Hradec Králové (hradeckralove.org)
Z regionů  |  06.06.2022 12:25:00

Zavlažovací vaky s vodou chrání hradecké stromy před suchem

Městské stromy, které ohrožuje dlouhodobé sucho, v Hradci zachraňují za pomoci speciálních zavlažovacích vaků. Díky nim voda odtéká pomalu ke kořenům až devět hodin. Při výsadbě nových stromů je navíc využíván také granulát, který déle udrží vodu v okolí jejich kořenů. Mobilní zavlažovací vaky jsou využívány zejména u mladých stromů do tří let po výsadbě, které jsou náchylné na nedostatek vody.
Zavlažovací vaky

Hradecké vodárny dodaly první várku 30 těchto speciálních pytlů městu již v roce 2019, v následujícím roce jich přibylo 150 a nyní doplní dalších 200 kusů. Technické služby Hradec Králové je během tohoto týdne začaly rozmísťovat ve vybraných lokalitách.

„Instalace zavlažovacích vaků se nám v předchozích letech velmi osvědčila. Půda kolem stromu má dostatek času k tomu, aby vláhu vstřebala, a zavlažování je tak mimořádně účinné. Snažíme se v péči o městskou zeleň postupovat systémově a inovativně, a proto velmi vítám další pokračování této spolupráce,“ řekl primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek. Dále uvedl: „Jsem rád, že Hradec zůstává i nadále zeleným městem, což kvitují jeho obyvatelé i návštěvníci a směle mohu říci, že je to v parných a suchých létech i díky těmto vakům.“

Jedná se o odolné plastové vaky, které lze instalovat k patě stromu jednotlivě, ve dvojici či trojici. „Instalace je velmi snadná, do jednoho vaku se vejde téměř 65 litrů vody, naplnění trvá zhruba tři minuty a kapková závlaha zalije strom přímo ke kořenům při menší spotřebě vody,“ vysvětlil provozní ředitel Královéhradecké provozní Tomáš Hosa.
Hradecké technické služby umístily tyto speciální vaky ke stromům na Tylově nábřeží mezi Pražským a Tyršovým mostem. „Když zalijete strom běžnou zálivkou z hadice, voda se částečně rozlije po okolí a trvá déle, než se dostane hlouběji pod zem. Vaky dáváme k mladým stromům, které ještě nemají dostatečně rozvinutý kořenový systém a současně jsou s ohledem na zhoršené stanovištní podmínky obecně náchylnější na nedostatek vody, jako například v úzkém pásu mezi chodníkem a parkovištěm na Tylově nábřeží,“ doplnil Daniel Jeřábek z Technických služeb Hradec Králové.

Voda, která je v pytlích pravidelně doplňována, je tímto způsobem využita velmi efektivně a se suchým obdobím se budou moci stromy lépe vypořádat.

Zdroj: Královéhradecká provozní
Zodpovídá: administrator
Vytvořeno / změněno: 6.6.2022 / 6.6.2022
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688