EKOSPOL (EKOSPOL)
Bydlení  |  06.06.2022 14:16:53

Stavebnictví zpomalilo růst, meziměsíčně dokonce klesá - bytů se staví méně

Stavebnictví zpomalilo růst, meziměsíčně dokonce klesá. Bytů se staví méně

 Statistická čísla týkající se českého stavebnictví se mohou na první pohled jevit jako pozitivní. Vždyť stavební produkce roste už dvanáct měsíců v řadě, když si v dubnu podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) připsala meziroční nárůst o čtyři procenta. Pokud se ale na celou situaci podíváme pečlivěji, příliš optimismu neuvidíme. Stavebnictví totiž bylo loni kvůli covidu na hodně nízké úrovni, stále tak doháníme pandemický propad. Navíc meziměsíční srovnání letošního dubna s předchozím březnem ukazuje, že stavební produkce dokonce klesla o 1,9 procenta. Hlavní zpráva by tak neměla znít, že stavebnictví stále roste, ale naopak že začalo klesat. A bude hůř.

Firmy v dubnu začaly stavět méně bytů (meziročně o 0,8 procenta) a co je ještě podstatnější, stavební úřady vydaly o 9,8 procenta stavebních povolení méně než loni v dubnu. Nejvíce nových bytů se letos začalo stavět ve Středočeském kraji, kde firmy v rámci zcela nové výstavby zahájily stavbu 2486 bytů. Následuje hlavní město Praha s 2253 zahájenými byty a třetí Jihomoravský kraj s 1669 zahájenými byty. Naopak nejméně se staví v Karlovarském kraji, kde statistici napočítali jen 228 zahájených bytů.

V dubnu se už pomalu začínaly projevovat negativní dopady války na Ukrajině. Někteří ukrajinští dělníci, na nichž je české stavebnictví dlouhá léta závislé, dostali povolávací rozkaz a odešli bránit svou vlast. Hlavně větším firmám se je nejprve dařilo nahrazovat, ale nakonec i ony připustily zpoždění některých velkých staveb.

K personálním problémům se začaly přidávat také stále větší potíže s prohlubujícím se nedostatkem stavebního materiálu. Ukrajina totiž byla hlavním dodavatelem mnoha věcí, které jsou pro stavby nezbytné – například oceli do výztuží. Čím déle od začátku války bude, tím bude situace horší. Vyčerpají se totiž stávající zásoby a je otázkou, co bude pak. Dovážet potřebný materiál z válkou zasažené země ve stejném množství jako dříve, je nemyslitelné. Adekvátně nahradit tento výpadek bude velice komplikované. Investoři musí počítat s tím, že ceny stavebních materiálů, které jsou už nyní rekordně vysoké, budou dále zdražovat, což negativně ovlivní plánování a realizaci malých i velkých staveb. Dá se proto očekávat, že problémy stavebnictví se budou jen prohlubovat.

RNDr. Evžen Korec, CSc.

Generální ředitel a předseda představenstva

EKOSPOL a. s.

EKOSPOL

EKOSPOL a.s. je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice. Během 30 let na trhu EKOSPOL úspěšně dokončil 57 velkých developerských projektů pro více než 10 000 spokojených zákazníků. EKOSPOL staví a prodává byty s optimálním poměrem ceny a kvality. Společnost EKOSPOL je podle mezinárodního časopisu Construction & Investment Journal řazena mezi 50 největších developerů střední a východní Evropy.

EKOSPOL sponzoruje ZOO Tábor. Ohrožené druhy zvířat tak podpoří každý, kdo si u EKOSPOLU koupí byt. Navíc získá celoroční rodinnou vstupenku do ZOO Tábor.

Více informaci na: www.ekospol.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688