Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
04.06.2022 18:32:22

Letní počasí: 25 °C, místy však vydatné srážky

 

Do střední Evropy proudí teplý a hlavně vlhký vzduch od jihozápadu. S malým předstihem tak přichází počasí spojené s pranostikou Medarda. V Česku se objevují v jednotlivých epizodách frontální vlny, na kterých začalo místy vydatně pršet. Deficit srážek je v naší krajině tak velký, že to zatím na vláhu pro všechna místa nestačilo, nicméně další srážkové vlny se blíží. Sucho v Česku konečně mírně slábne. Další velká srážková vlna přijde hned v neděli večer. Měla by zasáhnout hlavně Čechy a podle modelů bude intenzivní kolem Šumavy, kde by mohlo spadnout až 40 mm vody.

Teploty budou docela vysoké. Nejčastěji kolem 25 °C, v nížinách během vyjasnění může být skoro 30 °C. Naopak frontální vlny trochu teplotu srazí k 20 °C. Teplé budou vlivem oblačnosti i noci. Čeká nás vlahé teplé období, částečně bude připomínat „tropické oblasti“, samozřejmě absolutní teplota i vlhkost budou nižší, než třeba v Karibiku nebo jihovýchodní Asii. Podle projektu Intersucho trápí největší sucho oblast mezi Třeboní a Táborem, v noci na sobotu ale už také prošla jedna frontální vlna a lokálně trochu zapršelo. V sobotu se pak nakonec vyskytly mnohem silnější bouřky, než se čekalo. Čerpaly z vysoké vlhkosti vzduchu.


Předpověď počasí na další dny

V neděli bude jasno až polojasno, během dne od západu přibývání oblačnosti a od odpoledne hlavně v Čechách přeháňky, bouřky, déšť, ojediněle intenzivní. Teploty 25 až 29 °C, na severovýchodě 23 až 26 °C.

V pondělí bude oblačno až zataženo, ještě místy přeháňky a bouřky, na východě zpočátku polojasno. Teploty 21 až 25 °C, na východě až 27 °C. 

V úterý bude polojasno až oblačno, od západu na další vlně občas přeháňky, bouřky, déšť. Teploty 20 až 24 °C, na východě až 26 °C.

Od středy bude polojasno až oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Přechodně srážky jen ojediněle, na vlnách ale zase více četné. Teploty 18 až 26 °C, podle srážek nebo přechodného vyjasnění.

Počasí 6.6.2022

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty