenice zůstává "uzamčena" na Ukrajině a je pro trh nedostupná (i když snahy o nalezení alternativních vývozních tras probíhají).

Zdaleka největší zásoby pšenice na světě má však Čína. Pokrývají asi roční spotřebu a vymykají se tak standardům. Pro srovnání - zásoby v EU pokrývají běžně asi 10 - 15 % spotřeby, v USA je to kolem 50 %. Právě tyto obrovské zásoby poskytují Číně, jež co se týče exportů stojí běžně mimo trh (v poslední době jsou zprávy smíšené), různé možnosti.

Je tudíž možné, že, kromě ropy a plynu se v následujících měsících jako o minimálně zajímavém politickém nástroji budeme stále častěji bavit i o pšenici.


*** TRHY ***

Koruna

Ani na počátku nového týdne se koruna nedokázala významněji vzdálit od hranice EURCZK 24,70. Další smršť jestřábích komentářů (Rusnok, Mora, Holub) by jí za normální situace asi i prospěla, ale při nejistotě ohledně obsazení bankovní rady od července dál jejich výroky s kurzem viditelně nepohnuly.

Eurodolar
Ačkoliv do zasedání ECB zbývají jen dva dny, tak centrální banka se snaží komunikovat záměr představit trhu instrumenty, které by zabránily fragmentaci trhu dluhopisů v eurozóně. Tyto prozatím jen verbální intervence ovšem příliš nezabírají a tak kreditní marže u italského vládního dluhu zůstávají vysoké a euro slabé.
Získat body proti dolaru však nebude jednoduché, neboť úrokové sazby začaly v USA před pátečním inflačním reportem opět výrazně růst. Například výnos desetiletého amerického vládního dluhopisu je nyní opět bezpečně nad hranicí 3 %.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Út   9:34  Indexy v pondělí poskočily výše Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688