Pojištění domácnosti - podívejte se, kdy se spolehlivě postará o váš domov

REKLAMA       Inzerce, 6.6.2022

Domov je naším útočištěm, ve kterém můžeme vypnout, odpočinout si a trávit čas s našimi nejbližšími. Proto bychom také měli chránit, jak nejlépe můžeme. Jedním ze šikovných pomocníků je například pojištění domácnosti. Máte ho? A víte, kdy přesně se o vás postará? Pojďte se na to podívat.

 

Co je to pojištění domácnosti


Pojištění domácnosti je jedním z produktů pojištění majetku. Přesně se vztahuje na veškeré vybavení domácnosti, tedy na věci, které byste mohli vzít, zabalit a z vašeho domu či bytu odvézt pryč. Spadá sem tedy například:

  • nábytek
  • elektronika
  • sportovní vybavení
  • věci osobní potřeby
  • umělecké předměty a šperky

 

Před vznikem samotných rizik vás pojištění domácnosti neochrání, ale můžete se na něj spolehnout ve chvílích, kdy je potřeba vyřešit jejich následky. A vy tak díky tomu nebudete muset při náhradě škody sahat na rodinné úspory, za které jste plánovali jet na dovolenou nebo koupit nové auto.


Kdy vás pojištění domácnosti ochrání

 

Škála rizik, na které je možné vaši domácnost pojistit, je poměrně obsáhlá. Přesný rozsah pojištění domácnosti je definován vždy v pojistných podmínkách, stejně jako výluky. Proto si je pečlivě přečtěte ještě před podepsání smlouvy pojištění domácnosti. A samozřejmě je také důležité se rozhodnout, pro jaká rizika chcete být ve svém pojištění chránění. Nejčastější škodu v českých domácnostech například způsobuje voda, proto je vhodné toto riziko do pojištění domácnosti zahrnout. Bydlíte ve velkém městě? Tak to by ve vaší pojistce nemělo chybět riziko krádeže. Celkově se v produktech od jednotlivých pojišťoven setkáme s riziky:

  • požár, výbuch
  • úder blesku
  • vodovodní škoda
  • vichřice, krupobití
  • povodeň, záplava
  • krádež, vloupání, vandalismus
  • sesuv hornin, laviny, sněhu, pád stromu
  • zřícení letadla, náraz vozidla
  • zemětřesení


Jak si správně nastavit pojištění domácnosti

 

Jestli přemýšlíte nad tím, jak si správně nastavit limity pojistného plnění u pojištění domácnosti, je to velmi snadné. Projděte si váš byt či dům pokoj za pokojem, vytvořte si seznam veškerého vybavení, které máte, a přiřaďte k němu částku, za kterou byste stejnou nebo obdobnou věc aktuálně pořídili. Celkový součet vám pak ukáže právě tu sumu, které by měla odpovídat jednotlivým limitům například pro elektroniku, nábytek a tak dále.

 

Pamatujte také, že pokud stanovíte pojistnou částku nižší, než jaká je skutečná hodnota vybavení, dojde k podpojištění domácnosti. V tom případě má pojistitel právo ponížit případné pojistné plnění v odpovídající poměru k pojistné částce. V praxi to znamená, že pokud budete mít domácnost podpojištěnou o polovinu její skutečné hodnoty, pojistné plnění můžete dostat jen poloviční. Opačným případem je pak nadpojištění domácnosti. Tedy situace, kdy hodnotu domácnosti dáte vyšší, než jaká je. Budete tak platit vyšší pojistné, ale v případě pojistného plnění dostanete maximálně reálnou hodnotu vašeho vybavení.

 

Nejlepší pojištění domácnosti je tedy to, které má přesně nastavené limity pojistného plnění, a zahrnuje rizika, která jsou pro vás odpovídající a adekvátní.


Kde a jak si sjednat pojištění domácnosti

 

Pro “průzkum trhu” a aktuální nabídku pojištění domácnosti od jednotlivých pojišťoven dnes nemusíte zdlouhavě obíhat všechny pobočky, sbírat letáčky a domlouvat si schůzky se zástupci pojišťovacích společnosti. Všechno totiž zvládnete online, během pár minut a z pohodlí vlastního gauče. Nevěříte? Podívejte se tedy na srovnání pojištění domácnosti online. Do kalkulačky zadáte základní údaje, zvolíte limity pojistného plnění, a během pár kliknutí uvidíte nabídku přímo vám na míru. Stejně snadno si můžete pojištění domácnosti sjednat online cestou. Veškeré dokumenty vám pak přijdou během pár minut do e-mailové schránky a vám se určitě bude spát o něco lehčeji!

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky