Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  07.06.2022 08:05:12

Na trzích úřadují sazby. Australská centrální banka zachraňuje, co může

Na trzích úřadují sazby. Australská centrální banka zachraňuje, co může

Jan Berka
08:05 7. června 2022
Zdroj: Depositphotos

Na devizových trzích úřadují americké tržní sazby. Je to vidět například u japonského jenu, který oslabil nad 132,00 USDJPY, a je tak nejslabší od přelomu 2001 a 2002. V tomto případě se vyplatí sledovat desetileté splatnosti amerických bondů – nominální i reálné. V jejich případě je otázkou, jak se jim v nejbližší době podaří posouvat letošní maxima výnosů. A že posunout by se měly, protože krotit více než 8% americkou inflaci s výnosem desetiletého dluhopisu na 3 % nebude jednoduché.

S ohledem na vývoj amerických sazeb jsou dnes pod tlakem i procyklické měny. Výjimkou byl australský dolar, který profitoval z dnešního nad očekávání vyššího zvýšení sazeb centrální bankou. Ta patřila poměrně dlouho mezi „opozdilce“ tvrdící, že úroky zůstanou stabilní alespoň do roku 2023. Jenže se stalo to, co všude. Inflační tlaky, a hlavně růst mezd (psali jsme zde) banku donutily k obratu, a teď jsme svědky těžkého frontloadování.

Trh má tento posun už z velké části zaceněn. Peněžní trhy vidí australskou úrokovou sazbu na konci roku na zhruba 3 %. Na ročním horizontu skrze 1Y10M OIS pak vidíme hodnoty kolem 4 %. Z delšího hlediska, tj. 5Y5Y, jsme se dostali nad 4,1 %. Trh tak v podstatě počítá s tím, že australská centrální banka doručí jedno z nejrychlejších a nejintenzivnějších navýšení sazeb. Ty následně zůstanou po delší dobu nad odhadovanou neutrální sazbou kolem 2,5 %

Z našeho pohledu jsou sazby dlouhodobě nad 4 % přehnaným očekáváním. Existují faktory, které by mohly tuto představu podpořit, jako například výrazně silný komoditní cyklus a inflace dlouhodobě nad cílem. Na druhou stranu je ale potřeba počítat s globální ekonomickým výhledem, už jen z titulu procykličnosti australského dolaru. Ten se nikterak výrazně nelepší, právě naopak. Pro Austrálii pak bude klíčový i vývoj v Číně, v jejímž případě sice dochází k podpůrným růstovým opatřením, avšak i přesto nikdo nečeká žádný ekonomický zázrak.

Riziko z přecenění výhledu australských sazeb je tak vysoké. Tamní výnosová křivka se postupně posouvá nahoru, je však patrné pozvolné zplošťování. Rychleji rostoucí střední splatnosti (dvouletý tenor dnes roste o cca 13 bodů, pětiletý o 12 bodů) jsou známkou zacenění výhledu sazeb centrální banky. Pomalejší nárůst delších splatností, případně jejich pokles, by znamenal obavu z příliš silného přiškrcení budoucího ekonomického růstu.

I přes zacenění výhledu sazeb vypadá australský dolar zajímavě. K silnějším hodnotám by mu mohlo v nejbližší době pomoci zejména uvolnění pandemických opatření v Číně či jasnější obrat k více risk-on tržní náladě. Podobně je na tom i kanadský dolar z titulu robustnosti kanadské ekonomiky, výhledu tamní měnové politiky a potenciálně rostoucích cen komodit s důrazem na ropu. Je však nutné dát si pozor na financovací měny. Například americký dolar nebude podle nás v tomto směru nejlepší volbou.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Zdroj info: RoklenFx, ECB, Fed, ČNB, COT, TradingView, Statistický úřad USA, Ifo institut , ČSÚ, Bloomberg, Reuters

Trhy Měny Trhy Přehled

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688