Export (export.cz)
Akcie ve světě  |  06.06.2022 16:38:01

Největší státní investiční fondy světa jednaly s českými firmami o spolupráci

NEJVĚTŠÍ STÁTNÍ INVESTIČNÍ FONDY SVĚTA JEDNALY S ČESKÝMI FIRMAMI O SPOLUPRÁCI

Bahrajnský Mumtalakat, saúdskoarabský Public Investment Fund, Kuwait Investment Authority a Qatar Investment Authority patří k nejvýznamnějším státním investičním fondům na světě. Největší z nich spravuje aktiva v astronomické výši 600 miliard USD, a tyto prostředky investují po celém světě. Česká republika a střední Evropa dosud byly spíše mimo oblast pozornosti těchto fondů. To se změnilo díky Investičnímu fóru Česká republika – Gulf Cooperation Council, uspořádaném Ministerstvem zahraničních věcí ČR ve spolupráci s partnery v týdnu od 30. května 2022 v Praze.

Foto: MZV

Cílem akce bylo navázání spolupráce se špičkovými českými firmami, kterým může zapojení silných finančních partnerů napomoci k úspěchu na globálním trhu.

Cestu je třeba vybírat podle toho, kam chceš dojít,“ říká arabské přísloví, podle kterého se vládci mnoha arabských zemí snaží připravit na budoucnost, která už nebude spojena s vysokými příjmy za vytěženou ropu a plyn. Diverzifikovat investice, aby další generace nemusely spoléhat jen na jeden zdroj bohatství, to je úkol pro tzv. suverénní investiční fondy, které investují do atraktivních a s ropou nebo plynem nespojených projektů na celém světě.

Cílem týdenního programu zorganizovaného ministerstvem zahraničí s partnery z ministerstev průmysluobchodu, obrany a pro místní rozvoj proto bylo investičním správcům ze zemí Zálivu představit nejlepší české firmy ze čtyř pečlivě vybraných oborů s vysokým potenciálem růstu do budoucna: zdravotnictví a léčebné lázeňství, obrana a bezpečnost, informační technologie a energetika.

Na investičním fóru, které na Ministerstvu zahraničních věcí zahájili místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš a ministr zahraničních věcí Jan Lipavský, své projekty a návrhy spolupráce zahraničním investorům představila první liga českého byznysu. Informace o projektech v blockchainu přišly od skupiny Rockaway a asociace DEN, informace o rychlém rozvoji výstavby solárních elektráren od Solek Group, projekty využití virtuální reality pro výcvik pilotů představili zástupci VRgineers. Zájem byl ale i o tradičnější sektory, ve kterých mají české firmy expertízu, jako klasická energetika (EPH), obranné technologie a bezpečnostní systémy (Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu, Omnipol, Czechoslovak Group), léčebné lázeňství (Royal Spa), zdravotnictví (Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků, Sotio a Linet) či zprostředkování práce pro zdravotníky v zahraničí (Go Global Care).

Foto: MZV

Že Česká republika má co nabídnout i v jednotlivých regionech, to se hosté přesvědčili při návštěvách Karlovarského kraje a Královéhradeckého kraje. Hejtman Petr Kulhánek v Karlových Varech a náměstek hejtmana Arnošt Štěpánek v Hradci Králové hosty seznámili s hlavními investičními projekty a prioritami obou krajů, v Hradci Králové jim ještě náměstek ministra zahraničí Martin Dvořák představil rodinného výrobce klavírů a pianin Petrof, který už od roku 1865 umně kloubí tradiční přístup k výrobě hudebních nástrojů s moderními výrobními postupy. V Karlových Varech se jednání nejvíc věnovala developmentu v oblasti logistiky a zdravotnictví, logicky se zaměřením na lázeňství a wellness a projekty spojené s tranzicí severních Čech, neuhelnou energetikou, cirkulární ekonomikou a rozvojem turistické infrastruktury.

V nabitém programu se ale našel čas i na spojení byznysu s tradiční českou kulturou. Kromě klavírního koncertu v již zmíněném Petrofu se do programu vešla i slavnostní večeře v prostorách Národního muzea, koncert klasické hudby v rámci festivalu Pražské jaro, i prohlídka rezidence primátora hlavního města Prahy, kterou výkladem o Praze a jejím rozvoji jako moderního velkoměsta doprovodil náměstek primátora Pavel Vyhnánek. Více než důstojnou tečku za celým programem udělala recepce, kterou pro účastníky uspořádalo Velvyslanectví Saudské Arábie v Praze, která dala všem zúčastněným možnost hodnotit a s nově poznanými partnery plánovat další kroky.

Jak ve svém závěrečném vystoupení řekl Martin Tlapa, náměstek ministra zahraničních věcí: „Nebyl to jen týden byznysu. Nové vztahy, vzájemné poznávání se a časem jistě i přátelství a dobrý byznys budou často trvat dlouhá léta. A o to jsme jako organizátoři se všemi partnery usilovali“.

&

??

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět

 

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688