plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  06.06.2022 00:00:00

Plzeňská filharmonie představila program sezony 2022/2023

Plzeňská filharmonie představila program sezony 2022/2023

Svou novou koncertní sezonu otevře Plzeňská filharmonie v Měšťanské besedě ve čtvrtek 22. září 2022. Zahajovací koncert bude dirigovat Chuhei Iwasaki, od loňské koncertní sezony její šéfdirigent, který se podílel i na celé dramaturgii a uspořádání koncertních řad. Představitelé města Plzně náměstkyně Eliška Bartáková a radní Veronika Jilichová Nová, ředitelka Plzeňské filharmonie Lenka Kavalová a předseda správní rady Vladislav Vilímec představili minulý týden program Plzeňské filharmonie pro sezonu 2022/2023.

„Vážím si toho, že město má svůj symfonický orchestr, který Plzeňanům nabízí tolik kvalitní hudby a který v neposlední řadě výborně reprezentuje město Plzeň na české i zahraniční kulturní scéně. Přeji filharmonikům i posluchačům pěkné léto a následně úspěšnou koncertní sezonu,“ popřál Plzeňské filharmonii primátor města Plzně Pavel Šindelář.

Jeho náměstkyně Eliška Bartáková, do jejíž gesce spadá také oblast kultury, připomněla, že Plzeňská filharmonie patří mezi stálice plzeňské hudební scény. „Vstoupí do nové koncertní sezony 2022/2023 s bohatým repertoárem, který osloví posluchače všech věkových skupin, ty nejmladší nevyjímaje. Provede nás díly klasických i soudobých hudebních mistrů a připomene mj. i slavné plzeňské rodáky hudební a divadelní oblasti, a to v rámci koncertu Pocta plzeňským rodákům aneb Místo narození Plzeň. Věřím, že rozmanitý hudební program umožní všem milovníkům umění zapomenout na strasti všedního života i podivnou dobu, ve které žijeme. Neboť je to právě hudba, jež je univerzálním jazykem se schopností vyvolat hluboké emoce a různorodé pocity v nitru každého člověka. Přeji Plzeňské filharmonii spokojené posluchače a úspěšnou koncertní sezonu,“ uvedla.

Tisková konference (foto: H. Josefová)

Tisková konference (fotografie: H. Josefová)

„Těším se na každý koncert nové sezony, protože vím, že bude příležitostí vzdálit se starostem, spěchu a všednosti a nechat se hudbou vtáhnout do světa příjemných emocí a inspirace.  Tak to mám roky na sobě ověřené. Koncerty jsou i milým místem setkávání s přáteli a známými. Dovoluji si proto koncerty doporučit k vyzkoušení každému, kdo má aspoň trochu vztah k hudbě.  Zkuste i tu symfonickou a zkuste ji právě v Plzni! V podání Plzeňské filharmonie pod taktovkou sympatického dirigenta vás jistě osloví. Není potřeba mít předem velké hudební znalosti nebo znát všechny skladatele.  Z vlastní zkušenosti vím, že filharmonici to důležité postupně naučí.  Důležitý je totiž především uvolňující a radostný pocit. Jen pozor, je to návykové!“ pozvala radní města Plzně Veronika Jilichová Nová, do jejíž gesce spadá oblast prezentace a marketingu.

Ředitelka Plzeňské filharmonie Lenka Kavalová upozornila, že v sezoně 2022/2023 Plzeňská filharmonie nabídne pestrou dramaturgii v podání skvělých umělců. „Rezidenčním sólistou nové koncertní sezony je pianista Igor Ardašev, který vystoupí jak s Plzeňskou filharmonií, tak v rámci Kruhu přátel hudby či festivalu Smetanovské dny.  Moc si vážím toho, že tuto naši nabídku přijal. Těším se také na další koncerty a na společná setkávání. Chceme opět přinášet radost z hudby všem, i těm nejmenším. Hudba nemá hranice, nezná bariéry a hlavně... hudba spojuje národy. Děkuji všem za dosavadní přízeň a těším se na nové tváře v publiku,“ řekla Lenka Kavalová.

„Je mi ctí i radostí, že mohu v nadcházející sezoně spolupracovat s Plzeňskou filharmonií jako rezidenční sólista. Máme spolu domluveny krásné a zajímavé interpretační úkoly, na jejichž realizaci se velmi těším,“ dodal klavírista Igor Ardašev.

„Plzeňská filharmonie je skvělým orchestrem. Může si tedy dovolit do svých koncertů zařadit s pozoruhodným úspěchem i méně známé skladby, které se ale mohou za čas stát skutečným hudebním objevem. Pokud bych v nastávající sezoně měl uvést pro mne nejvýznamnější hudební počiny, pak bych určitě doporučil provedení violoncellového koncertu polského židovského autora Mieczyslawa Weinberga se sólistkou Senjou Ramukainen nebo třetí houslový koncert polské skladatelky Grazyny Bacewicz s vynikající americkou houslistkou Mayumi Kanagawou. A přirozeně Ravelův klavírní koncert s proslulým Frankem Braleym. I desátá Šostakovičova symfonie bude určitě patřit k posluchačským zážitkům prvního řádu. Plzeňské filharmonii vlastně schází jediné – filharmonický sál, který dokáže posluchačům akusticky umocnit zvukový potenciál vynikajícího symfonického orchestru. To však zůstává zatím snem i mnohých dalších našich orchestrů, Českou filharmonii nevyjímaje,“ upozornil na některé programové body předseda Správní rady Plzeňské filharmonie Vladislav Vilímec.

Tisková konference (foto: H. Josefová)

Plzeňská filharmonie nabízí abonentní řadu Diamant se sedmi koncerty a řadu Platina s devíti. Obě uvedou hned několik významných děl, mimo jiné Beethovenovu „Osudovou“, Mozartovu „Haffnerovu“ symfonii nebo Stabat Mater Antonína Dvořáka. Toto dílo bude uvedeno na koncertě s názvem Stabat Mater & Antonín Dvořák & PF, který bude zároveň závěrečným koncertem festivalu Smetanovské dny.

Kromě těchto klasických abonentních řad je v programu i letos řada Crossoverová. Ta nabídne koncert Pohádkové Vánoce & Plzeňská filharmonie, na němž zazní hudba Karla Svobody, Johna Williamse, Tomáše Illeho a Luboše Fišera. Druhý populárně zábavný koncert nese název Pocta plzeňským rodákům aneb Místo narození Plzeň. Stejně jako v minulých sezonách je pro dětské publikum připravena řada Duha s originálními interaktivními pořady Jazyk svatého Jana, Vlastivědný písničkopis osvědčené autorské dvojice Tomáš Ille a Martin Pášma. Do této koncertní řady patří také pořad Filharmoníček a ztracená písnička. Autorkou scénáře je Markéta Čekanová. V nové sezoně bude Plzeňská filharmonie i nadále pokračovat v podpoře dětských projektů – Dětským klubem Filharmoníček pro nejmenší a pro starší nadané děti Muzikantskou nadějí. Chybět nebudou ani veřejné generální zkoušky pro mateřské, základní, střední školy a gymnázia. Nově je připravena Chrámová koncertní řada, která nabídne dva koncerty v katedrále sv. Bartoloměje a jeden ve Velké synagoze. Plzeňská filharmonie připravuje také sérii koncertů Kruhu přátel hudby.

V plánu jsou také mimoplzeňské koncerty, jeden kupříkladu v rámci mezinárodního festivalu Talichův Beroun, s hudebně dramatickým pořadem Dvořák cestovatel vystoupí Plzeňská filharmonie na festivalu Dvořákova Praha. Uskuteční se i pravidelné zájezdy do zahraničí (Mnichov, Vídeň, Bayreuth, Norimberk, Stuttgart, Drážďany, Kolín nad Rýnem, Regensburg, Tuttlingen).

Předprodej abonmá pro stávající i nové předplatitele začalo 1. června s tím, že stávajícím předplatitelům jsou jejich místa rezervována do 24. června. Konečná uzávěrka prodeje abonmá je 31. července, pak už nebude možné abonmá zakoupit. Od 1. srpna budou v předprodeji vstupenky na jednotlivé koncerty.

Plzeňská filharmonie má připraven také slevový systém pro abonenty i pro seniory, děti, studenty a držitele ZTP a ZTP/P.

Editace textu: Hana Josefová


Zveřejněno: 6. 6. 2022, Martin Pecuch

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688