Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  07.06.2022 07:21:24

Inflace ukrajuje z tuzemských mezd (Ranní zpráva z finančního trhu)

Německa se dnes ráno dočkáme dubnových podnikových objednávek, kde po březnovém výrazném propadu čekáme mírný vzestup. Určité zlepšení by mělo být patrné i u červnového Sentix indexu důvěry investorů v eurozóně. Odpolední americká data ukážou na výrazné sníženu schodku zahraničního obchodu za duben po březnovém šoku. Z domova zveřejní ČSÚ statistiky o vývoji reálných mezd za Q1 22. Vysoká inflace se na čísle dramaticky podepsala. A slabší spotřební poptávka bude patrná i na dubnových maloobchodních tržbách. Z dílny ČNB se dočkáme statistik květnových devizových rezerv a dubnových obchodů na devizovém trhu. Podle nás ČNB v dubnu neintervenovala.

Důvěra investorů v eurozóně se odráží ode dna

eurozóny bychom se dnes měli dočkat relativně solidních dat, které by mohly společnou evropskou měnu vůči dolaru podpořit. Vyšší než trhem předpokládaný meziměsíční vzestup čekáme u dubnových podnikových objednávek v Německu. Alespoň tak dojde k mírné korekci dramatického březnového poklesu. Ten samozřejmě souvisel s válkou na Ukrajině, která se podepsala i na propadu důvěry investorů v eurozóně. Červnová hodnota Sentix ukazatele by ale měla ukázat, že dna bylo dosaženo v květnu. Odpolední americká data bilance zahraničního obchodu tradičně trh ignoruje. Očekávané snížení deficitu ve srovnání s březnem je dáno určitou korekcí cen dovážených komodit, které v březnu kvůli válce na Ukrajině vystřelily.

Tuzemské indikátory poukážou na slábnoucí spotřebitelskou poptávku. To již naznačila struktura zveřejněného HDP za Q1 22, ze které byla slabost spotřeby poptávky zřejmá (viz https://cutt.ly/GDP_1Q22_2e_CZ). Oproti konsensu se obáváme výraznějšího propadu v reálných mzdách za Q1 22, když růst nominálních mezd nestíhá následovat rychle se zvyšující inflaci. Vála na Ukrajině pak jenom podtrhuje narůstající obavy domácností a klesající spotřebitelskou důvěru. Výsledkem je zhoršování statistik reálných maloobchodních tržeb a tento trend podle nás potvrdí i dubnové maloobchodní prodeje. Podrobněji k odhadům dnešních čísel zde https://cutt.ly/Monthly_Forecasts_Jun22_CZ. Z pohledu koruny se tak ani dnes ze zveřejněných dat podpory nedočkáme.

Koruna na úvod týdne pod prodejním tlakem

Svatodušní pondělí se podepsalo na minimální aktivitě na globálních i lokálních finančních trzích. Ve velkém množství zemí byl včera svátek, ekonomický kalendář na obou stranách Atlantického oceánu byl prázdný. Kurz eura vůči dolaru se držel stabilní v úzkém pásmu 1,070-1,075 USD/EUR. Des dolar otevírá silnější pod 1,070 USD/EUR. Koruna naproti tomu měla včera tendenci oslabovat, na rozdíl od polského zlotého, a zejména maďarského forintu. Zatímco první ranní kotace se včera nacházely u 25,65 CZK/EUR, v odpoledních hodinách kurz atakoval 24,73 CZK/EUR. Koruna oslabovala navzdory zvyšování úrokových sazeb na peněžním trhu.

Peněžní trh v cenách svých instrumentů aktuálně kalkuluje se zvýšením úrokových sazeb centrální banky v rozmezí 75 až 100 bb na nadcházejícím zasedání 22. června. Sazby včera doháněly vzestup svých eurových protějšků z konce minulého týdne. Zavážil též rozhovor guvernéra J. Rusnoka pro Aktualne.cz. V něm guvernér uvedl, že nyní vidí možnost zvýšení úrokových sazeb na červnovém zasedání o 75 bb či více. Ranní zveřejnění dubnových dat z reálné ekonomiky nepotěšilo – viz náš podrobnější komentář zde https://bit.ly/3mjBBGs.

Průmyslová produkce, vývozy a bilance zahraničního obchodu či stavební výroba – ve srovnání s tržním konsensem všechny tyto indikátory zklamaly. Velkou roli v těchto datech ale sehrává jejich nestálost a vysoká proměnlivost statistické základny pro meziroční srovnání. Pohled na meziměsíční dynamiky například průmyslové produkce není až tak tristní, horší to je ale například se statistikami nových objednávek.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688