Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.06.2022 17:02:43

Hladké přistání

Ekonom John Cochrane udělal zajímavý pokus s běžným makroekonomickým modelem - ukazoval, co by se mohlo dít v americké ekonomice na straně inflace (a nezaměstnanosti). Měnil přitom jen jeden parametr modelu a jeho výsledek mimo jiné potvrzuje sílu sebenaplňujících se proroctví, o které tu občas hovořím.

V následujícím grafu si všimněme nejdříve modré křivky. Ta by měla vyznačovat Fedem indikovaný vývoj sazeb. Jde tedy o danou proměnnou a nás zajímá, co se pak stane s inflací a nezaměstnaností (v případě absence jakýchkoliv dalších šoků). Model ukazuje, že popsaný vývoj sazeb je mimořádně stimulační, inflace se prudce zvyšuje, nezaměstnanost prudce klesá (až do prakticky nemožného záporu). Jinak řečeno, podle tohoto pohledu by popsané zvedání sazeb na ochlazení ekonomiky a snížení inflace ani zdaleka nestačilo:
02
Zdroj: The Grumpy Economist

V druhém grafu je stejný průběh sazeb, model, respektive jeden jeho vstup se ale liší a jak vidíme, výrazně se liší i jeho výstupy. Nezaměstnanost se začíná zvedat, ale ne výrazně, pohybuje se kolem 4 %. Inflace klesá znatelně, už příští rok je pod 3 %. Hladké přistání jak vyšité.
03
Zdroj: The Grumpy Economist

V druhém grafu jsou přerušovanou čarou vyznačeny i projekce Fedu, které se moc neodchylují od výstupu druhého modelu pana Cochraneho. Klíčová otázka tu zní, jak se liší oba modely a odpověď je v jejich popisku. Ten první pracuje s adaptivními očekáváními, ten druhý s racionálními. Jinak jde o standardní model, který stojí na IS-LM a Phillipsově křivce. Zjednodušeně řečeno tedy dostaneme naprosto rozdílné výstupy v závislosti na tom, zda jsou očekávání tvořena na základě extrapolace stavu současného, či ne.

Pan Cochrane to vše shrnuje tak, že predikce Fedu tedy nemusí být mimo a trhy, zdá se, očekávají, že se naplní. Což, dodávám, v logice výše uvedeného může samo o sobě vést ke kýženému výsledku. Na odhad dalšího vývoje pak stačí „jen“ mít ten správný model, respektive onen vstup týkající se očekávání - co lidé budou očekávat, nebo „jak“ to budou očekávat. Z mého pohledu je to detailněji rozebrané to, co tu občas píšu ohledně sebenaplňujících se proroctví. To, jak tvoříme očekávání, si přitom můžeme z části zodpovědět sami podle sebe.

Pan Cochrane si pohrál s modely i z druhé strany – bral klesající inflaci jako výstupní proměnnou a zkoumal, co obě verze řeknou ohledně potřebného vývoje sazeb. Spolu s pár dalšími poznámkami (i k oné racionalitě očekávání, či tomu, jak moc relevantní jsou očekávání trhu) téma na pondělí.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)
Čt 11:03  USA: S&P potvrdilo rating na stupni „AA+“ Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

19.01.2024Řecko, euro a mýtus o hladkém přistání ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
04.10.2023Hladké přistání. Ale na čem? Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688