chmi.cz (ČHMÚ)
06.06.2022 06:18:00, aktualizováno 08:28:03

Počasí: Během večera a noci se nad naším územím vyskytovaly bouřky, které byly ojediněle i silné.

Během večera a noci se nad naším územím vyskytovaly bouřky, které byly ojediněle i silné. Bouřky se totiž už nad Bavorskem a Rakouskem zformovaly do tzv. bow echa, tedy pásu bouřek prohnutého směrem k východu do tvaru luku (angl. bow).

 

🏹Nejnebezpečnější počasí se v těchto případech vyskytuje zhruba uprostřed oblouku, což jsme nad naším územím zažili naposledy v pátek 20. května. Tuto noc "luk" prošel hlavně přes Rakousko a bouřky i ráno pokračují stále dál přes Maďarsko k jihovýchodu. V Rakousku včera zaznamenaly až 10cm kroupy.

 

 

  

⛈Nárazy větru na našem území se naštěstí pohybovaly většinou jen kolem 50, přechodně až 90 km/h, zaznamenali jsme přívalové srážky kolem 25 mm za krátký čas, menší kroupy nebo výraznou bleskovou aktivitu.

🌊Za pásmem bouřek se v jihozápadních Čechách vyskytoval trvalejší a vydatnější déšť. Na Prachaticku celkem napršelo víc jak 50 mm za 6 hodin, na což reagovaly vodní toky. Na Blanici (profil Podedvory) byl dokonce po 1:00 SELČ krátkodobě dosažen 3. stupeň povodňové aktivity, na ostatních tocích nejvýše 1. stupeň. V severovýchodní polovině ČR zatím vůbec nezapršelo. Pásmo deště se sice zvolna přesouvá k severovýchodu, ale během dopoledne bude slábnout.

🌡Teploty se po ránu pohybují celkem vysoko, většinou mezi 17 a 14 °C, na severovýchodě a jihozápadě kolem 12 °C.

⬇️Přidáváme ještě odhad o tom, kolik kde napršelo (17:00 až 5:00 SELČ), založený na měření z radarů a srážkoměrů. 

 



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty